Actualizare : British Airways nu foloseşte deocamdată spaţiu aerian al Afganistanului, a anunţat astăzi operatorul aerian britanic, în condiţiile în care insurgenţii talibani au intrat în capitala ţării, Kabul, transmite Reuters, citată de News.ro.
---
Actualizare : Talibanii spun că au preluat controlul palatului prezidenţial
Talibanii au preluat controlul palatului prezidenţial afgan, au declarat astăzi pentru Reuters doi comandanţi ai insurgenţilor, potrivit News.ro.
Guvernul afgan încă nu a confirmat ceea ce susţin talibanii.
Preşedintele ţării, Ashraf Ghani, a fugit din Afganistan.
---
Actualizare : Ministerul de Externe german a anunţat astăzi închiderea ambasadei sale din Kabul, în timp ce capitala afgană este încercuită de combatanţii talibani, relatează Reuters şi DPA, citate de Agerpres.
"Condiţiile de securitate s-au deteriorat considerabil. Ambasada Germaniei la Kabul s-a închis din 15 august", se poate citi pe site-ul internet al ministerului, care îi invită pe cetăţenii germani să părăsească Afganistanul.
Potrivit publicaţiei Bild am Sonntag, armata germană a luat decizia să trimită la Kabul avioane de transport A400M cu 30 de paraşutişti la bord pentru a evacua personalul ambasadei şi colaboratori afgani.
Ziarul citează surse neindentificate, potrivit cărora avioanele vor face naveta probabil spre şi dinspre capitala uzbekă Taşkent.
Un purtător de cuvânt al Ministerului german al Apărării a declarat că o misiune de evacuare a fost pregătită în timpul nopţii, dar a refuzat să comenteze informaţiile publicate de ziar.
Talibanii au intrat duminică în Kabul, în timp ce SUA îşi evacuau diplomaţi din ambasada lor cu elicopterul, iar un ministru al guvernului afgan a declarat că puterea va fi transferată unei administraţii interimare.
Aprobarea parlamentului german, necesară pentru o astfel de operaţiune militară, va putea fi dată după acţiune, dat fiind caracterul urgent al acestei misiuni, potrivit Bild.
Guvernul german declarase ieri că armata se pregăteşte să scoată din Afganistan personalul ambasadei din Kabul şi colaboratori afgani, adăugând că operaţiunea ar fi mandatată de parlament.
---
Actualizare : Turcia va lucra cu Pakistanul la o stabilizare a situaţiei în Afganistan cu scopul de a împiedica un aflux de refugiaţi provenind din această ţară aflată în război, a afirmat astăzi preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, transmite AFP, citată de Agerpres.
Turcia se confruntă cu un val crescând de migranţi afgani care vin prin Iran. Vom continua să facem eforturi pentru a permite revenirea la stabilitate în regiune, începând cu Afganistanul", a declarat Erdogan.
"Pentru aceasta, vom continua şi ne vom aprofunda cooperarea cu Pakistanul", ţară vecină Afganistanului şi actor-cheie în această ţară, a continuat Erdogan. "Suntem hotărâţi să ne mobilizăm toate mijloacele aflate la dispoziţia noastră pentru a reuşi aceasta", a adăugat el.
Preşedintele turc, care nu a oferit precizări, s-a exprimat în acest sens la Istanbul în prezenţa omologului său pakistanez, Arif Alvi, în cursul ceremoniei de lansare la apă a unei nave militare, construită de Turcia pentru Pakistan.
Aceste declaraţii intervin în timp ce Afganistanul a cunoscut răsturnări de situaţie spectaculoase în ultimele săptămâni.
După o ofensivă fulgerătoare, talibanii controlează cea mai mare parte a ţării şi păreau duminică pe punctul de a reveni la putere, la 20 de ani după ce fuseseră înlăturaţi.
Turcia, ai cărei mai multe sute de militari sunt desfăşuraţi în Afganistan, a propus luna trecută SUA să-şi asume securitatea aeroportului internaţional din Kabul, după retragerea prevăzută a trupelor americane până la sfârşitul lunii august, cu condiţia de a primi un sprijin logistic şi financiar.
Negocierile între Ankara şi Washington pe această temă continuă, iar Erdogan a afirmat în cursul săptămânii că situaţia va deveni "din ce în ce mai clară în zilele următoare". El s-a declarat, între altele, dispus să se întâlnească cu şeful talibanilor pentru discuţii.
Turcia se confruntă de altfel de mai multe luni cu un aflux de migranţi afgani care intră pe teritoriul său dinspre frontiera cu Iranul, în est.
Această temă se află în ultimele săptămâni în prim-planul dezbaterilor politice în Turcia, opoziţia cerând guvernului să ia măsuri puternice pentru a stopa afluxul de migranţi.
În acest context, Ankara şi-a accelerat în ultimele zile construirea unui zid la frontiera cu Iranul.
"Cu acest zid vom stopa complet trecerile", a afirmat astăzi Erdogan.
---
Actualizare : NATO: O soluţie politică în Afganistan este "mai urgentă ca oricând"
Alianţa Nord-Atlantică a estimat - astăzi - că este "mai urgent ca oricând" să se găsească o soluţiei politică conflictului din Afganistan, în timp ce talibanii se află la porţile capitalei Kabul, relatează France Presse, citată de Agerpres.
"Susţinem efortue afganilor pentru a găsi o soluţie politică conflictului, ceea ce este mai urgent decât oricând", a declarat pentru agenţia franceză de presă un responsabil NATO.
"Alianţa Nord-Atlantică urmăreşte constant evoluţia situaţiei din Afganistan" după înaintarea fulgerătoare a talibanilor până la porţile Kabulului, a asigurat sursa citată.
"Noi ajutăm la menţinerea funcţionării aeroportului din Kabul cu scopul de a permite Afganistanului să rămână conectat la restul lumii. Ne menţinem de asemenea prezenţa diplomatică la Kabul.Securitatea personalului nostru este prioritatea noastră absolută şi ne adaptăm la evoluţia situaţiei", a adăugat interlocutorul AFP.
Retragerea trupelor NATO din această ţară, în contextul retragerii trupelor americane anunţate de preşedintele Joe Biden, a oferit talibanilor posibilitatea de a-şi accelera revenirea la putere, notează AFP.
Gruparea islamistă radicală a asigurat că vrea să preia puterea printr-un "transfer paşnic" în zilele următoare.
La rândul lor, autorităţile afgane au confirmat că sunt în negocieri cu scopul de a evita o baie de sânge în capitală şi a preda puterea unui "guvern de tranziţie".
SUA şi Regatul Unit au desfăşurat mai multe mii de soldaţi pentru a ajuta la evacuarea personalului lor diplomatic şi a afganilor care au lucrat pentru ei şi care se tem de posibile represalii.
Franţa a anunţat - astăzi - că "prioritatea imediată şi absolută a viitoarelor ore este securitatea" rezidenţilor săi şi repatrierea acestora, în faţa "degradării foarte preocupante a situaţiei" în ţară.
Talibanii au încercuit capitala afgană după ce au învins forţele guvernamentale şi miliţiile seniorilor de război în majoritatea ţării în numai 10 zile.
Căderea capitalei Kabul ar antrena revenirea la putere a talibanilor după 20 de ani de când au fost alungaţi de trupele internaţionale, care au intervenit în Afganistan în urma atentatelor de la 11 septembrie 2001.
---
Actualizare : Suhail Shaheen, purtător de cuvânt al talibanilor, a declarat la BBC că vrea ca ambasadele de la Kabul să îşi continue activitatea, el subliniind că diplomaţii nu sunt în pericol, relatează News.ro.
"Vrem ca toate ambasadele să îşi continue activitatea, nu va exista vreun risc pentru diplomaţi. Cu toţii ar trebui să îşi continue activitatea la fel ca în trecut", a afirmat Shaheen, potrivit The Guardian. "Facem apel la Ghani şi la ceilalţi lideri să coopereze cu noi", a adăugat el.
---
Actualizare : Preşedintele afgan Ashraf Ghani va preda puterea în următoarele ore, iar imediat va fi format un nou guvern codus de talibani, potrivit surselor Al Arabiya.
---
Actualizare : Preşedintele Ghani le cere forţelor de securitate să asigure ordinea publică în Kabul
Preşedintele Afganistanului, Ashraf Ghani, le-a cerut astăzi forţelor de ordine să garanteze ''securitatea tuturor cetăţenilor'' din Kabul, în timp ce talibanii sunt pe punctul de a prelua puterea, transmite AFP, citată de Agerpres.
''Am cerut forţelor de ordine să garanteze securitatea tuturor cetăţenilor. Este responsabilitatea noastră şi ne-o vom asuma în cea mai bună manieră posibil. Oricine se gândeşte să creeze haos sau să jefuiască va fi tratat cu forţă'', a declarat şeful statului afgan într-un mesaj video trimis presei.
Postul local Tolo News, citat de Kyodo, a relatat că Ghani şi liderii politici au convenit sâmbătă să desemneze o delegaţie care să negocieze cu talibanii paşii următori în procesul de tranziţie a puterii.
Acelaşi canal TV a informat că duminică fostul preşedinte Hamid Karzai s-a întâlnit cu şeful Consiliului Suprem pentru Reconcilere Naţională, Abdullah Abdullah, pentru a discuta despre trimiterea unei delegaţii în Qatar pentru negocieri cu talibanii.
---
Actualizare : Papa îşi exprimă "îngrijorarea" şi îndeamnă la dialog
Papa Francisc şi-a exprimat astăzi "îngrijorarea" cu privire la situaţia din Afganistan, unde talibanii au ajuns la porţile Kabulului şi a lansat un apel la dialog pentru a rezolva conflictul în curs, transmite AFP, citată de Agerpres.
"Mă alătur îngrijorării unanime cu privire la situaţia din Afganistan", a declarat papa cu ocazia tradiţionalei rugăciuni Angelus, susţinută în Piaţa Sfântul Petru din Vatican. El a lansat un apel la rugăciune "pentru încetarea zgomotului armelor şi găsirea de soluţii la masa dialogului".
"Doar în acest fel membrii populaţiei martirizate a acestei ţări - bărbaţi, femei, copii şi persoane în vârstă - vor putea să se întoarcă acasă, să trăiască în pace şi securitate, în respect reciproc", a adăugat suveranul pontif.
Aceste declaraţii au fost făcute în timp ce talibanii sunt foarte aproape de a relua controlul Afganistanului. Miliţiile talibane se află la intrările în Kabul şi au primit ordinul de a nu pătrunde încă în oraş, în timp ce reprezentanţi ai guvernului afgan au făcut promisiuni cu privire la o tranziţie paşnică a puterii.
---
Actualizare : Ministrul de interne anunţă că va avea loc un transfer paşnic al puterii către un guvern de tranziţie
Un 'transfer paşnic al puterii' către un guvern de tranziţie va avea loc în Afganistan, unde talibanii sunt aproape de a prelua controlul total asupra ţării, a anunţat astăzi ministrul de interne afgan, Abdul Sattar Mirzakwal, potrivit AFP şi Reuters, citate de Agerpres.
''Afganii nu trebuie să se îngrijoreze (...) Nu va exista un atac asupra oraşului (Kabul). Şi va fi un transfer paşnic al puterii către un guvern de tranziţie'', a declarat Mirzakwal într-un mesaj video.
Anterior, talibanii au afirmat că au primit ordinul de a rămâne la porţile oraşului Kabul şi de a nu intra în capitala afgană. Ei spuseseră că deocamdată nu au luat o decizie cu privire la capturarea militară a capitalei afgane, după ce în ultimele zece zile ei au preluat controlul asupra majorităţii capitalelor de provincii din Afganistan.
Pe de altă parte, zeci de soldaţi afgani s-au refugiat în Uzbekistanul vecin de teama ofensivei talibanilor în Afganistan. Trupele uzbece aflate la frontiera dintre cele două ţări au arestat 84 de soldaţi afgani şi au fost iniţiate discuţii cu autorităţile afgane pentru a organiza revenirea militarilor în ţara lor, a indicat Ministerul de Externe uzbec.
---
Actualizare : CE: Criza din Afganistan arată necesitatea modificării regulilor UE privind migraţia şi azilul
Criza din Afganistan şi acţiunile Belarusului arată necesitatea unei remanieri a regulilor Uniunii Europene privind migraţia şi azilul, a susţinut astăzi vicepreşedintele Comisiei Europene pentru promovarea modului de viaţă european, Margaritis Schinas, potrivit Reuters, citată de Agerpres.
''Dacă există un lucru pe care l-au arătat situaţia din Afganistan şi acţiunile din Belarus, atunci acela este că timpul expiră cu privire la cât putem aştepta pentru a adopta o remaniere completă a regulilor de migraţie şi azil de care avem nevoie în Europa'', a declarat Schinas pentru cotidianul italian La Stampa.
Numeroase state membre se tem că evenimentele din Afganistan ar putea duce la o repetare a crizei migranţilor cu care s-a confruntat Europa în 2015-2016, când sosirea haotică a peste 500.000 de persoane din Orientul Mijlociu a pus la încercare sistemele de securitate şi de beneficii sociale ale ţărilor europene.
---
Actualizare : Talibanii au intrat în Kabul
Talibanii au intrat astăzi în Kabul, a declarat un reprezentant la ministerului de interne, iar SUA au început evacuarea diplomaţilor săi din ambasadă cu elicopterele, transmite Reuters. Potrivit oficialului din ministerul de interne, talibanii vin "din toate părţile", transmite Hotnews.
Luptătorii talibani sunt în trei districte din Kabul, au spus trei oficiali pentru Associated Press. Un purtător de cuvânt al talibanilor a declarat că gruparea islamistă este în negocieri cu guvernul pentru "o predare paşnică" a Kabulului.
Purtătorul de cuvânt a susţinut că nu se intenţionează nicio răzbunare contra nimănui, toţi cei care au servit guvernul şi armata vor fi iertaţi. De asemenea, reprezentantul talibanilor a făcut apel al civili să rămână în ţară, să nu plece de frica lor.
Luptătorilor talibani li s-a cerut să stea la punctele de intrare în oraş, mujahedinii nu au ucis sau rănit pe nimeni în Kabul, a declarat şi un lider taliban din Doha.
Ambasada Statelor Unite şi-a evacuat cu elicopterele personalul din ambasada situată în districtul fortificat Wazir Akbar Khan către aeroport, iar membrii "esenţiali ai echipei SUA vor opera de pe aeroportul Kabul, a spus un oficial american.
Un oficial NATO a declarat că mai mulţi reprezentanţi ai ţărilor UE au fost mutaţi către o destinaţie secretă, sigură, din capitala afgană.
Într-o postare pe contul de Twitter al preşedinţiei afgane se spune că s-au auzit focuri de armă la mai multe puncte de control din jurul capitalei, dar forţele de securitate, în colaborare cu partenerii internaţionali, au oraşul sub control.
Noua evoluţie a situaţiei vine după ce, săptămâna trecută, serviciile secrete americane susţineau că oraşul Kabul poate rezista cel puţin 3 luni.
---
Actualizare : Zeci de soldaţi afgani au fugit în Uzbekistan de teama ofensivei talibanilor
Zeci de soldaţi afgani s-au refugiat în Uzbekistanul vecin de teama ofensivei talibanilor în Afganistan, au anunţat astăzi autorităţile de la Taşkent, informează AFP, citată de Agerpres.
Trupele uzbece aflate la frontiera dintre cele două ţări au arestat 84 de soldaţi afgani şi au fost iniţiate discuţii cu autorităţile afgane pentru a organiza revenirea militarilor în ţara lor, a indicat Ministerul de Externe uzbec.
De asemenea, Uzbekistanul a semnalat o prezenţă crescută a trupelor guvernamentale afgane de partea afgană a frontierei, la punctul de trecere Termez-Hairatan. ''Au fost luate măsuri pentru a furniza asistenţă umanitară acestor persoane'', a adăugat ministerul citat.
Pe de altă parte, Ministerul de Interne afgan a anunţat duminică dimineaţă că talibanii au început să intre în Kabul din toate părţile, în timp ce mai mulţi diplomaţi din Uniunea Europeană au fost mutaţi într-un loc mai sigur, potrivit unui oficial NATO.
Biroul preşedinţiei afgane a declarat că au fost auzite focuri de armă în mai multe locuri din zona capitalei Kabul, dar a precizat că forţele de securitate au situaţia sub control.
Anterior, militanţii talibani au precizat că deocamdată nu au luat o decizie cu privire la capturarea militară a capitalei afgane, Kabul, după ce în ultimele zece zile ei au preluat controlul asupra majorităţii capitalelor de provincii din Afganistan.
---
Militanţii talibani au anunţat că deocamdată nu au luat o decizie cu privire la capturarea militară a capitalei afgane, Kabul, după ce în ultimele zece zile ei au preluat controlul asupra majorităţii capitalelor de provincii din Afganistan, transmite DPA, citată de Agerpres.
''O decizie separată va fi luată ulterior în legătură cu Kabul'', a declarat purtătorul de cuvânt al mişcării talibane, Zabihullah Mujahid.
''Oamenii ar trebui să fie siguri că nu vrem o stare de război în Kabul sau ca cineva să fie rănit'', a adăugat reprezentantul talibanilor.
Ieri seară talibanii au capturat şi oraşul strategic Mazar-i-Sharif (nordul Afganistanului), unde până în urmă cu câteva săptămâni s-a aflat un detaşament de militari germani.
În prezent singurul mare oraş afgan controlat de guvern este capitala Kabul.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 15.08.2021, 11:12)
Nu se vor atinge de Kabul pana la 1 septembrie pentru a le da timp tuturor strainilor sa-si ia talpasita cu ambasadele lor cu tot.Probabil vor acorda timp suplimentar,nu vor sa-si strice planurile(dupa ce au cucerit tot)pentru cativa straini,mai ales acum cand sunt pe val.Apoi,vor cere presedintelui,guvernului ,etc.sa demisioneze pentru a ocupa capitala in liniste si vor promite ca vor organiza ei alegeri.,,libere,,!Daca presedintele,guvernul,nu-si vor da demisia,vor ataca capitala si-i vor trece prin,,sabie,,pe cei care se opun,vor face prapad,ca buni islamisti ce sunt.
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 16.08.2021, 00:20)
Ai gresit. Au intrat deja in Palatul Prezidential. Au cucerit Kabul in 8 ore.
2. Comentariu eliminat conform regulamentului
(mesaj trimis de Redacţia în data de 15.08.2021, 13:17)
...
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de Alex în data de 15.08.2021, 13:37)
Pai afganistanul era condus de talibani si inainte de a veni americanii . Si de pare ca Afghanistanul nu isi doreste democratie . Care mii de miliarde sa cheltuiesti pentru a implementa democratia cu forta ?
2.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 15.08.2021, 14:12)
Uite asa,cat e Biden de senil si-a dat seama ca nu face nicio branza daca trupele americane mai stau in Afganistan.Inca de la inceput nu trebuia atacat Afganistanul.Ei,popor imbuibat,cum sa stie ce inseamna saracia si greutatile si sa-i inteleaga pe afgani?Pe Osama bin Laden trebuia sa-l vaneze asa cum l-au vanat in Pakistan,nu sa pedepseasca intregul popor afgan.Ce ,acum nu mai sunt grupari teroriste in Afganistan?Au fost si vor mai fi( si nu numai in Afganistan) atata timp cat marile puteri se mananca intre ele.
2.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.2)
(mesaj trimis de anonim în data de 15.08.2021, 15:44)
Au invadat Avganistanul,nu pentru al captura pe BL ci pentru a ascunde opiniei publice,americane,in primul rand,cauzele si modul de operare la atacurile asupra turnurilor gemene.Procuratura americana a redeschis ancheta asupra cazului.Canc vom afla inperejurarile si sasinul luji K...vom afla si ce sa intamplat in 11 sept.
2.4. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.3)
(mesaj trimis de anonim în data de 15.08.2021, 15:50)
privitii,o mana de oamene,parca coborati di timp, au cucerit o tara pentru ca populatia acelei tari dorea sa fie cucerita.Au refuzat binefacerile capitalismului american si ale democratiei europene.Sunt constienti ca nu vor mai beneficia de ajutoarele materiale occidentale ca vor muri,unii ,de foame si boli dar vor sa fie liberi.Ma ingrozesc gandind ce va fi acolo pesrte cateva zile.
3. plan
(mesaj trimis de dan în data de 15.08.2021, 17:56)
Nimic din lumea aceasta nu e lasat la intamplare.Totul este organizat.Puterea banilor isi va spune intotdeauna cuvantul.Interesele din Afganistan se vor afla peste 50 de ani.
4. plan
(mesaj trimis de dan în data de 15.08.2021, 17:56)
Nimic din lumea aceasta nu e lasat la intamplare.Totul este organizat.Puterea banilor isi va spune intotdeauna cuvantul.Interesele din Afganistan se vor afla peste 50 de ani.
5. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 15.08.2021, 22:32)
Ani si ani de eforturi fara rost, ani si ani de fonduri financiare risipite. Daca s-ar fi dorit ca acei banditi habotnici sa fie desfiintati, opriti, lichidati, cu fortele care au fost acolo, cu tehnica, armamentul si mijloacele puse la dispozitie de tarile angajate in acest conflict, intregul teritoriu Afgan putea fi periat, fiecare arma putea fi gasita, retrasa iar posesorii ei, talibani puteau fi anihilati. Frontierele Afgane puteau fi inchise fara mare efort si nici din Rusia, China, Turcia, Iran, Pakhistan si nici o alta parte interesata in acest conflict nu mai puteau patrunde si trimite arme , tehnica de lupta si forte umane acolo.
Pentru viitor, solutia Afgana este un Parlament si un Guvern in exil, un presedinte Afgan in exil, care sa legifereze si astfel, in viitor, apartenenta la fortele talibane sa fie incriminata si pedepsita cu moartea.
Sa fie dispusa amnistierea pentru cei care se predau, depun armele si se supun normelor democratice.
Apoi, cei care nu se supun sa fie anihilati de o noua coalitie militara largita.
5.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 5)
(mesaj trimis de anonim în data de 16.08.2021, 00:23)
Guvern peste ce, monseur?
Ce crezi ca au facut armatele straine (inclusiv romane) in Afganistan? Au antrenat zeci de mii, sute de mii de noi oficiali (inclusiv forte de politie, armata). Rezultatul? Au dat bir cu fugitii sau au intors armele. Talibanii au intrat fara lupta. Asta arata ca poporul si noua lui armata/politie au trecut de partea talibana. Guvern in exil peste ce? Peste un popor care nu il vrea?
5.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 5.1)
(mesaj trimis de STATY în data de 16.08.2021, 10:13)
DL DE LA 2.2. E EXTRAORDINAR !!! ASA ESTE !!! EI NU SI-AU DAT SEAMA DE UN LUCRU , CAND AU INTRAT IN AFGANISTAN : CA TALIBABII , NU POT FI INVINSI !!! DE-A LUNGUL SUTELOR DE ANI , IN LUPTELE CU ENGLEZII , CU RUSII , CU ANGLO-AMERICANII , SI CU ALTII , EI AU PIERDUT BATALII , DAR N-AU FOST INVINSI NICIODATA !!! CEI CARE AU INTRAT PESTE EI , N-AU FACUT ALTCEVA DECAT SA PIARDA INTR-UNA LA OAMENI SI MATERIALE DE LUPTA !!! SE PARE CA AFGANISTANUL , E AL 2-LEA VIETNAM PENTRU AMERICANI !!!