UniCredit SpA, cel mai mare grup bancar din Italia, este pe punctul să încheie un acord cu autorităţile SUA privind acuzaţiile de încălcare a sanc-ţiunilor impuse Iranului, spun surse citate de Bloomberg. Banca este acuzată că a oferit servicii de compensare în dolari către clienţii iranieni.
Acordul ar putea costa UniCredit aproximativ 900 milioane de dolari, însă acuzaţiile împotriva sa vor fi retrase, susţin sursele.
Directorul executiv al UniCredit, Jean Pierre Mustier, a moştenit acest caz de la conducerea anterioară, când şi-a preluat funcţia, în iulie 2016. Mus-tier a anunţat, în noiembrie, că banca şi-a constituit provizioane pentru cazul menţionat, menţionând că nu se aşteaptă ca acesta să aibă un impact semnificativ asupra conturilor UniCredit.
Un asemenea acord ar fi unul dintre cele mai mari din SUA pentru încălcarea sancţiunilor ce privesc Iranul, depăşit doar de înţelegerile încheiate cu Societe Generale SA, Commerz-bank AG, HSBC Holdings Plc şi BNP Paribas SA. Dintre aceste bănci, numai BNP şi-a recunoscut vinovăţia.
Acordul cu UniCredit ar urma să fie finalizat în următoarele săptămâni, sus-ţin sursele, şi va rezolva investigaţia Procuraturii din Manhattan, a Oficiului pentru Controlul Activelor Externe al Departamentului de Trezorerie (OFAC), a Federal Reserve şi Departamentului Justiţiei din SUA privind activităţile UniCredit din Iran.
Reprezentanţii acestor instituţii şi ai UniCredit nu au dorit să comenteze informaţia publicată de Bloomberg.
Divizia germană a UniCredit, HypoVereinsbank, a fost citată în 2011 de Procuratura din New York pentru tranzacţii cu anumite entităţi iraniene supuse sancţiunilor SUA. Creditorul italian a pus deoparte 741 milioane de euro (831 milioane de dolari) pentru rezolvarea acestui caz.