Profesionalismul, dedicarea, emoţiile de bucurie şi dorinţa de a fi împreună pentru a sprijini femeile- fermier în afaceri, sunt ingredientele care au stat la baza Galei de premiere din acest an, a câştigătoarelor competiţiei de proiecte TalentA - programul internaţional gratuit de instruire a femeilor inovatoare din agricultură, din România şi Moldova, aflat la cea de-a patra ediţie.
TalentA 2023
Încă de la prima ediţie, Corteva Agriscience a dezvoltat acest proiect în parteneriat oficial cu compania de consultanţă în management de afaceri şi dezvoltare de personal Starperformining.
Ediţia din 2023, s-a bucurat de un număr record de participante - 74 de femei-fermier atât din România, cât şi din Moldova, care timp de cinci luni au parcurs un modul de 10 cursuri de management de afaceri şi un modul de 4 cursuri de agribusiness, cursurile fiind susţinute de echipa de consultanţi a companiei, şi de profesionişti Corteva, pe platforma de e-learning Starperformining
"TalentA este un proiect remarcabil care duce la nivel înalt dezvoltarea profesională a femeilor - fermier din România şi din Republica Moldova. Sunt onorat să fiu alături de compania Corteva în acest demers şi să contribui la îmbunătăţirea abilităţilor de gestionare a afacerilor participantelor, aspect esenţial pentru viabilitatea şi sustenabilitatea agriculturii", a declarat Radu Stănescu, Managing Partner Starperfomining, partenerul organizaţional oficial al Corteva Agriscience pentru proiectul TalentA în România şi Republica Moldova.
După încheierea cursurilor online, un moment deosebit al programului TalentA 2023 l-a constituit atelierul practic de afaceri, când participantele s-au întâlnit personal în Bucureşti şi timp de două zile şi-au îmbogăţit cunoştinţele de afaceri, alături de consultanţii Starperformining, care ulterior le-au devenit mentori în construirea de proiecte axate pe dezvoltarea propriilor afaceri şi pe sprijinul acordat comunităţii la nivel local.
Iar pentru ca femeile-fermier finaliste să reuşească să implementeze proiectele elaborate, Corteva Agriscience, a acordat 3 granturi, de 6000 $, 5000 $ şi 4000 $, iar Starperformining, a acordat ca şi în anii anteriori, un grant special de 1500 euro.
Câştigătoarele TalentA 2023
"Proiectele depuse în cea de-a patra ediţie sunt de interes, merită sprijin, şi felicităm toate participantele pentru implicarea lor", a declarat Maria Cîrjă, Managerul de Marketing al Corteva Agriscience în România, Republica Moldova şi Ungaria, subliniind importanţa programului TalentA în ceea ce priveşte dezvoltarea afacerilor rurale.
Însă regulile spun că fiecare concurs îşi are proprii câştigători, astfel că:
Premiul I a fost adjudecat de Iris Maria Roşculeţ, din judeţul Ialomiţa, România, de la ferma "Serele Dulci", cu proiectul "Serele Dulci" privind dezvoltarea unei culturi mixte de viţă-de-vie şi de tomate pe o suprafaţă de 1800 de metri pătraţi şi o seră de înaltă performanţă de 1200 de metri pătraţi, în care poate produce dulceaţă din legume şi struguri la ferma părinţilor săi.
"Programul TalentA este o oportunitate unică pe care oricine ar trebui să o valorifice. (...) TalentA m-a ajutat să învăţ că încrederea începe să-şi facă loc prin toate temerile că ar putea fi o misiune imposibilă să-ţi îndeplineşti visul, dar investirea în viitorul femeilor rurale prin pregătire şi granturi pentru a reduce decalajul de gen poate contribui la crearea unui viitor sustenabil, un viitor în care putem valorifica resursa neglijată în agricultură, femeile, pentru a ajuta la atingerea principalului obiectiv al TalentA", a declarat Iris Maria Roşculeţ.
Premiul al II-lea a fost câştigat de Alexandra Buliga, din judeţul Neamţ, România, de la Ferma BAIAGRO, cu proiectul "Punem Agricultura pe Picioare" care include servicii mobile pentru repararea şi întreţinerea utilajelor agricole în judeţul Neamţ, şi adaptarea echipamentelor şi tehnologiilor agricole pentru a fi folosite de persoanele cu dizabilităţi de mobilitate.
Premiul al III-lea i-a revenit participantei Maria Boldurescu, din Raionul Călăraşi, Republica Moldova, Grădina Bee Paradise, cu proiectul "Colectarea şi valorificarea apei de ploaie pentru crearea Grădinii Bee Paradise" care constă în restaurarea şi extinderea bazei de apicultură, care trebuie diversificată şi să se desfăşoare pe tot parcursul dezvoltării stupilor.
Grantul oferit de compania Starperformining a ajuns la Carmen Minciunescu din Constanţa, iniţiatoarea proiectului "Livada cu aluni", al cărui scop este de a extinde cultivarea alunilor pe ferma familială Aquila Agricola. Acest tip de cultură este o raritate pentru regiunea Dobrogea, care s-a confruntat cu secetă în acest an şi necesită un consum redus de resurse de apă.
"Sunt foarte bucuroasă că am avut oportunitatea de a face parte din programul TalentA, de a întâlni oameni minunaţi, experţi în afaceri şi fermiere care împărtăşesc acelaşi scop al dezvoltării agriculturii. Programul oferă cunoştinţe în management, înţelegere şi menţinere a echilibrului financiar. Recomand cu căldură fermierelor să se înscrie în acest minunat program sponsorizat de Corteva", a declarat fericită, Carmen Minciunescu.
TalentA - prezent, trecut şi viitor
Şi pentru că TalentA nu înseamnă numai cursuri şi sprijin financiar, ci presupune şi crearea de legături între femeile-fermier care împărtăşesc aceleaşi pasiuni pentru agricultură, dar şi aceleaşi provocări, la ceremonia de decernare a premiilor TalentA 2023, au fost prezente atât fizic, cât şi online participante în ediţiile anterioare ale programului, câştigătoare şi ele de granturi, care au povestit celor prezenţi la eveniment cât de mult înseamnă acest proiect, mai ales pentru oportunităţile de învăţare, pentru câştigarea de încredere şi curaj să meargă mai departe, şi au subliniаt cât este de important să fie împreună pentru împlinirea planurile de viitor.
Iar vestea bună, la final, a fost împărtăşită chiar de Maria Cîrjă, Managerul de Marketing al Corteva Agriscience în România, Republica Moldova şi Ungaria care ne-a asigurat că programul TalentA merge mai departe şi va fi disponibil din nou, în 2024, pentru ca şi alte femei din agricultură să primească sprijin pentru dezvoltarea de afaceri sustenabile!
(C)