Suprafaţa de birouri ce urmează să fie finalizată în ultimul trimestru 2009 are un grad de preînchiriere de doar 30%

N.I.
Ziarul BURSA #Companii #Imobiliare / 25 noiembrie 2009

Suprafaţa de birouri ce urmează a fi finalizată în trimestrul patru 2009, de 140.000 mp, are un grad redus de preînchiriere, de doar 30%, a declarat ieri preşedintele Consiliului director al BNP Paribas Real Estate, Ioana Momiceanu, în cadrul evenimentului "Zilele Biz".

"Cererea din partea companiilor care intră pe piaţă este drastic redusă. De asemenea, nu au fost anunţate multe proiecte de construcţii de spaţii de birouri pentru anii 2011-2012", a precizat Momiceanu, citată de NewsIn.

În ceea ce priveşte suprafaţa totală de birouri închiriate în primele şase luni ale anului, aceasta a fost de 80.000 mp construiţi, cu 60% mai mică decât în primul semestru al anului trecut, arată un studiu al BNP Paribas Real Estate. În prima jumătate a anului au fost livraţi 300.000 mp de birouri, ajungându-se astfel la un total de 2,2 milioane mp.

În ceea ce priveşte chiria de bază a acestor spaţii, aceasta a scăzut cu 10-15% în primele şase luni din 2009, în timp ce chiria netă a scăzut cu 20-25%. Astfel chiria medie pentru birouri din clasa A poziţionate în zone centrale era la sfârşitul celui de-al treilea trimestru al acestui an de 17-19 euro/mp/lună, iar pentru cele din clasa B chiria medie percepută era de 12-15 euro/mp/lună.

În ceea ce priveşte segmentul de retail, studiul BNP Paribas Real Estate relevă că după primele şase luni din 2009 s-a observat o scădere a volumului tranzacţiilor comerciale (-18%), ceea ce a condus la închideri de activitate ale retailerilor şi relocări către alte zone.

"Magazinele de tip discount sunt cel mai puţin afectate. Acestea au succes deoarece sunt încurajate de atitudinea cumpărătorilor, care sunt sensibili la preţuri", a explicat reperezentantul BNP Paribas Real Estate.

În plus, chiriile pentru spaţii comerciale stradale centrale au scăzut în primul semestru al anului cu 15-16% faţă de anul precedent, ajungând la 80 de euro/mp/lună pentru spaţii de până la 75 de mp, iar pentru zone secundare se ridicau la 25-50 de euro/mp/lună. Pentru centrele comerciale, chiriile se situau în jurul valorilor de 60-80 euro/ mp/lună pentru spaţii de sub 100 mp.

Totodată, studiul BNP arată că cel mai afectat segment din zona imobiliară a fost cel rezidenţial. "Au existat încercări de stimulare a cererii pentru achiziţia de apartamente, precum programul "Prima Casă", însă stimulentele oferite de stat nu sunt suficient de puternice", a spus Ioana Momiceanu.

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

06 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9728
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4760
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3165
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8944
Gram de aur (XAU)Gram de aur362.6244

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb