SUPLIMENT ROMGAZ "Ne uităm spre diversificare şi creşterea valorii, nu renunţăm la investiţii"

A consemnat MIHAI GONGOROI
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 22 iunie 2020

"Ne uităm spre diversificare şi creşterea valorii, nu renunţăm la investiţii"

(Interviu cu Adrian Volintiru, director general Romgaz)

"Aşteptăm rezultatele unui studiu de piaţă ca să investim în regenerabile"

Discuţiile cu Exxon privind participaţia din Neptun Deep s-au amânat din cauza pandemiei

Reporter: Cum arată afacerile Romgaz acum, la aproape şase luni din noul an şi la peste trei luni de la declararea pandemiei şi stării de urgenţă?

Adrian Volintiru: Nu ascund că este o perioadă destul de dificilă pentru noi şi care trebuie foarte bine manageriată. După cum ştiţi, noi am fost impactaţi în cursul anului trecut de apariţia acelei OUG 114 din decembrie 2018, pe cale de consecinţă au fost afectate şi veniturile societăţii, cifra de afaceri, iar anul acesta, din păcate, a început şi mai greu - în continuarea aplicării efectelor OUG 114 se adaugă pandemia de coronavirus prin care trecem cu toţii şi pe care sperăm să o depăşim cât mai repede. Mai avem şi partea de liberalizare care nu începe favorabil pentru noi, sperăm să continue favorabil, acel "gas release program"... Luăm toate măsurile astfel încât să trecem cât mai bine prin această perioadă şi cu rezultate satisfăcătoare din toate punctele de vedere.

Reporter: Aţi fost obligaţi să renunţaţi la unele proiecte de investiţii ca urmare a crizei Covid?

Adrian Volintiru: Nu, şi mă bucur pentru asta. În orice caz, previziunile noastre pe următoarea perioadă, pe termen scurt, nu sunt extrem de optimiste, dar pe termen lung sperăm ca lucrurile să se reaşeze. Deocamdată nu renunţăm la proiecte de investiţii pentru că ele sunt benefice atât pentru companie, cât şi pentru ţară.

Reporter: La ce vă referiţi când spuneţi că previziunile nu sunt extrem de optimiste?

Adrian Volintiru: La piaţa gazelor în următoarele luni.

Reporter: Ce strategie aţi abordat ca să treceţi cu bine prin această perioadă?

Adrian Volintiru: Depinde la ce ne referim. Dacă ne referim la pandemia care ne-a afectat pe toţi, atunci am făcut tot ce a fost posibil. Din fericire, zic eu, avem un număr mic de îmbolnăviri, cinci, la nivelul societăţii - în condiţiile în care sunt 6.000 de salariaţi. Dacă ne referim la partea de gaze şi piaţa gazelor şi ceea ce se întâmplă în momentul acesta în piaţă, ne uităm în continuare spre diversificare şi spre creşterea valorii, de aceea nu renunţăm la investiţii. În acelaşi timp, am redus semnificativ costurile - până în luna aprilie procentul de reducere a acestora era de 22%, iar la trimestru chiar am avut o creştere a profitului faţă de cel bugetat cu 114 milioane de lei, ceea ce este surprinzător plăcut, din punctul nostru de vedere.

Reporter: Cum apreciaţi măsurile adoptate de Guvern în pandemie?

Adrian Volintiru: Din punctul nostru de vedere, măsurile mi s-au părut foarte bune, ne-au ajutat, şi de aceea avem şi atât de puţine cazuri, atât la nivel naţional, cât şi la nivelul companiei. Eu cred că lucrurile au stat aşa cum trebuie, din punctul de vedere al Romgaz.

Reporter: Există o decizie a ANRE prin care vi se impun preţuri de vânzare a gazelor sub preţul de cost. Care este poziţia dumneavoastră faţă de această situaţie?

Adrian Volintiru: Am vorbit mai devreme despre acest "gas release program". În momentul acesta, văd că se discută despre apariţia unei Ordonanţe de Urgenţă care să reglementeze situaţia din piaţă, deci nu va rămâne conform Ordinului ANRE. Aşteptăm această OUG pentru că nu ştim ce formă finală va avea.

Reporter: În legătură cu proiectul Neptun Deep din Marea Neagră, în ce stadiu sunt discuţiile?

Adrian Volintiru: Discuţiile au fost amânate. Intenţiile rămân aceleaşi, nu s-a schimbat nimic, doar că această criză pandemică a îngreunat foarte mult situaţia şi inclusiv nu am avut acces la camerele de date de la OMV şi Exxon ca să extragem, să analizăm mai multe date... Deci au fost amânate, nu există o altă decizie în afară de cele luate anul trecut de Exxon şi OMV.

Reporter: Când ar putea să fie reluate discuţiile?

Adrian Volintiru: Posibil anul acesta, posibil de anul viitor de la început. Depinde când vom ieşi exact din această pandemie şi cum vor evolua lucrurile în continuare. Încă suntem în nebuloasă, chiar că sunt ţări în care a reizbucnit al doilea val. Este destul de greu să ai predictibilitate pe ce se va întâmpla în următoarea perioadă.

Reporter: Legat de Legea Offshore, ministrul Virgil Popescu spune că vrea un consens în Parlament. Dar pare că până după alegeri nu o să se întâmple nimic. Ştiţi care este stadiul dezbaterilor?

Adrian Volintiru: Domnul ministru ştie cel mai bine ce spune în privinţa asta şi eu îl înţeleg perfect. Oricine vrea să vadă modificări pozitive (pe Legea Offshore - n.r.), dar nu este treaba mea să judec ceea ce face Parlamentul sau Ministerul.

Reporter: Aţi aprobat recent strategia de investiţii, aveţi 15,7 miliarde lei până în 2025. Detaliaţi-ne puţin pe ce direcţii se merge.

Adrian Volintiru: Prima activitate pe care mergem şi pe care este alocată aproape o treime din buget este continuarea activităţilor specifice şi tradiţionale Romgaz, de cercetare şi explorare în zona onshore. O altă parte revine, într-adevăr, unităţilor industriale de tip termocentrale. Am luat în calcul finalizarea Iernut până la sfârşitul anului, am luat în calcul şi sper ca în cel mai scurt timp să achiziţionăm terenul de la termocentrala Mintia ca să avem deja studiul de fezabilitate şi să putem să construim mai departe proiectul, caietul de sarcini şi tot ce avem de făcut. De asemenea, sunt alocate sume în buget pentru alte colaborări pentru termocentrale mai mici, posibile asocieri, vorbim aici şi de fabrica de metanol pe care ne-o dorim - şi ne-o dorim foarte mult -, în aceeaşi idee a diversificării şi a măririi valorii gazului pe lanţul valoric. Şi nu în ultimul rând am lansat un studiu de piaţă şi suntem în aşteptarea rezultatelor pentru a investi în partea de regenerabile, pe partea de câmpuri fotovoltaice sau eoliene.

Reporter: În legătură cu producţia de gaze în perioada următoare, să ne aşteptăm la o scădere graduală, la o creştere?

Adrian Volintiru: Avem un cumul de factori care influenţează: vedem în ce formă va apărea această Ordonanţă de Urgenţă pentru "gas release program", după care gândiţi-vă că încă este perioadă de vară... Părerea mea este că există cu siguranţă un excedent de ofertă de gaze naturale în piaţă, dar în acelaşi timp există posibilitatea pentru contractele pe care le încheiem pentru un an ca cifrele să fie mulţumitoare pentru societate, dar şi pentru clienţi. Deci văd o reducere, dar nu la nivelul la care să spunem că este un dezastru sau poate fi un dezastru. Am avut o iarnă blândă şi toţi - şi producătorii şi furnizorii - încă au cantităţi mari de gaze în depozite, care şi acelea trebuie folosite pentru că, altfel, plătesc un alt ciclu de înmagazinare.

Reporter: Acum ceva timp vorbeaţi de ieşirea pe piaţa regională - aveaţi proiectul cu grecii, care a picat. Ce noutăţI aveţI în privinţa planurilor Romgaz pe piaţa regională?

Adrian Volintiru: Din proiectul pentru terminalul de LNG de la Alexandroupolis am hotărât să ieşim dată fiind situaţia din piaţă cu preţurile reduse la gaz şi neavând o predictibilitate asupra preţurilor şi a viitorului pe termen scurt, întrucât acolo necesarul investiţional era foarte rapid. Deocamdată trebuie să ne asigurăm că o să avem proiecte pe piaţa românească şi să asigurăm României capabilităţi şi capacităţi pentru a funcţiona în continuare. Cred că în momentul acesta avem destul de investit în ţară, şi ţara are nevoie de investiţii, mai vedem ce apare. Nu văd alte oportunităţi în momentul acesta, dar pe măsură ce apar le discutăm de la caz la caz.

Reporter: Planificaţi să atrageţi fonduri prin bursă?

Adrian Volintiru: Nu încă, pentru că tot din cauza pandemiei a trebuit să amânăm proiectul nostru de a obţine un rating de companie, pentru moment. În momentul în care vom avea un rating de companie şi când sper ca lucrurile să stea mai bine şi cu ratingul de ţară, şi cu situaţia financiară şi cifra de afaceri a Romgaz, să avem un rating bun, apoi ne putem gândi să accesăm acest mod de finanţare.

Reporter: Cum apreciaţi evoluţia acţiunii Romgaz în pandemie?

Adrian Volintiru: Din fericire spun că, înainte de pandemie noi plecam undeva de la 34 lei/acţiune, la Bursa de Valori Bucureşti, dar şi la London Stock Exchange este cam aceeaşi situaţie, iar căderea a fost până la 28 de lei. Apoi, tot în plină pandemie, datorită rezultatelor la trimestru şi eforturilor făcute de management, chiar am avut creşteri până la aproape 32 lei/acţiune. O săptămână am avut volatilitate extraordinar de mare.

Reporter: Vă aşteptaţi să vă mai ceară Guvernul dividende suplimentare?

Adrian Volintiru: Nu ştiu nimic despre asta. Acum, ştiţi cum este, dacă solicită trebuie să luăm toate măsurile şi să asigurăm această situaţie. Dar deocamdată nu am auzit nicio discuţie despre dividende suplimentare.

Reporter: Vă mulţumesc!

Opinia Cititorului ( 6 )

  1. Volintirule o dai cotita spre PNL :

    "Măsurile au fost foarte bune ne-au ajutat " zice el pesedistul de GUVERNUL PNL 

    "Domnul ministru stie cel mai bine...si eu îl înțeleg perfect "  

    "Acum știți cum este dacă solicită ( dividende ) trebuie să luăm toate măsurile "-accept orice ,investițiile pot astepta !

    Ce concluzie trageți, mai e pesedist? 

    1. Mare problema! Cu ce partid tine Volintiru, nu unde se duce piata gazelor. Tine-te bine de carte, poate iti ameliorezi situatia intelectuala!

      Am scos in evidență că e un oportunist si atât iar "performanțele "anterioare la Vulcan nu -l recomandă!

      Altfel, suntem la bursă si tie "situația intelectuala(??) " nu-ți garantează pe cea financiară! .Ai așa un aer de superioritate nu citești dar știi!

    Obsesiile acestea cu investiții cât mai multe și cât mai mari,chiar dacă sunt grea de realizat,sunt puțin eficiente etc. aminteste mai mult de epoca lui Ceaușescu decât de PSD.

    Investitiile sunt aceleasi se ani de zile .Obiectul de activitate a Romgaz este descoperirea de noi zacaminte de gaze exploatarea si vanzarea lor .Romgaz nu a mai descoperit un zacamant de gaze din 1990 .Declinul natural e tot mai mare la fek si cel de productie .Romgaz e un balaur cu picioare de lut .La ora actuala e vaca de muls a clientelei politice .Acest interviu este un interviu de tip corean a dl Volintiru pt a masca afacerile dubioase pe care le face .Romgaz traieste din ceea ce a facut pana in 1990.Acest cetatean trebuia suspendat de mult impreuna cu clica lui .

    Eu, pe un tip care promite investiții de 15,6 mld l-aș da afară imediat! Păi câștigi 1 mld pe an, trebuie să dai si dividende măcar 50la sută și faci investiții de 3 mld si asta 5 ani la rând

    La ce sumă se ridică investițiile din 2018 si 2019 ca punct de reper ?Si apoi să recunoști că vei spune da la dividende suplimentare! 

    Asta-i director?

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb