Sute de buzoieni vor panouri solare presurizate

MARILENA DINU
Ziarul BURSA #Companii / 12 octombrie 2016

Sute de buzoieni vor panouri solare presurizate

Haos în toată ţara. Mii de români şi-au petrecut nopţile stând la coadă pentru a beneficia de fondurile nerambursabile oferite prin programul "Casa Verde". Aşteptaţi de cinci ani de zile, banii oferiţi de stat pentru achiziţionarea sistemelor de energie solară se dovedesc a fi insuficienţi în comparaţie cu numărul mare al românilor care şi-ar dori să renunţe la sistemele convenţionale de încălzire. Finanţările nerambursabile date de stat în programul "Casa Verde" diferă în func-ţie de tipul instalaţiei şi pot ajunge la 3.000 de lei pentru montarea de panouri solare nepresurizate, 6.000 de lei pentru montarea de panouri solare presurizate şi 8.000 de lei pentru instalarea pompelor de caldură.

Trei zile în frig pentru energie solară

Înscrierile în programul Casa Verde decurg destul de greoi. La Agenţia de Mediu Buzău, ieri , la primele ore ale dimineţii, erau înregistrate abia 84 de dosare în condiţiile în care cu o zi în urmă se aşezaseră la coadă aproximativ 300 de buzoieni. Pentru a fi siguri că se vor număra printre primii care îşi depun dosarele, oamenii s-au strâns în faţa instituţiei chiar de duminică dimineaţă. Au făcut lis-te şi au dormit pe scările Agenţiei de Mediu Buzău. "Duminică noapte am moţăit pe aici, am tremurat mai mult, dar asta este. Acum câţiva ani stăteam la coadă pentru ulei, zahăr şi făină acum stăm pentru energie solară. Am făcut un pas mare spre înainte", a spus buzoianul Bogdan Dumitru care locuieşte la câţiva kilometri de municipiul Buzău.

Tot de duminică a venit şi Ioana Drăghici. "Am dormit duminică la fiica mea din oraş, am venit luni dimineaţă de la cinci, dar am avut numărul 226. Stăm aici, ne-am adus scaune de acasă să fie aşteptarea mai uşoară", spune Ioana Drăghici.

Alţii au venit însă luni, când s-a deschis oficial programul Casa Verde, însă au aflat că mai au sute de persoane în faţa lor. "Am venit cam târziu. Am primit numărul 274. Eu nu am ştiut din timp că se fac aceste liste şi acum nu ştiu dacă mai ajung banii până depun eu dosarul", a declarat Elena Potârniche.

Situaţia însă nu a ieşit de sub control pentru că oamenii s-au înţeles şi au respectat "ordinea" făcută în afara insituţiei. Cu toate acestea, primirea dosarele a mers destul de încet. Şi asta pentru că iniţial la Buzău nu a funcţionat decât un singur calculator, deşi de la Bucureşti, judeţul a primit două usere cu care se puteau conecta doi funcţionari în aplicaţia special lansată pentru înregistrarea datelor primite de la beneficiari.

Marin Mirela, directorul interimar al Agenţiei de Mediu Buzău, a declarat: "Primirea dosarelor merge mai încet. În prima zi am avut probleme la un calculator, dar pe parcurs s-a remediat. Se mai întâmplă să se blocheze aplicaţia şi atunci trebuie să ieşim şi apoi o luăm de la capăt. Însă, după prima zi s-au înregistrat 64 de dosare şi din câte ştiu aceasta a fost media pe ţară. Astăzi ( marţi, n.r), dimineaţă avem 84 de dosare şi mai avem un plafon de 841.026 de lei. Cred că ne vom lungi până la sfârşitul săptămânii".

Bugetul alocat judeţului Buzău este de 1.345.026 lei, asta însemnând că numărul estimativ al beneficiarilor ar putea ajunge la 240 de dosare, adică mult mai puţine decât numărul celor care au aşteptat în frig să primeas-că bani de la stat.

"Cereri multe, bani puţini şi s-a mai mers şi pe sloganul primul venit, primul servit ceea ce a pus o presiune foarte mare atât pe oameni, care în prima noapte au stat pe aici pe afară, cât şi pe funcţionarii din rândul agenţiilor de mediu. Ne-am gândit chiar să facem o propunere să putem primi toate dosarele şi apoi să se facă o selecţie", a mai spus Marin Mirela directorul Agenţiei de Mediu Buzău.

Cozi pentru înscrierea în "Casa Verde" şi în Vrancea

Aceeaşi situţie şi în Vrancea. Sute de persoane au aşteptat încă de duminică dimineaţa în faţa Agenţiei pentru Protecţia Mediului startul înscrierilor în programul Casa Verde. Cum concurenţa se anunţa destul de mare, vrâncenii au întocmit liste de ordine şi au petrecut noaptea, în frig, moţăind pe scările instuţiei.

Numai că unii vrânceni au aşteptat în zadar ore în şir pentru că în momentul în care a început programul au aflat că nu au dosarele în regulă. Reprezentanţii Agenţiei de Mediu din Vrancea i-au sfătuit ca înainte să intre pentru depunerea dosarului să se asigure că au toate actele. Directorul instituţiei, Valentin Logodinschi le-a trans-mis oamenilor că nu va accepta decât ca fiecare să vină personal cu dosarul, pentru a se evita haosul.

Pe de altă parte, oamenii cred că ar fi fost mult mai eficient dacă depunerea dosarelor s-ar fi făcut online, de acasă. Chiar şi aşa, subvenţia merită orice efort. "Suma alocată prin acest program acoperă integral investiţia pentru montarea unui panou solar şi cred că din acest motiv este şi această cerere mare din partea românilor. Noi nu vindem produsele direct către beneficiarii finali însă, furnizorii noştri au fost deja întrebaţi de ofertele pe care le au", a declarat Iordache Silviu, producător de panouri solare din Buzău.

Din păcate, puţini sunt cei care vor primi bani de la stat. Ministerul Mediului a alocat judeţului Vrancea pentru programul Casa Verde doar 1 milion 41 de mii de lei, ceea ce înseamnă că aproximativ 180 de persoane vor primi subvenţia pentru energie verde. Se speră însă la o suplimentare de fonduri.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Initiativa buna realizata din birou , dar din pacate gestionata prost. Sute de oameni au stat la coada, si au fost acceptate doar 1-200 de dosare. La banii cheltuiti pe acte, pe drumuri, la cozi de 1-3 zile, de cei care nu au prins aceasta sesiune se gandeste cineva? Nu era mai bine o declaratie pe proprie raspundere care sa raspunda la cerintele din ghid , inscriere online, si daca dosarul era aprobat, la semnarea contractului sa prezinti actele justificative? Asa s-au preluat dosare in limita sumei alocate, unele sunt acceptate, altele respinse. Pentru cele respinse se mai organizeaza alta sesiune pana la epuizarea sumei? Cam multe intrebari fara raspuns.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb