Suprafaţa cultivată cu tutun se va tripla în următorii cinci ani, iar producătorii şi procesatorii vor încheia din ce în ce mai mai multe contracte cu producătorii autohtoni, a declarat Paula Craioveanu, consilier în cadrul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR).
Potrivit acesteia, citată de NewsIn, suprafaţa cultivată cu tutun a crescut anul acesta la 1.463 de hectare, faţă de anul trecut când suprafaţa cultivată s-a ridicat la 1.015 hectare. Totodată, recolta de tutun a crescut semnificativ, de la 2.165 de tone, cât era în 2007, la 3.542 de tone în 2008.
"În România, producătorii de ţigări îşi asigură în proporţie de 100% tutunul de pe piaţa internaţională, de la procesatorii autorizaţi. În ţara noas-tră, pentru 2008 au fost autorizaţi patru procesatori care au încheiat contracte cu cultivatorii români", a precizat reprezentanta MADR.
Potrivit acesteia, cei patru prim- procesatori sunt compania Universal, Interagro, societatea Invest Romfarm şi Galaxy Tobacco. "Cei patru procesatori încheie contracte atât cu producătorii agricoli individuali, cât şi cu cei care sunt organizaţi în grupuri de producători şi asociaţii ", a precizat Paula Craioveanu.
Ea susţine că această creştere a suprafeţei cultivate se datorează în primul rând sprijinului comunitar de care beneficiază cultura de tutun.
" Anul 2007 a fost primul an în care producătorii de tutun au beneficiat de sprijinul pe sis-tem cuplat de producţie, comunitar pentru clasa de producţie, pe lângă schema unică de plată la hectar. Astfel, ajutorul primit prin schema unică la hectar se ridică la 50,5 euro pe hectar şi doi euro pe kilogram, reprezentând sprijinul cuplat, la producţie", a adăugat consilierul MADR.
Aceasta a mai menţionat că sprijinul motivează producătorii să crească suprafaţa cultivată şi mai ales să reintre în sistem producătorii tradiţionali care s-au retras din aceas-tă activitate înainte de aderarea României la UE.
În România, se cultivă tutun atât în zonele recunoscute ca fiind tradiţionale pentru acest tip de cultură, precum Dolj, Olt sau Ialomiţa, cât şi în zona Ardealului.
"Ardealul este recunoscut pentru suprafaţa cultivată cu soiul Burley şi Virginia. În res-tul judeţelor se cultivă soiuri naţionale, însă cea mai mare căutare o au cele două soiuri internaţionale" , a precizat Paula Craioveanu.
În ceea ce priveşte preţul cu care se vinde kilogramul de tutun, şi acesta diferă în funcţie de soiuri. De exemplu, soiul Virginia se vinde cu 1.000-1.200 de euro pe tonă.
" La un hectar se obţin circa 1.500 de kilograme, pentru care producătorul primeşte un sprijin pentru producţie de 3.000 de euro. Costurile de însămânţare şi întreţinere a unui hectar cu tutun se ridică la 80 de milioane de lei vechi pe hectar pentru soiul Virginia şi 50 de milioane de lei vechi pentru soiul Burley. Soiurile orientale au costuri şi mai ridicate. Necesită mai multe lucrări după recoltare, iar costurile ajung la 100 de milioane de lei vechi ", a mai adăugat consilierul MADR.