Surse: Marea Britanie vrea să înstrăineze, în doi ani, 50% din deţinerea sa la RBS

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Internaţional / 7 iulie 2015

Surse: Marea Britanie vrea să înstrăineze, în doi ani, 50% din deţinerea sa la RBS

Guvernul britanic vrea să vândă, în doi ani, jumătate din deţinerea sa la "Royal Bank of Scotland Group" Plc (RBS), cotă care valorează 16 miliarde de lire sterline (25 de miliarde de dolari), spun surse apropiate situaţiei, citate de agenţia Reuters, adăugând că o posibilă primă vânzare este planificată în luna septembrie.

Luna trecută, ministrul britanic de finanţe, George Osborne, declara că vrea să lanseze lunile viitoare vânzarea deţinerii guvernului la RBS, care, în total, valorează 32 de miliarde de lire. Planul de privatizare va aduce pierderi substanţiale guvernului, la vânzarea iniţială. La preţul actual de piaţă, pierderea guvernului este de 14 miliarde de lire.

Decizia finală privind procesul de vânzare nu a fost luată deocamdată, iar aceasta depinde de evoluţia RBS, de investigaţiile care privesc comportamentul inadecvat al băncii şi de condiţiile de piaţă.

Marea Britanie a injectat 45,8 miliarde de lire în salvarea RBS, în intervalul 2007-2009, proces în urma căruia a obţinut o deţinere de 78%.

Preşedintele RBS, Philip Hampton, care părăseşte banca anul acesta, declara, în iunie, că sunt necesari câţiva ani pentru ca guvernul să finalizeze vânzarea, în timp ce fostul director executiv, Stephen Hester, declara că acest proces ar putea dura un deceniu.

Luna trecută, agenţia de evaluare financiară Standard & Poor's (S&P) a coborât ratingul mai multor bănci europene, considerând că există şanse reduse ca guvernele din Germania, Marea Britanie şi Austria să le ofere acestora sprijin în cazul unei crize. Printre acestea se numără şi "Royal Bank of Scotland", al cărei calificativ a fost redus cu o treaptă: la "BBB+".

S&P şi-a motivat decizia astfel: "Considerăm că, în prezent, perspectivele ca guvernele din Marea Britanie şi Germania să ofere sprijin extraordinar pentru sistemele lor bancare sunt incerte, ceea ce înseamnă că nu mai includem o astfel de posibilitate în ratingul băncilor sistemice care au sediul în aceste ţări. Am luat măsuri similare de rating şi pentru unele bănci austriece".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

30 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9769
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4906
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2932
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9203
Gram de aur (XAU)Gram de aur364.5107

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb