Tănăsescu se declară hotărît să recupereze banii de la datornicii către stat

Răzvan Radu
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 3 august 2004

Arieratele către bugetul general consolidat înregistrate de cele 72 de companii de stat monitorizate au scăzut cu 10,8% faţă de decembrie 2003, ca urmare a îmbunătăţirii disciplinei financiare, a declarat, ieri, ministrul finanţelor publice, Mihai Tănăsescu. Aceasta a condus la scăderea arieratelor din economie cu 0,8% din Produsul Intern Brut, a mai spus ministrul de finanţe. Potrivit celui mai recent raport despre ţara noastră al Fondului Monetar Internaţional, arieratele din economia românească se ridicau la mijlocul anului trecut la 39,7% din PIB, din care plăţile restante către bugetul de stat reprezentau 7,9% din PIB. Autorităţile noastre s-au angajat faţă de Uniunea Europeană, la capitolul "Criterii economice", să reducă în anul 2004 arieratele cu 0,5% din PIB.

Guvernul a adoptat în luna mai a acestui an o ordonanţă de urgenţă privind măsuri de diminuare a arieratelor în economie, prin care a scutit de la plată în vederea anulării datoriile către bugetul de stat, bugetele locale şi bugetele asigurărilor sociale ale unor societăţi din sectoarele minier, al transporturilor feroviare şi al energiei termice. Datoriile vor fi anulate la privatizarea societăţilor sau la data de 31 decembrie 2006, cu condiţia achitării pînă atunci a obligaţiilor fiscale curente. Prin acelaşi act normativ, Executivul a acordat scutirea de la plată a datoriilor către utilităţi ale unităţilor miniere intrate în conservare şi închidere. Potrivit Finanţelor, dacă sînt cuantificate influenţele acestei ordonanţe de urgenţă, arieratele agenţilor monitorizaţi au scăzut cu 43,7% (3,3% din PIB).

Mihai Tănăsescu a estimat că, în urma privatizărilor, în special a celor din sectorul energetic, arieratele din economie se vor diminua în perioada următoare într-un ritm anual de 1,5-2% din PIB.

Ministrul finanţelor a menţionat că executarea silită pentru recuperarea creanţelor de la rău platnici a fost intensificată în acest an. Încasările din executări silite însumau la 30 iunie 2004 peste 21.000 miliarde de lei (500 milioane de euro), în creştere cu 30% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. De asemenea, Finanţele au identificat 5.753 de agenţi economici care vor fi acţionaţi în instanţă pentru recuperarea obligaţiilor bugetare, potrivit legii reorganizării judiciare şi falimentului.

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7790
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3324
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0430
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.9466

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb