SURSE: Nicu Marcu a primit aviz pozitiv din partea Comisiilor economice din Parlament pentru şefia ASF

MIHAI GONGOROI
Politică / 23 iunie 2020

Nicu Marcu a primit aviz pozitiv din partea Comisiilor economice din Parlament pentru şefia ASF

Actualizare - Ramona Nicoleta Dinu, senator USR: "Simulacru de audiere în Parlament pentru funcţia de preşedinte ASF"

Audierea lui Nicu Marcu pentru funcţia de preşedinte la ASF din Comisiile reunite de buget-finanţe din Parlament a fost un "adevărat simulacru", a scris pe Facebook Ramona Nicoleta Dinu, senator USR.

Aceasta a scris pe Facebook: "Audierile unicului candidat la funcţia de preşedinte al ASF au constat în 15 minute prezentare din partea candidatului, 15 minute pentru adresarea de întrebări şi încă vreo 15 minute pentru răspunsuri. Un adevărat simulacru! În cadrul sesiunii de întrebări, i-am cerut candidatului să îmi prezinte sfera de cuprindere a domeniului financiar în înţelegerea dumnealui, dar şi în sensul dat de OUG 93/2012 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Autorităţii de Supraveghere Financiară. Apoi, l-am întrebat ce secvenţe din CV-ul dumnealui ar trebui avute în vedere pentru a dovedi îndeplinirea condiţiei de minim 8 ani experienţă profesională în domeniul financiar, al instituţiilor de credit şi/sau al instituţiilor financiare nebancare. În răspunsul său a menţionat ca fiind relevante activitatea didactică în învăţământul superior, experienţa de contabil şef şi cea de consilier de conturi în cadrul Curţii de Conturi. În opinia mea şi, mai ales, în sensul dat de OUG 93/2012 domeniului financiar (ce cuprinde piaţă de capital, asigurări şi pensii private), domnul Nicu Marcu nu îndeplineşte condiţia impusă prin art. 9, lit. a^2 din actul normativ anterior menţionat".

---

Nicu Marcu (PNL), unicul candidat la şefia Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), a fost votat astăzi de Comisiile economice reunite din Parlament în funcţia de preşedinte al reglementatorului pieţei, potrivit unor surse. Avizul pozitiv urmează să fie înaintat Plenului reunit, care va oficializa mâine numirea cu vot în plen la ora 14:00.

Spre deosebire de cei aproape 40 de candidaţi care şi-au depus dosarele pentru ANRE, reglementatorul pieţei energiei, Marcu a fost audiat timp de o oră.

Votul final pe aviz a fost 51 de voturi "pentru", 6 "împotrivă" şi 1 abţinere.

Marcu beneficiază atât de sprijinul PNL dar şi de susţinerea tacită a PSD. Consensul dintre PSD şi PNL privind alegerea lui Nicu Marcu face parte din înţelegerea mai largă dintre cele două partide din ultimele săptămâni. În ciuda disensiunilor pe starea de alertă, în timp ce preşedinţia şi guvernul încă se contrează cu opoziţia, PNL-ul votează braţ la braţ cu PSD în Parlament. Înţelegerea e valabilă şi pentru poziţiile rămase vacante din ASF, CNCD, ANRE, Consiliul Legislativ şi Curtea de Conturi, după negocierile începute la finalul lunii mai. Împărţeala PSD-PNL este ca social-democraţii să renunţe la ASF, instituţie pe care PSD a controlat-o încă de la înfiinţarea din 2013. Cedarea preşedinţiei ASF în favoarea preferinţelor PNL de către preşedintele PSD Marcel Ciolacu vine în contextul în care Orban a declarat recent că nominalizarea lui Zamfir ar fi "o adevărată sfidare din partea PSD". Asta în condiţiile în care Orban a făcut mai degrabă ecou sentimentelor din BNR, instituţie-cheie care trebuie să-şi dea un acord tacit chiar dacă nu are atribuţii în numirea şefului ASF. Zamfir s-a retras din cursă săptămâna trecută, el fiind considerat indezirabil de actuala conducere a partidului, chiar dacă la începutul anului primise un vot de încredere din partea CEx al PSD. Marcu era vehiculat, la rândul său, încă de la începutul anului pentru preluarea şefiei ASF, instituţie rămasă fără preşedinte din octombrie 2019 după plecarea lui Leonardo Badea la BNR. ASF este condusă acum interimar de Elena Doina Dascălu.

Unul dintre susţinătorii lui Marcu din interiorul social-democraţilor este Paul Stănescu, şeful organizaţiei de Olt. Pe cei doi îi leagă o prietenie mai veche, potrivit unor surse.

Marcu mai are susţinere pentru şefia ASF şi din partea ALDE, dar şi din partea lui Victor Ponta, care ar fi negociat susţinerea lui Marcu. Ilie Sârbu, socrul lui Ponta, ar urma la rândul său să fie numit vicepreşedinte la Curtea de Conturi în locul lui Marcu. Ilie Sârbu este deja vicepreşedinte la Curtea de Conturi, mai precis vicepreşedinte la Autoritatea de Audit, însă mandatul său expiră în acest an.

Tot astăzi, Mircea Man (PNL), Marian Neacşu (ProRomânia) şi Valeriu Steriu (PSD au fost votaţi de Comisia de industrii din Camera Deputaţilor în conducerea Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) fără să fie audiaţi.

Opinia Cititorului ( 6 )

  1. In 6 luni va pune totul pe butuci!

    1. E trimis cu un scop, pus de cine trebuie, nu e de capul lui la ASF.. stai linistit. Va fi liniste, pace si armonie, o sa vezi.

      Solutia pentru curatirea acestei institutii este scaderea salariilor la un nivel de bun simt pentru o institutie publica. Partidele vor deconta la alegeri mentinerea in institutiile publice a sinecurilor platite pe mii de euro, electoratul realizeaza acest lucru acum mai mult ca oricand. Conform legii, ASF este o institutie publica ce se autofinanteaza dar este important de precizat ca in realitate banii provin indirect intr-o mare proportie din contributii obligatorii ale populatiei, respectiv RCA, pilon de pensii II.

      Asf este supusa controlului Curtii de Conturi, este autoritate publica, asa ca noul presedinte stie foarte bine cum stau lucrurile, in calitatea sa de fost vicepresedinte.

      Nu e niciun indirect. Vezi Regulamentul nr. 16 /2014 privind veniturile Autorităţii de Supraveghere Financiară. E chiar direct. Veniturile ASF vin în mare parte ce plătesc oamenii pentru orice asigurări din România, pentru pilonul II deci din CAS-ul plătit de oameni și din comisioanele plătite la tranzacțiile de pe piața de capital. Și independența și autofinanțarea vin cei drept din amenzile și comisioanele prevăzute de ASF prin direcțiile de autorizare care chipurile autorizează oameni cu studii și experiență financiara să lucreze în piața financiară non-bancară cănd ASF e plin de donșoare fără studii ce să mai vorbim de studii financiare.

      REGULAMENT nr. 2/ 2020

      pentru modificarea Regulamentului Autorităţii de Supraveghere Financiară nr. 16/2014  

      privind veniturile Autorităţii de Supraveghere Financiară: „Art. 10. - (1) Administratorul unui fond de pensii administrat privat achită A.S.F. de la  

      momentul autorizării fondului, pe toată durata de funcţionare a acestuia, o taxă lunară de

      funcţionare, conform pct. 1 lit. b) din anexa nr. 2. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

30 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9769
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4906
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2932
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9203
Gram de aur (XAU)Gram de aur364.5107

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb