Grecia a ajuns la un acord cu creditorii săi internaţionali cu privire la o serie de reforme importante pe piaţa muncii, reduceri de cheltuieli şi energie, ceea ce aduce Atena cu un pas mai aproape de o înţelegere cu UE/FMI înaintea reuniunii miniştrilor de Finanţe din zona euro programată pentru data de 7 aprilie, au declarat ieri, pentru Reuters, surse din apropierea discuţiilor.
Negocierile dintre autorităţile de la Atena, Uniunea Europeană şi Fondul Monetar Internaţional, care nu s-a alăturat încă ultimului program de asistenţă convenit de Grecia cu creditorii din zona euro, durează de mai multe luni, alimentând îngrijorările referitoare la o nouă criză în Europa. Pentru finalizarea celei de-a doua revizuiri a acordului de asistenţă convenit anul trecut, creditorii reclamă noi măsuri de austeritate pentru 2019 şi 2020. Discuţiile dintre Grecia şi creditorii internaţionali s-au concentrat pe tăierile de pensii şi reforme în domeniile energiei şi pieţei muncii, conform Agerpres.
Doi oficiali din apropierea negocierilor au declarat pentru Reuters că Grecia va reduce cheltuielile cu pensiile cu un procent din PIB până în 2019. De asemenea, a fost convenită o reducere până la 6.000 de euro pe an a pragului de la care veniturile mici sunt scutite de taxe, ceea ce ar salva un procent din PIB.
"Cred că vom avea un acord la nivel de staff până la reuniunea Eurogroup din 7 aprilie", a declarat un oficial.
În cee ce priveşte reformele de pe piaţa muncii, Grecia nu va mai fi forţată la liberalizarea concedierilor în masă, aşa cum solicita iniţial FMI, au precizat sursele. În plus, negocierea colectivă, care a fost slăbită în conformitate cu reformele cerute în schimbul acordului de asistenţă din 2012, ar urma să fie restabilită după ce actualul acord de asistenţă expiră în 2018.
De asemenea, a fost convenită reducerea mărimii companiei energetice de stat Public Power Corp. prin vânzarea diviziei de lignit, a declarat un alt oficial.
Aceste progrese ar urma să permită revenirea şefilor de misiuni UE şi FMI la Atena în cursul zilelor următoare, pentru a pune la punct ultimele detalii cu miniştrii greci ai Muncii şi Finanţelor, înaintea reuniunii Eurogroup. În prezent, discuţiile se poartă prin teleconferinţe.
Ministrul grec de Finanţe, Euclid Tsakalotos, a declarat recent că finalizarea revizuirii acordului de asistenţă va deschide calea pentru demararea discuţiilor cu privire la restructurarea datoriei Greciei, ceea ce va permite ţării să revină pe pieţele de obligaţiuni în 2019.