Suprasubscriere masivă pentru oferta Fondului Proprietatea

ANDREI IACOMI
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 16 martie 2020

Suprasubscriere masivă pentru oferta Fondului Proprietatea

Acţiunea FP a atins un maxim istoric de 1,38 lei, în februarie

Oferta publică de răscumpărare de acţiuni derulată de Fondul Proprietatea (FP), în perioada 29 ianuarie - 13 martie, a fost suprasubscrisă de 16,86 de ori, reiese din notificarea Swiss Capital, intermediarul operaţiunii de piaţă, remisă, vineri, Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

Derulată pentru o bună perioadă de timp într-un climat marcat de vânzări masive ale activelor de risc în pieţele financiare internaţionale, oferta prin care Fondul Proprietatea a ţintit răscumpărarea a 200 milioane de acţiuni proprii (atât titluri tranzacţionate la BVB cât şi GDR-uri la Londra), echivalentul a 2,62% din capitalul social, a atras puternic interesul investitorilor, operaţiunea de piaţă având un indice de alocare de 0,0593162830866372 ceea ce înseamnă că, la 1.000 de acţiuni oferite spre răscumpărare, sunt alocate 59, la preţul preferenţial.

Operaţiunea, ce a fost prelungită cu nouă zile faţă de cât era planificat iniţial, a fost realizată la preţul de 1,39 lei/acţiune, ceea ce a susţinut cotaţia FP în piaţă, care a atins, în data de 14 februarie, un maxim de 1,38 lei.

Subscrierile totale au fost de 3,371 miliarde de acţiuni, respectiv 2,098 miliarde de titluri tranzacţionate la BVB, iar 1,273 miliarde de acţiuni au fost subscrise sub formă de Certificate Globale de Depozit (GDR-uri) având la bază acţiuni FP, listate la Londra, la un preţ în dolari americani echivalent cu 69,5 lei pentru un GDR.

Tranzacţiile au făcut parte din cel de-al unsprezecelea program de răscumpărare de acţiuni FP, aprobat în luna noiembrie a anului trecut. Atunci, acţionarii Fondului au dat undă verde pentru achiziţia a maxim 800 milioane de titluri proprii, în acest an, la preţuri situate între 0,2 lei şi 2 lei.

Programele de răscumpărări realizate de Fondul Proprietatea au drept scop creşterea preţului acţiunii FP pentru reducerea discount-ul dintre cotaţie şi Valoarea Unitară a Activului Net (VUAN) care acum, după scăderile din ultimele două săptămâni, se situează la circa 30%, peste obiectivul de 15% avut de Franklin Templeton Investment Management, administratorul fondului de investiţii.

La ultima cotaţie FP de vineri, de 1,195 lei, valoarea de piaţă a Fondului Proprietatea este de 9,098 miliarde de lei.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. CUM NAIBA , SA NU FIE SUPRASUBSCRIERE ??? SI , DOAR DE 16 ORI MAI MULT ??? MA MIR , CA NU A FOST DE 160 DE ORI !!! IN FONDUL ASTA , TOTUL SI TOATE SE FAC , IN INTERESUL , MARILOR CAPITALISTI STRAINI !!! CUM SA NU DANSEZE DE BUCURIE , MARII VULTURI , IN STIL ''''''' GORDON GEKKO ''''''', LA PRETUL DE 1 . 3900 LEI / ACTIUNE ??? CA DOAR AU CUMPARAT IN ROMANIA , PENTRU EI , O TARA COMUNISTA , SI UN LOC FARA CAPATAI !!! CRED CA , NICI NU STIU , UNDE E ROMANIA PE HARTA !!! SI NICI NU CRED CA-I INTERESEAZA ASTA !!! POATE NICI IN TARILE LOR , NU AU DAT , PESTE O ASEMENEA PLEASCA !!! CE SA LE ZIC ??? LA MAI MARE , CINSTITI RECHINI CAPITALISTI !!! LA ANUL , MAI APARE O SUBSCRIERE DE 1 .5000 / ACTIUNEA !!! ADMINISTRATORII PUSI DE VOI , LA CONDUCEREA FONDULUI , VEGHEAZA !!!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb