SUPLIMENTUL FONDUL PROPRIETATEA Brokerii: "2015 nu a fost un an bun pentru Fondul Proprietatea"

Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Fondul Proprietatea / 25 ianuarie 2016

Brokerii: "2015 nu a fost un an bun pentru Fondul Proprietatea"

Acţiunile Fondul Proprietatea au avut o performanţă sub cea a pieţei, în 2015. Cotaţia FP a scăzut anul trecut cu 9,6%, însă dacă adăugăm şi distribuţiile în numerar din reducerea capitalului social, deprecierea din 2015 este de 4,02%, potrivit brokerilor.

Cristina Boicu, Raiffeisen Bank: "Sunt momente când discountul pe piaţa din Londra este mai mic decât la Bucureşti"

Cristina Boicu, Equity Sales Raiffeisen Bank, apreciază că Fondul Proprietatea a avut anumite provocări în 2015, când preţurile OMV Petrom şi Romgaz, o treime din portofoliul său, au scăzut cu aproximativ 30% fiecare. "În plus, anul trecut, frecvenţa tranzacţiilor care să conducă la un portofoliu mai lichid a scăzut faţă de anii anteriori", a precizat domnia sa, adăugând: "Pentru anul 2016, una din cele mai bune realizări ale companiei ar putea fi o tranzacţie care să marcheze exit-ul FP-ului din sucursalele Electrica, Fondul obţinând astfel o poziţie confortabilă de lichidităţi necesare pentru continuarea programelor de buy-back şi alte returnări de capital".

Doamna Boicu este de părere că impactul asupra FP, şi implicit, asupra indicelui BET a listării secundare a Fondului la Londra a fost uşor pozitiv, întrucât nume noi au avut acces la titlurile FP prin GDR-uri: "Sunt momente când discountul pe piaţa din Londra este mai mic decât la Bucureşti".

Potrivit Cristinei Boicu, strategia Franklin Templeton de vânzări din portofoliu şi răscumpărări a fost aprobată de acţionari şi prin urmare aceasta trebuie aplicată de către administrator. "Această strategie a coincis cu o perioadă de diminuare a discountului", ne-a precizat domnia sa, adăugând: "În plus, Franklin Templeton are o abordare activă nu numai asupra portofoliului, cât şi a relaţiei cu investitorii, iar de promovarea activelor sale a beneficiat întreaga piaţă".

Referitor la evenimentele interne şi externe care ar putea influenţa cotaţia FP în 2016, doamna Boicu ne-a spus: "Intern, în accepţiunea mea, potenţiala tranzacţie cu Electrica ar fi cel mai important eveniment. Un factor important, care ar fi primit bine de către investitori, ar fi ieşirea Hidroelectrica din procesul de insolvenţă, aspect care ar marca apropierea de mult aşteptata listare. În plus, anul 2016, la nivel global se aşteaptă a fi unul cu multă volatilitate, iar Fondul probabil că va fi la rândul său afectat de aceasta". Evoluţia preţului petrolului va avea şi ea un impact deosebit asupra acţiunii FP, potrivit analistului citat.

Simion Tihon, Prime Transaction: "În ultimii cinci ani, titlurile FP au avut o evoluţie destul de apropiată cu cea a SIF-urilor"

Simion Tihon, broker la "Prime Transaction", consideră că, în comparaţie cu scăderea indicelui BET-NG, al sectorului energetic, cu peste 14%, anul trecut, evoluţia acţiunilor FP nu mai pare atât de rea.

"Pentru acest an, mă aştept ca titlurile Fondul Proprietatea să beneficieze de un impuls din partea unei oferte publice de răscumpărare a acţiunilor din cadrul actualului program, ofertă care este aşteptată încă de la finalul anului trecut. Un alt factor pozitiv (cel puţin pe termen scurt) ar fi încheierea unui deal cu Electrica în privinţa deţinerilor FP la filiale Electrica, fapt ce ar asigura necesarul de cash pentru eventuala ofertă de răscumpărare", ne-a spus domnul Tihon.

Potrivit domniei sale, în ultimii cinci ani, titlurile FP au avut o evoluţie destul de apropiată cu cea a SIF-urilor (cu o medie a evoluţiei SIF-urilor, pentru că între acestea au existat diferenţe considerabile).

"Însă, faptul că lichiditatea acţiunilor FP a fost net superioară faţă de cea a SIF-urilor, iar politicile de guvernanţă corporativă mult mai transparente, acţiunile Fondul Proprietatea au beneficiat de o încredere mai mare din partea investitorilor", apreciază Simion Tihon, adăugând: "O altă diferenţa între FP şi SIF-uri a fost strategia de administrare. Dacă în cazul SIF-urilor, investiţiile făcute au fost în general privite cu neîncredere şi sancţionate de investitori, la Fondul Proprietatea, politica de dezinvestire dusă în ultimii ani a fost în mare parte bine primită de deţinătorii de acţiuni FP, chiar dacă această strategie va duce la diminuarea constantă a acestui emitent. Sigur, ca brokeri, ne dorim cât mai mulţi emitenţi de talia FP, iar când vedem că în loc să apară astfel de emitenţi, cei pe care îi avem deja scad în valoare şi lichiditate, privim cu scepticism politica de dezinvestire, însă, aşa cum ziceam, investitorii în acţiuni FP sunt în general mulţumiţi, în principiu datorită faptului că, pe termen scurt, aceste gen de strategie a avut efecte pozitive pentru acţionari".

În opinia brokerului, listarea la Londra nu a avut efectul scontat în privinţa evoluţiei preţului acţiunilor FP. Domnia sa a explicat: "Cred că problema a fost mai mult contextul general al pieţelor de acţiuni. În altă ordine de idei, nici temerile privind scăderea drastică a lichidităţii FP la Bucureşti nu s-au adeverit. E drept, a scăzut lichiditatea, însă nu pentru că tranzacţiile s-au mutat la Londra. Scăderea a fost una naturală. În general, vânzătorii proveneau din rândul celor care primiseră acţiuni FP cu titlu de despăgubire, iar aceştia sunt din ce în ce mai puţini, în timp ce instituţionalii care cumpărau acţiuni FP, odată ce şi-au atins ţintele în privinţa deţinerilor, au devenit o prezenţă rară în piaţă. În consecinţă, cred că listarea la Londra a avut un efect marginal asupra lichidităţii de la BVB".

Ovidiu Dumitrescu, Tradeville: "Se apropie momentul în care acţionarii să decidă dacă doresc lichidarea completă a portofoliului"

După performanţa FP sub cea a pie ei în 2015, Ovidiu Dumitrescu, director general adjunct Tradeville, speră ca 2016 să fie un an mai bun pentru Fondul Proprietatea, în special în condiţiile în care ar apărea clarificări în privinţa listării Hidroelectrica, dar şi o stabilizare pe piaţa energiei.

Potrivit domniei sale, randamentul pentru un investitor FP în ultimii 5 ani a fost destul de bun, mai ales dacă luăm în considerare şi distribuţiile de cash din reducerile de capital, inclusiv dacă ne raportăm la randamentul mediu al SIF-urilor.

În opinia sa, s-ar părea că efectul listării Fondului la Londra este o scădere a volumelor la BVB fără vreun efect pozitiv notabil în ceea ce priveşte cotaţiile acţiunilor FP: "Sperăm, pe măsură ce mai mulţi investitori descoperă GDR-urile FP listate la Londra, să vedem un interes crescut şi efecte pozitive atât în ceea ce priveşte preţul FP, cât şi interesul general pentru companiile din România".

Ovidiu Dumitrescu apreciază că, cel puţin până la un punct, strategia Franklin Templeton de vânzări din portofoliu şi răscumpărări a fost una inteligentă, deoarece a mai redus din numărul de investitori cu o orientare pe termen mai scurt: "Pe de altă parte, acum piaţa pare să fie dependentă de aceste programe de răscumpărare (în special dacă există şi şansa unei oferte publice de cumpărare), ori acest lucru nu mi se pare neapărat bun. Cred că se apropie momentul în care acţionarii să decidă clar dacă doresc ca scopul FP să fie lichidarea completă a portofoliului şi închiderea fondului sau preferă ca orientarea fondului să fie de a gestiona pe termen lung participaţii în diverse companii. Există argumente pentru ambele variante şi cred că ar merita o discuţie de clarificare, în aşa fel încât investitorii FP să poată decide în privinţa investiţiilor lor în deplină cunoştinţă de cauză".

Ovidiu Dumitrescu are cuvinte de laudă pentru administrarea FT: "Dacă ne uităm la randamentul din momentul preluării administrării de către FT şi până astăzi, la evoluţia valorii de piaţă a acţiunilor FP (ajustată cu reducerile de capital şi dividendele) aş spune că Franklin şi-a respectat blazonul. Sper ca următorii cinci ani să aducă cel puţin la fel de multe profituri, mai ales pentru investitorii orientaţi pe termene mai lungi".

Domnia sa crede că evoluţiile preţurilor energiei şi, mai ales, ale ţiţeiului, vor avea o influenţă importantă asupra FP, în 2016, având în vedere portofoliul acestuia. Evident, va fi importantă şi direcţia generală a burselor din SUA şi vestul UE în 2016, la fel ca pentru orice altă acţiune listată, cu atât mai mult pentru acţiunile unei societăţi ce investeşte în alte companii, a adăugat domnul Dumitrescu, precizând: "Şi, să nu uităm, este importantă şi evoluţia economiei României, în special la nivel de perspective de creştere".

Silviu Chiriţă, CEFS: "Scăderea FP, atenuată de programele de răscumpărare şi distribuţia de capital"

Scăderea acţiunilor Fondul Proprietatea (de 9,6%, anul trecut) a fost atenuată de factori interni ca programele de răscumpărare, distribuţia de capital, vânzarea de active, precum şi factori externi, mai precis îmbunătăţirea situaţiei macroeconomice, consideră Silviu Chiriţă, analist Central European Financial Services (CEFS).

"Dorim să vedem încheiată tranzacţia între FP şi Electrica (n.r. privind vânzarea deţinerilor FP la filialele Electrica), considerând că ambele companii au de câştigat în urma ei. Mai sunt interesante şi IPO-urile promise de stat, Salrom, CN Aeroporturi Bucureşti şi CN Administraţia Porturilor Maritime", ne-a spus domnia sa.

Potrivit analistului CEFS, randamentul acţiunilor FP în ultimii cinci ani a fost net superior celui al SIF-urilor: "În perioada decembrie 2011 - decembrie 2015, preţul acţiunilor a crescut cu 89%, comparat cu media randamentului SIF-urilor de 19,63%. Evoluţia VAN (valoarea activului net) a fost una pozitivă, înregistrând o creştere de 7,19%, în aceeaşi perioadă. Un indicator pe care investitiorii instituţionali îl urmăresc la acest tip de acţiuni (financiare) este discount-ul la VAN, în cazul FP acesta a scăzut de la 60,42% la 38,26%".

În opinia domnului Chiriţă, listarea titlurilor FP la Londra a dus la creşterea lichidităţii emitentului prin atragerea de noi investitori instituţionali străini care tranzacţionează GDR-uri (certificate globale de depozit): "Datorită importanţei şi dimensiunii activelor pe care le administrează, FP reprezintă în continuare pentru BVB o sursă valoroasă de lichiditate; deşi s-a crezut că această listare va «seca» volumul tranzacţionat pe BVB, diferenţa este insesizabilă".

Analistul apreciază că strategia de răscumpărări pe care FT le derulează a fost o soluţie bună de stabilizare a preţului, de a combate volatilitatea importată din pieţele externe şi de a oferi investitorilor instituţionali predictibilitate: "FT a ales cu mare atenţie momentele când a făcut vânzări din portofoliu, mereu reuşind să împingă cotaţia în sus, oferind investitorilor dividende conform mandatului primit".

Nicu Grigoraş, Intercapital Invest: "Acţionarii vor începe să pună la îndoială strategia de investiţii actuală a Fondului "

Anul 2015 a fost unul slab pentru deţinătorii de acţiuni Fondul Proprietatea, consideră Nicu Grigoraş, director departament tranzacţionare Intercapital Invest. Domnia sa ne-a explicat: "După performanţele slabe din 2014, titlurile FP au avut şi în 2015 performanţe sub piaţă, preţul acţiunilor scăzând cu 9,6%. Dacă ţinem cont şi de returnarea de capital, performanţa totală a titlurilor FP în 2015 a fost de -4%. Comparativ, indicele BET a scăzut în 2015 cu 1,11% sau, dacă ţinem cont de dividendele distribuite de companiile din portofoliu, s-a apreciat cu 3,14%. Indicele BET-FI, un alt indice în componenţa căruia se află acţiunile FP, a închis anul 2015 cu o performanţă peste cea a titlurilor FP".

Potrivit domnului Grigoraş, titlurile FP au avut, în 2013, performanţe mult peste cele realizate de piaţă şi de SIF-uri, anul 2013 fiind cel mai bun an de la listarea FP la BVB, cu performanţe greu de egalat. "Cu excepţia acelui an, performanţele FP nu sunt mult diferite decât cele ale SIF-urilor nici din punct de vedere al performanţelor preţului de tranzacţionare şi nici al reducerii discountului", a adăugat brokerul citat.

Acesta consideră că listarea FP la Londra nu a impactat piaţa locală: "Contextul în care au evoluat pieţele internaţionale de la momentul listării şi până în prezent a fost unul destul de volatil şi mai mult descendent. Din acest motiv, efectele pozitive aşteptate nu au mai apărut. Efectele negative asupra lichidităţii FP la BVB nu au fost extreme, aşa cum erau unele anticipări. Lichiditatea titlurilor FP la BVB este în continuă scădere, însă cauza principală nu este doar listarea la Londra, ci interesul mult mai scăzut al investitorilor pentru aceste titluri, în contextul evoluţiilor modeste din ultimii doi ani".

Având în vedere subperformanţa acţiunilor FP comparativ cu piaţa în 2014 şi 2015, acţionarii vor începe să pună la îndoială strategia de investiţii actuală a Fondului Proprietatea, ne-a spus Nicu Grigoraş, explicând: "În ultimii ani, FP a făcut investiţii masive doar în propriile acţiuni, considerând că acestea reprezintă cel mai bun plasament. Din păcate, evoluţia pieţei a contrazis această strategie în ultimii doi ani.

Conjunctura actuală în care preţurile acţiunilor sunt mai mult în scădere ar putea fi folosită de FP pentru conturarea unei politici de investiţii mai echilibrate. Restructurarea portofoliului prin diversificarea lui către companiii şi din alte sectoare (nu doar energie) ar putea să fie o schimbare care să retrezească interesul investitorilor pentru titlurile FP".

Cu toate acestea, domnul Grigoraş apreciază că venirea Franklin Templeton în România a adus pieţei locale extrem de multe beneficii: "De la o lărgire evidentă a bazei de investitori instituţionali străini prezenţi local până la o multitudine de operaţiuni inovative, care nu mai fuseseră făcute în România până la venirea FT ca administrator la FP. Bineînţeles că sunt şi aspecte care nu au ieşit cum şi-ar fi dorit întreaga piaţă, nu doar FT. Planul de listări al statului a început entuziast şi s-a consumat extrem de timpuriu, iar strategia de investiţii a FP, care a însemnat preponderent doar răscumpărări de acţiuni proprii nu a dus la diminuarea discountului. Eu rămân la părerea că, până când o parte mult mai însemnată din portofoliu nu va fi reprezentată de companii listate, discountul nu va putea scădea semnificativ. Din perspectiva mea, singura şansă ca discountul să scadă ar fi ca FT să facă un lobby şi mai puternic ca până acum pe lângă reprezentanţii statului, astfel încât programul de listări să fie reluat în forţă.

Doar răscumpărările sau alte operaţiuni de piaţă nu pot rezolva problema diminuării discountului".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb