Ţara noastră - blocaj economic în sectorul forestier

L.I.
Companii #Mediu / 14 decembrie 2018

Ţara noastră - blocaj economic în sectorul forestier

Comunitatea Forestierilor - Fordaq România avertizează asupra amplificării blocajelor si nemulţumirilor din sectorul forestier, aşa cum arată scăderea volumului de masă lemnoasă contractat pentru recoltare la licitaţiile organizate de Romsilva, conform unui comunicat remis, astăzi, Redacţiei noastre.

O scădere a volumului de masă lemnoasă recoltat va conduce la o criză majoră de resursă în a doua jumătate a anului 2019, cu efecte potenţiale directe în apariţia unei noi crize de aprovizionare cu lemn de foc a populaţiei şi o contractare a activităţii în industria lemnului.

La licitaţiile principale organizate de către RNP - Romsilva pentru producţia anului 2019, procentul mediu de adjudecare a masei lemnoase pe picior a fost de 45 %, faţă de 92 % la aceleaşi licitaţii organizate anul trecut. Practic singurele judeţe cu procente mari de adjudecare sunt Neamţ (99%) şi Suceava (92%), judeţe preponderent cu resursă de răşinoase şi cu activităţi tradiţionale de prelucrare primară a lemnului, zone în care sunt localizaţi şi mari procesatori de masă lemnoasă.

Dacă se exclud cele două judeţe din rezultatele licitaţiilor, procentul naţional de adjudecare scade la 34%, cu peste 1,5 milioane mc mai puţin decât masa lemnoasă adjudecată pentru producţia anului 2018. Sunt multe judeţe în care nu a fost adjudecat, de către agenţii economici din sectorul de exploatare, nici măcar 1 mc masă lemnoasă: Bacău, Vrancea, Argeş, Buzău, Galaţi, Teleorman, Ialomiţa şi multe altele, cu procente foarte mici de adjudecare.

Suprareglementarea acuzată în ultimii ani de reprezentanţii sectorului silvic, aplicarea unor măsurile artificiale şi contraproductive, subfinanţarea sectorului forestier, abuzurile controlului, denigrarea permanentă a activităţilor din sectorul forestier, au condus în timp la blocajul care se prefigurează.

Criza lemnului de foc a condus la creşteri generale ale preţurilor, atât pentru populaţie, cât şi pentru industrie. Industria a încercat să se adapteze folosind resursa din import. De la exporturi de aproximativ 2 milioane mc de cherestea şi 400 000 mc buştean în 2013 s-a ajuns, în perioada 2017-2018, la o scădere a exporturilor de cherestea de molid, până la 0,7 milioane mc. Exporturile de buştean au dispărut şi s-a ajuns la importuri de aproape 3 milioane mc, echivalent lemn rotund răşinoase în 2018.

Pentru evitarea unei crize majore în sectorul forestier in 2019 sunt necesare măsuri urgente pentru: eliminarea suprareglementării; deblocarea măsurilor din PNDR 2014-2020 pentru sectorul forestier si o alocare financiara proporţională cu importanţa sectorului in PNDR 2021-20127; eficientizarea controlului pentru diminuarea in continuare a tăierilor ilegale, concomitent cu practici unitare si eliminarea abuzurilor.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb