Foarte multe firme din lanţul de societăţi create artificial, care participau la licitaţii, se închid ca urmare a acţiunilor DNA, susţin surse din piaţă.
Acestea ne-au spus că se formase un fenomen din crearea în mod artificial a unor firme care să participe la diverse licitaţii şi că, acum, are loc "o curăţire a mediului economic", ca efect al luptei DNA.
Reprezentanţii Agenţiei Naţionale pentru Administrare Fiscale, (ANAF) susţin şi ei că o serie de firme fantomă, de data aceasta înfiinţate pentru termene foarte scurte în scopul fraudării TVA, s-au închis, în ultima perioadă, ca efect al controalelor ANAF.
Cei din ANAF ne-au precizat: "Există fenomenul de creare a unor firme fantomă, pentru perioade scurte, care preiau obligaţiile fiscale dintr-un lanţ sau de la o firmă anterioară".
Pentru stoparea acestui fenomen, ANAF a declanşat operaţiunea "Hermes", în octombrie 2015, în scopul valorificării datelor colectate în timpul verificării activităţii centrelor angro şi destructurării reţelelor de firme fantomă utilizate pentru disimularea operaţiunilor de import şi comercializarea frauduloasă a mărfurilor de provenienţă extracomunitară, după cum a anunţat instituţia.
Aceasta specifică faptul că "firmele au fost înfiinţate pe numele unor persoane cu o condiţie materială precară şi fără studii, aflate în imposibilitatea justificării resurselor financiare necesare realizării a câtorva zeci de importuri de marfă (TIR-uri şi containere) pe lună, care aprovizionează centrele angro şi magazinele de profil din România".
Cât priveşte modul de participare a companiilor la diverse licitaţii, sursele noastre susţin că firmele, inclusiv cele străine, utilizează diverse tehnici ca să poată participa la astfel de proceduri, încă de dinainte de 1990.
Unii specialişti sunt de părere, însă, că este greu de crezut că o companie nou înfiinţată ar putea participa la o licitaţie, în condiţiile în care o procedură de acest gen impune unele criterii pe care participanţii trebuie să le îndeplinească.
Numărul societăţilor comerciale care şi-au suspendat activitatea în primele două luni din acest an a crescut cu 51,89%, iar numărul celor dizolvate cu 111,77%, faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, potrivit datelor Oficiului Naţional al Registrului Comerţului (ONRC).
Capitala se află pe primul loc, cu cele mai multe suspendări ale activităţii, respectiv 654, în creştere cu 64,32%, fiind urmată de judeţele Constanţa, cu 250 de suspendări de activitate (+68,92%) şi Bihor, cu 207 (+71,07%).
De asemenea, 6.603 firme au fost dizolvate, în ianuarie - februarie.
Numărul societăţilor intrate în insolvenţă a scăzut, în primele două luni din acest an, cu 23,43% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, la 1.451 unităţi.