Uniunea Europeană şi NATO sunt pregătite să susţină pe termen lung Ucraina din punct de vedere militar şi umanitar în lupta sa împotriva agresiunii declanşată de Federaţia Rusă, a fost mesajul principal transmis de liderii europeni, ieri, la Summitul Platformei pentru Crimeea, eveniment care s-a desfăşurat online şi la care au participat reprezentanţi din 60 de state ale lumii, dintre care 40 şefi de stat sau de guvern.
Cancelarul german Olaf Scholz a spus că ţara sa va continua să furnizeze Ucrainei arme, echipamente, sisteme moderne de apărare anti-aeriană şi alte device-uri militare.
"În ziua în care comemorăm victimele stalinismului şi fascismului, comunitatea internaţională declară că nu va accepta politica imperialistă a Federaţiei Ruse şi nici anexarea ilegală de către aceasta a unor teritorii ce aparţin altor state. (...) Condamnăm orice încercare a Rusiei de anexare ilegală a altor teritorii şi de organizare a unor referendumuri în zonele respective", a precizat Olaf Scholz.
La rândul său, premierul demisionar al Marii Britanii, Boris Johnson a arătat că anexarea ilegală în 2014 a Crimeei de către Rusia a precedat în mod direct războiul declanşat în 24 februarie 2022 de către autorităţile de la Moscova împotriva Ucrainei.
"Vladimir Putin plănuieşte să împartă Ucraina în mai multe teritorii, pe care ulterior să le anexeze prin organizarea unor referendurmuri. De aceea trebuie să apărăm principiile de bază ale dreptului internaţional care arată că niciun teritoriu nu poate fi luat prin forţa armelor. De aceea, trebuie să continuăm să le dăm prietenilor noştri ucraineni orice sprijin militar, umanitar şi diplomatic, de care au nevoie", a spus Boris Johnson.
Şi preşedintele francez Emmanuel Macron a arătat că anexarea ilegală a Crimeei şi a Sevastopolului de către Rusia în 2014 reprezintă o încălcare gravă a normelor fundamentale ale dreptului internaţional.
El a cerut comunităţii internaţionale să nu arate "nicio slăbiciune, niciun spirit de compromis" în faţa Rusiei.
"Franţa susţine integritatea teritorială a Ucrainei şi condamnă conflictul declanşat de Federaţia Rusă în ţara vecină. Rusia a ales, în februarie 2022, să recurga la război şi a încălcat din nou dreptul internaţional. (...) Nu este doar lupta ucrainenilor pentru libertate şi independenţă, ci este şi lupta pentru democraţie, pentru valorile promovate de Uniunea Europeană. Ce se întâmplă acum nu este doar un razboi dus în apropierea frontierei de est a UE, ci şi un război împotriva principiilor dreptului internaţional şi a ordinii internaţionale. Nu putem (...) să avem vreo slăbiciune, vreun spirit de compromis, pentru că sunt în joc libertatea tuturor şi pacea în toate părţile globului. (...) Este vorba despre libertatea tuturor şi de aceea solicităm Rusiei să înceteze orice acţiune militară desfăşurată pe teritoriul Ucrainei şi să treacă la diplomaţie pentru soluţionarea diferendelor. (...) Au trecut 6 luni de la declanşarea acestui război care s-a soldat cu foarte multe victime. Astăzi se decide viitorul Ucrainei şi noi suntem decişi să fim alături de Ucraina, nu doar astăzi, ci şi mâine, şi poimâine şi oricât va fi nevoie", a spus preşedintele Emmanuel Macron.
• 7,5 milioane ucraineni - refugiaţi în UE după 24 februarie 2022
În acelaşi sens s-au exprimat şi liderii Uniunii Europene, Charles Michel - preşedintele Consiliului European şi Ursula von der Leyen - preşedintele Comisiei Europene.
Charles Michel a afirmat că agresiunea împotriva Ucrainei nu a început în 24 februarie 2022, ci în 2014 când Rusia a anexat ilegal Crimeea. "Rusia a folosit Crimeea ca punct de tranzit pentru agresiunea actuală împotriva Ucrainei, pentru blocada instituită porturilor ucrainene la Marea Neagră, pentru blocarea deliberată a comerţului cu cereale", a spus preşedintele Consiliului European.
El şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la creşterea riscului ameninţării nucleare din cauza situaţiei de la centrala ucraineană Zaporojie şi a solicitate Federaţiei Ruse să permită accesul unei misiuni internaţionale, alcătuită din experţi, la obiectivul respectiv, şi să creeze în jurul centralei o zonă demilitarizată.
La rândul său, Ursula von der Leyen a spus că Vladimir Putin a adus ororile războiului înapoi în Europa şi că războiul declanşat împotriva Ucrainei este ilegal şi nejustificat.
"În februarie 2014, Rusia a anexat ilegal Crimeea, marcând prima încălcare a legislaţiei internaţionale de către Vladimir Putin. De atunci, Crimeea a devenit o bază militară pentru Federaţia Rusă, ce a servit acum pentru atacarea şi ocuparea altor părţi din teritoriul ucrainean. Nu vom recunoaşte niciodată anexarea ilegală a Crimeei şi a portului Sevastopol de către Federaţia Rusă. Condamnăm torturile şi persecuţiile exercitatea de autorităţile ruse în Crimeea împotriva tătarilor, femeilor şi jurnaliştilor şi cerem tragerea la răspundere penală a vinovaţilor", a precizat Ursula von der Leyen.
Preşedintele Comisiei Europene a mai arătat că din 24 februarie 2022 şi pănă acum peste 7,5 milioane de cetăţeni ucraineni s-au refugiat în Uniunea Europeană, că statele membre au ajutat la exportarea a 10 milioane tone cereale ucrainene şi că UE va oferi susţinere Ucrainei atât timp cât aceasta are nevoie, arătând că locul acestei ţări este în cadrul comunităţii europene.
În cadrul intervenţiei sale la Summitul Platformei pentru Crimeea, Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, a afirmat că în 2014 Rusia a anexat ilegal Crimeea, transformând teritoriul peninsulei pentru invaziua de acum, la scară largă, a teritoriului Ucrainei.
"Ucraina a trecut prin şase luni de război teribil, dar a rezistat agresiunii ruse şi a început să recupereze teritoriile pierdute. NATO susţine Ucraina şi integritatea ei teritorială. Vladimir Putin trebuie să oprească acest război şi să iniţieze negocieri cu Ucraina. (...) NATO a oferit Ucrainei o asistenţă militară fără precedent. În primele luni ale războiului, am urgentat trimiterea de armament, echipamente medicale şi hrană. În urma summitului de la Madrid, ne-am întărit prezenţa militară pe Flancul estic al alianţei, pentru a stopa orice calcul greşit al autorităţilor de la Moscova cu privire la capacitatea noastră de susţinere a statelor membre NATO şi de sprijinire a Ucrainei. (...) Iarna care vine va fi una grea, în care vom asista la o bătălie logistică, dar trebuie să continuăm să susţinem Ucraina pe termen lung", a spus Jens Stoltenberg.
• Zelenski: "Războiul din Ucraina se va termina acolo unde a început: în Crimeea"
Singurul şef de stat străin prezent fizic la Summitul organizat de autorităţile de la Kiev a fost preşedintele Poloniei, Andrzej Duda, aflat în vizită oficială în capitala Ucrainei.
"Ocuparea Crimeei a fost un mesaj fals transmis Europei de către Rusia, pentru a ascunde ambiţiile sale de extindere către vest. Nu vorbim despre «business as usual» când ne referim la relaţiile cu Rusia. Între timp Rusia a atacat Ucraina. Astăzi, după masacrele de la Mariupol, Bucha, Borodianka, după crimele de acolo şi din alte localităţi ucrainene, după războiul actual, afirmăm că Rusia trebuie să se întoarcă după acest conflict nu doar înapoi la frontiera din 24 februarie 2022, ci la frontiera cu Ucraina dinaintea anexării Crimeei în 2014", a spus preşedintele Poloniei, Andrzej Duda.
În deschiderea evenimentului, Volodimir Zelenski, preşedintele Ucrainei, a afirmat că ţara sa va restabili controlul asupra Crimeei, peninsulă anexată ilegal de Federaţia Rusă în cursul anului 2014. Liderul de la Kiev a afirmat că reluarea controlului asupra Crimeei va restabili "legea şi ordinea mondială".
"Totul a început cu Crimeea şi se va sfârşi cu Crimeea. Restabilirea de către Ucraina a controlului asupra peninsulei Crimeea va fi un pas istoric împotriva războiului în Europa, restabilind securitatea şi justiţia. Ocuparea peninsulei Crimeea de către Federaţia Rusă în 2014 a fost un prim pas pentru rzăboiul declanşat în 24 februarie 2022. În numai şase luni de conflict, din februarie şi până acum, peste 700 de rachete au fost trase dinspre Crimeea spre localităţile ucrainene. Pentru a învinge teroarea, pentru asigurarea securităţii întregii regiuni, Europei, lumii întregi, este necesar să câştigăm lupta împotriva agresiunii ruse", a spus Volodimir Zelenski.
Amintim că "Platforma pentru Crimeea" a fost lansată anul trecut, în 23 august 2021, de Ucraina. Platforma este un mecanism internaţional de consultare şi comunicare, al cărui scop declarat, pe termen lung, este obţinerea eliberării peninsulei de sub ocupaţia Rusiei şi revenirea sa la Ucraina. La prima ediţie a Summitului Platformei pentru Ucraina, ţara noastră a fost reprezentată de premierul de atunci, Florin Cîţu, care a fost însoţit de ministrul de externe, Bogdan Aurescu. La evenimentul de anul trecut au participat mai mulţi lideri regionali, inclusiv Maia Sandu - preşedintele Republicii Moldova, dar şi Mircea Geoană, adjunctul secretarului general al NATO.
• Nicolae Ciucă: "Trebuie să ne dublăm efortul de sprijinire a Ucrainei"
Ucraina are nevoie în continuare de sprijinul comunităţii europene şi de sprijinul NATO pentru a rezista agresiunii din partea Federaţiei Ruse şi este necesar ca efortul depus până acum de UE să fie dublat, a susţinut premierul Nicolae Ciucă în intervenţia sa la Summitul Platformei pentru Crimeea.
"Puţini dintre noi şi-ar fi imaginat inainte de 24 februarie 2022 dimensiunea dezastruluii şi atrocităţilor ce au urmat. Timp de şase luni, agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei a creat cea mai gravă problemă de securitate şi umanitară de pe continentul european de după cel de-al doilea război mondial. Prin acest război ilegal şi brutal, Rusia a arătat lumii că este un stat care nu se sfieşte să încalce dreptul internaţional, inclusiv normele de drept umanitar. Puţini dintre noi au crezut că aşa ceva mai este posibil în secolul XXI, deşi am fost cu toţii martori la ce a făcut Rusia în 2008 în Georgia şi în 2014 în Crimeea. Cât timp acest război va continua, trebuie să rămânem uniţi şi să sprijinim Ucraina în lupta sa pentru păstrarea independenţei, suveranităţii şi integrităţii teritoriale, aşa cum au fost ele recunoscute la nivel internaţional. Trebuie să fie limpede că Ucraina, la fel ca orice alt stat, inclusiv cele din vecinătatea estică a Uniunii Europene şi NATO, are dreptul legitim şi suveran să îşi asigure ce angajamente de securitate doreşte şi să adere la ce alianţe politice doreşte. Sunt opţiuni legitime, libere de orice interferenţâ exterioară a vreunui alt stat. Unitatea şi solidaritatea noastră este dovedită de suportul multilateral acordat Ucrainei şi de răspunsul dat de comunitatea democratică internaţională la adresa agresiunii declanşată de Federaţia Rusă. Trebuie să ne reconsiderăm poziţiile şi să ne dublăm efortul de sprijinire a Ucrainei. Ca stat membru al UE şi NATO, care are cea mai lungă frontieră cu Ucraina, România a ajutat ţara vecină, iar peste 2 milioane de cetăţeni ucraineni şi-au găsit adăpost în ţara noastră", a spus Nicolae Ciucă.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 24.08.2022, 07:05)
Nu stiu cine de cine se agata, dar Europa o sa iasa sifonata rau, a calculat gresit iar la acest nivel este fatal pt politica europeana, deja dolarul a luat euro!
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 24.08.2022, 09:36)
Deocamdata sifonata iese Rusia si circul pe care il face cu asa-zisa "moarte" a Dughinei care dupa toate indiciile pare a fi o inscenare grosolana.
Detaliul bizar de la înmormântarea Dariei Dughina. Investigatorii fac percheziţii la Moscova. Nu sunt convinşi de rezolvarea cazului de către FSB.
Sute de persoane au participat, marți, la înmormântarea Dariei Dughina, fiica filosofului rus de renume Alexander Dughin. Despre acesta din urmă s-a scris că ar fi avut o foarte mare influență asupra lui Vladimir Putin, care plănuia să declanșeze război împotriva Ucrainei.
Daria Dughin a murit, potrivit informațiilor apărute în presa din Rusia inițial, într-un atentat cu o mașină capcană. Bomba ar fi trebuit să îl ucidă pe tatăl acesteia, care a decis să se întoarcă acasă cu un alt autoturism. În mijlocul străzii, dispozitivul exploziv a fost activat, iar Daria Dughin și-ar fi găsit sfârșitul.
Aceast lucru este, însă, pus la îndoială de către unii analiști occidentali.
΄Un sicriu deschis pentru cineva ars într-o mașină?”
Potrivit informațiilor venite de la Moscova, Daria Dughina a murit în mașina pe care o conducea, după ce o bombă amplasată în aceasta a explodat. Teoretic, trupul fiicei filosofului rus Dughin ar fi trebuit să fie complet distrus. În mod normal, în astfel de circumstanțe, te-ai aștepta ca sicriul tinerei să fie cel puțin închis.
Nu așa s-a întâmplat în cazul Dariei Dughina, a cărui sicriu a fost deschis pe toată perioada serviciului de înmormântare. Mulți comentatori au atras atenția asupra acestui detaliu și nu numai.
"Ceva este în neregulă cu toată scena asta. Mama și tata nu par că sunt îndurerați. Și, un sicriu deschis?! Pentru cineva aruncat în aer și ars într-o mașină. Foarte, foarte ciudat și, îndrăznesc să spun, foarte, foarte pus în scenă”, s-a exprimat un comentator, potrivit BBC.
"În fiecare loc am văzut aceleași scene. Alexander Dughin a stat cu mâinile în buzunar și a părut nedumerit. La înmormântare și în discursul ținut la groapă, a părut că ar participa la o conferință de presă”/ „Durerea poate lua mai multe forme. Dar dacă copilul meu ar muri, aș fi și eu pe jumătate mort.
Limbajul trupului părinților este atât de bizar, fețele nu le sunt umflate. Gesturile lor sunt rapide și energice. De obicei, durerea te face letargic, confuz, mai ales dacă ți se administrează niște pastile. O scenă ciudată”, sunt câteva dintre mesajele în care s-a atras atenția asupra veridicității informațiilor venite de la Moscova.
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 24.08.2022, 11:43)
Altul care moare de grija euro-ilor ... Esti platit in euro cumetre? Esti ingrijorat ca Germani, Franta, Italia ies sifonati? Mergi si traieste in Rusia, a e bine, sunt o forta, nu ca Europa.
1.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.2)
(mesaj trimis de anonim în data de 24.08.2022, 23:26)
Nu prea înțelegi economie, așa-i?
Nu cred că-i plătit în euro, probabil în lei. Însă leul e pegged de euro ca atare dacă euro s-a devalorizat cu 15% față de dolar automat și leul s-a devalorizat cu 15% față de dolar. Asta înseamnă că datorită PRĂBUȘIRII euro importăm inflație care se vede în prețul tuturor materiilor prime: combustibil, energie, mâncare, etc, etc. Inflația materiilor prime generează la rândul ei scumpiri în tot lanțul de producție și în servicii.
Spre exemplu, dacă euro nu s-ar fi depreciat cu 15% față de dolar atunci motorina nu ar costa 8,3 lei ci DOAR 7 lei litrul!!! La fel și cu celelalte materii prime.
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 24.08.2022, 07:26)
Lipsește armamentul nuclear in joaca asta, si dacă ajung sa se joace și cu nucleare atunci pentru o tara trebuie sa moara o planeta?
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de Protaru în data de 24.08.2022, 13:16)
Aceleasi retorici obosite, cu armele nucleare...
Orcile nu mai pot de grija planetei....
NIMENI nu are curajul sa le foloseasca pentru ca ar insemna distrugerea imediata si a tarii care a tras primul foc nuclear.
2.2. Titlu (răspuns la opinia nr. 2.1)
(mesaj trimis de Protaru în data de 24.08.2022, 13:22)
2.1. mi'a clonat pseudonimul.
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 24.08.2022, 08:27)
Ue nato
3.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de anonim în data de 24.08.2022, 09:37)
Nu pentru o tara ci pentru ambitiile imperiale ale unui dictator.
4. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 24.08.2022, 09:01)
Eu tot nu pot sa pricep cum gandesc compartioti de-ai nostrii de posteaza mesaje pro orci. Ce sunt ei si ce vor?
4.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4)
(mesaj trimis de anonim în data de 24.08.2022, 09:40)
Nu sunt compatriotii nostri ci trolli orcilor care de multi ani intoxica toata lumea libera cu propaganda lor ca sa creeze confuzie si tensiuni sociale.
Atat ii duce mintea si asta inteleg ei prin "noua" Rusie si dezvoltarea ei - un atac continuu si fara sanse reale de succes la adresa tarilor libere.
4.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 24.08.2022, 13:18)
sau activat roboteii,ba idioților mulți care comentează nu tine nici cu putin dar nici cu zelenschi,mulți vor sa afle adevărul nu sa ni sa spună ce minunați sunt ucrainienii,nu am auzit pe nimeni comentând, criticând, judecând Ucraina care din 2014 pana la începerea razboiului au tot bombardat și omorât copiii și bătrânii din Dombas sau ei trebuiau sa moara ca doar sunt troli și orci,nu am văzut pe nimeni întrebând de ce americanii antrenează ucrainienii care nu sunt nici în UE nici în NATO, iar nazistiidin batalionul Azov antrenat și copiii de vârste mici 8- 9 ani,oare de ce,nu cumva aveau de gând sa atace Rusia,adevărul o sa se afle peste ani,pana una alta acest război care nu trebuia sa înceapă ne întoarce în epoca de aur mult criticata de toți,noi suntem învățați să i vedem pe europeni cum rezista la restricții
4.3. Aberez,deci exist (răspuns la opinia nr. 4.1)
(mesaj trimis de Credinciosul în data de 24.08.2022, 14:17)
Cine ii plateste,prietene?
Ti se pare ca 2.5 din pib dati americanilor plus motorina la greu donata,pt o tara care produce putin si importa mai tot e bine pt sanatatea economiei?
Eu am apucat si celalalt regim,am dat examen de admitere in liceu,la treapta am ramas jumate,apoi 9 pe loc ,faceam 2 luni practica pe an,laboratoare cu utilaje industriale in miniatura,statii pilot ,am vazut ce inseamna seriozitatea unor inginari si logoreea unor propagandisti de partid,nelipsiti si pe vremea aia dar cu rol de turnatori nu decizional ca acum!
Faptul ca nu mai plec dupa fenta este rezultatul tepelor care ti le ofera viata,cand crezi in tap si dai imgb cu un dolar,iar cantina au vandut o cu un milion,reteta patentata aversa,timpuri noi,semanatoarea!
Uita te daca a mai pornit Azomure,Amonil sau Turnu,nu pot la pretul actual al gazelor si e nevoie de Npk pt ca incep insamantarile de toamna,se degradeaza iremediabil si nu vei mai avea ce sa pornesti mai tarziu,din cauza unei politici imbecile!
Nu primesc nimic,am sponsorizat cu sume consistente un proiect f mediatizat la tv,dar nu pot fi de acord,lucrand in mediul privat cu distrugerea a ce a mai ramas din industrie de dragul unei sepci!
Realizezi ce puteai face cu 2.5 din pib aruncati pe cele mai puternice garantii de securitate?
Ua si Ru au format urss,iar la separare,au facut ceva formal,neanticipand ca americanii si chinezii vor cumpara pe nimic, cu ajutorul circarului pamantul cel mai roditor,fabricile de rachete ale usss cu care s au pricopsit!
Au ,20 grupuri nuclearo electrice,(pe Candu,la 800 costa 10 mil unu,alea sunt de 1200!) Pe care le au primit de la violatorii de bebelusi si pe care le vor da americanilor la sfarsitul razboiului!
Ucraina e terminata,in contul armelor vor ceda utilitatile si pamantul,va fi o victorie a la Pirus pt castigator!
4.4. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4.2)
(mesaj trimis de credinciosul în data de 24.08.2022, 14:46)
pt 4.1 am vrut sa trimit.de acord cu tine!
5. Criza economica
(mesaj trimis de Dok în data de 24.08.2022, 10:26)
Oare suferinta populatiei de ce nu este
o PROBLEMA,din cauza SARACIEI
6. Titlu
(mesaj trimis de Protaru în data de 24.08.2022, 13:00)
China trebuie sa sustina Rusia daca vrea sa mai existe ca stat suveran. Dupa demantelarea Rusiei va urma demantelarea Chinei.
6.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 6)
(mesaj trimis de Credinciosul în data de 24.08.2022, 13:17)
China are si ea problemele ei (criza e mascata sub pres) si daca tu crezi ca cineva se poate increde in China, te inseli amarnic!
6.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 6)
(mesaj trimis de anonim în data de 24.08.2022, 13:19)
Cred ca deja China ajuta Russia exonomic si militar... UE greseste fata de Russia si fata de poporul european care v a duce greul de acum inainte.. Frig, mizerie, foamete....
7. Valentin
(mesaj trimis de anonim în data de 24.08.2022, 19:03)
Politicienii slugi si propaganda ne cer sa siferim de foame si de frig pentru un razboi care nu ne priveste. Pasul urmator ni se va cere sa fim si noi carne de tun, iar romanii se vor conforma.
Ce treabaavem noi cu acest razboi? ZERO! 2 tari ostile Romaniei se bat! 2 tari semi dictaturi, conduse de oligarhi. Nu exista democratie in Ucraina, doar propaganda pentru prosti! Coruptie, partide de opozitie inchise, presa inchisa, jurnalisti independenti asasinati, etc
Cum s-a comportat Ucraina cu Romania de-a lungul timpului? Nu ne-a fost prietena, din contra! Insula Serpilor, canalul Bastroe, comunitatea romaneasca fara drepturi etc Mai mult pe langa cele 4 judete pe care ni le-au luat mai au pretentii si asupra Moldovei.
Dar propaganda ne va spune ca daca vrei sa fie pace sau esti neutru, esti putinist. Atata ii duce capul!
7.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 7)
(mesaj trimis de anonim în data de 24.08.2022, 23:38)
Felicitări pentru mesaj! Ai pus punctul pe i.
7.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 7)
(mesaj trimis de anonim în data de 24.08.2022, 23:47)
Foarte corect.,