SURSE APROPIATE FMI: Salvarea băncilor din Spania ar costa 40 - 80 de miliarde euro

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Internaţional / 8 iunie 2012

Guvernul de la Madrid a împrumutat ieri, din pieţe, 2,07 miliarde euro, suma depăşind ţinta maximă de 2 miliarde euro avută în vedere.

Guvernul de la Madrid a împrumutat ieri, din pieţe, 2,07 miliarde euro, suma depăşind ţinta maximă de 2 miliarde euro avută în vedere.

Un raport al Fondului Monetar Internaţional (FMI), care urmează să fie publicat la data de 11 iunie, estimează că salvarea băncilor din Spania costă între 40 şi 80 de miliarde euro, anunţă cotidianul spaniol ABC, citând surse care au avut acces la document.

Conform publicaţiei, FMI ia în calcul două scenarii. Primul scenariu are la bază situaţia actuală din Spania şi presupune un necesar de 40 de miliarde dolari pentru un grup de zece bănci, între care şi "Bankia", pe care guvernul spaniol a naţionalizat-o recent. Instituţia a solicitat un sprijin de stat de 19 miliarde euro, pe lângă cele 4 miliarde injectate în schimbul pachetului de acţiuni intrat în posesia guvernului de la Madrid.

Al doilea scenariu prevede o o recesiune severă în Spania, situaţie care implică suma de 80 de miliarde euro pentru salvarea întregului sistem bancar spaniol. Dar, sursele citate de ABC spun că acest "scenaiu de coşmar" este considerat "ireal".

Madridul va lua în termen de 15 zile o decizie privind recapitalizarea băncilor din ţară, respectiv o eventuală solicitare de ajutor internaţional, în urma finalizării auditului independent asupra sectorului financiar spaniol.

Spania a plasat, ieri, obligaţiuni de 2 miliarde euro

Spania a împrumutat ieri, de pe pieţe, 2 miliarde euro printr-o emisiune de obligaţiuni cu diverse maturităţi, atrăgând fără probleme suma maximă avută în vedere. Însă, costurile de finanţare au urcat semnificativ, depăşind 6% pentru titlurile cu scadenţa la zece ani.

Trezoreria de la Madrid a plasat titluri pe zece ani la un randament mediu de 6,044%, faţă de 5,743% la licitaţia similară anterioară, derulată în 19 aprilie. Totodată, statul spaniol a vândut obligaţiuni cu scadenţa în 2014, la un randament de 4,335%, respectiv în 2016 - la 5,353%.

Oferta de titluri pe zece ani a fost suprasubscrisă de aproape 3,3 ori, faţă de 2,4 ori, în aprilie. Plasamentele la doi şi patru ani au fost suprasubscrise de 4,3, respectiv 2,6 ori.

Plasamentele au fost făcute la numai două zile după ce ministrul spaniol al Bugetului, Cristobal Montoro, a declarat că ţara sa nu mai are acces la finanţare din pieţe.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb