Procuratura din Italia a decis să acţioneze în instanţă "Morgan Stanley", banca americană de investiţii fiind acuzată că a cauzat pierderi de 2,7 miliarde de euro (3,1 miliarde de dolari) statului din unele trazacţii cu produse derivate, conform unei surse apropiate situaţiei, citată de Reuters.
Sursa spune că acest caz împotriva "Morgan Stanley" va fi lansat de Curtea de Conturi de la Roma în numele contribuabililor italieni. Procurorii instanţei menţionate au luat decizia în acest sens în urma unei investigaţii a contractelor pe derivate, despre care spun că au fost elaborate de către "Morgan Stanley" şi oficialii italieni. Sursa precizează că aceste contracte au cauzat pierderi statului.
Conform Reuters, audierile în acest caz sunt aşteptate să înceapă în aprilie 2018, iar dacă acuzaţiile vor fi găsite întemeiate, instanţa ar putea să decidă ca "Morgan Stanley" să despăgubească guvernul italian.
Sursa a declarat: "Investigaţia s-a încheiat, iar instanţa va lansa audieri privind pretenţiile de despăgubiri".
"Morgan Stanley" a refuzat să facă vreo declaraţie cu privire la informaţia publicată recent de Reuters.
În august 2016, "Morgan Stanley" a informat autoritatea pieţei de capital că a primit o propunere de la un procuror italian cu privire la încheierea în mod amiabil a cazului privind tranzacţiile cu derivate. "Morgan Stanley" a considerat că această propunere nu are temei, potrivit Reuters.
Tranzacţiile cu derivate din acest caz au fost iniţiate între anii 1995 şi 2005 şi au încetat între decembrie 2011 şi ianuarie 2012, potrivit "Morgan Stanley".
Cazul pe care îl va aduce în atenţie Curtea de Conturi se axează pe dobânda pentru derivate, agreată de Ministerul Finanţelor de la Roma şi "Morgan Stanley". Confrom Reuters, aceste tranzacţii au fost considerate o formă de asigurare pentru guvern, în cazul în care ratele dobânzilor ar creşte pe piaţă, mai ales că Italia este una dintre cele mai îndatorate ţări din Europa.
După criza financiară globală din 2008-2009, dobânzile au scăzut, permiţându-i Italiei să se împrumute mult mai ieftin de pe piaţa bondurilor. Astfel, Italia a suferit pierderi mari pe poziţiile sale derivate.
Procurorii Curţii de Conturi susţin că unele contracte negociate cu "Morgan Stanley" au fost speculative şi conţineau clauze de reziliere care erau extrem de avantajoase pentru bancă.
Procurorii mai spun că "Morgan Stanley" s-a aflat în conflict de interese, întrucât banca nu numai că a vândut instrumente financiare către Trezorerie, ci a şi ajutat Italia să îşi gestioneze operaţiunile de finanţare, inclusiv cumpărarea şi distribuirea obligaţiunilor guvernamentale.
Între finele anului 2011 şi începutul lui 2012, guvernul de la Roma a plătit către "Morgan Stanley" aproximativ 3 miliarde de euro pentru a soluţiona încetarea contractelor cu instrumente financiare derivate, potrivit sursei.