Tăriceanu: Guvernul va creşte la 6% din PIB fondurile pentru infrastructură

A.G.R.
Ziarul BURSA #Politică / 14 august 2008

Tăriceanu: Guvernul va creşte la 6% din PIB fondurile pentru infrastructură

Premierul Călin Popes-cu-Tăriceanu a anunţat, ieri, în plenul Camerei Deputaţilor, intenţia Guvernului de a creşte la 6% din PIB fondurile alocate pentru infrastructură. Premierul a spus, cu ocazia prezentării unui raport privind situaţia din zonele afectate de inundaţiile din ultima perioadă: "Inundaţiile din această vară ne-au pus din nou la o grea încercare, din care am tras învăţăminte. Inundaţiile din ultimele săptămâni au arătat, din nou, că prioritatea zero pe termen mediu şi lung a României trebuie să fie investiţiile în infrastructură. Nu mă refer doar la lucrările de refacere a infrastructurii afectate de inundaţii, pentru că o mare parte din aceste lucrări au fost deja începute şi vor fi finalizate cât mai curând. Mă refer la investiţii majore în infrastructură care să susţină dezvoltarea economică fără precedent a economiei româ-neşti".

Potrivit lui Tăriceanu, inundaţiile din ultimele săptămâni au arătat că, dacă se va continua politica paşilor mărunţi în infrastructură, există riscul să fim luaţi mereu pe nepregătite. "Trebuie să renunţăm la politica paşilor mărunţi în ceea ce priveşte investiţiile în infrastructură. Această politică nu a dat rezultate până acum şi trebuie să avem tăria să o recunoaştem", a subliniat primul-ministru.

El a spus că s-a prezentat în faţa Parlamentului şi pentru a solicita sprijinul acestei instituţii pentru realizarea obiectivului prioritar al României de a creşte fondurile alocate pentru infrastructură. Inundaţiile au arătat încă odată că este momentul de a gândi în perspectivă "cu doi paşi înainte" şi nu reactiv, a adăugat premierul.

Tăriceanu a spus, totodată, că prin prezenţa sa în faţa Legislativului doreşte să-i asigure pe cei 27.000 de români afectaţi direct de inundaţii că Executivul, Parlamentul, instituţiile statului şi alte milioane de români sunt alături de ei.

"Prioritatea noastră a fost salvarea vieţilor omeneşti, ne-am preocupat să intervenim rapid pentru salvarea bunurilor oamenilor, a gospodăriilor şi instituţiilor sociale afectate. Am luat măsuri imediate pentru distribuirea promptă a produselor de strictă necesitate şi cazarea temporară a sinistraţilor, pentru asigurarea asistenţei medicale, iar acum, pentru reconstrucţia zonelor indundate", a spus Tăriceanu, adăugând că aproape 3.000 de angajaţi ai ISU, poliţişti, jandarmi, personal din armată au fost mobilizaţi în perioada inundaţiilor.

Potrivit raportului prezentat de şeful Guvernului, inundaţiile din ultima perioadă au fost cauzate de debite ridicate, cu o probabilitate de producere la 100 sau 200 de ani. Conform acestor date, ploile torenţiale au afectat un număr de 5859 de locuinţe dintre care 1545 trebuie reconstruite, un număr de 71 de şcoli, opt biserici şi trei dispensare medicale fiind de asemenea afectate. Au fost inundate 8763 anexe gos-podăreşti, dintre care 1137 distruse. Totodată au fost afectaţi 37 kilometri de drumuri naţionale, aproximativ 330 kilometri drumuri judeţene şi 1238 kilometri drumuri comunale.

Tăriceanu a menţionat că plăţile de ajutoare sociale, în valoare de 95 milioane de lei au fost distribuite deja către 90% dintre sinistraţi. Şeful Guvernului a dat asigurări că toate materialele de construcţie în sumă de 57 milioane lei vor fi livrate până la 15 septembrie. Premierul a mai spus că dintre cele 286 locuinţe modulare solicitate de autorităţile locale au fost trimise deja în zonele afectate 262.

Primul ministru a amintit că pentru a veni în sprijinul sinis-traţilor, Guvernul a decis ca fiecare persoană sau familie să primească ajutoare sociale de urgenţă în sumă de 3,5 milioane de lei vechi, respectiv 8 milioane de lei vechi, în funcţie de gradul de degradare al locuinţei. "Până astăzi dimineaţă (n.r. ieri) la ora 8,00 se făcuseră plăţile pentru circa 90% din numărul total al persoanelor, suma totală plătită până la momentul respectiv fiind de 85 miliarde de lei vechi. Valoarea totală a acestor ajutoare sociale de urgenţă este de peste 95 de miliarde lei vechi", a subliniat premierul.

De asemenea, el a menţionat că la o primă evaluare a costurilor totale de reconstrucţie se indică faptul că efortul financiar necesar reconstrucţiei în zonele afectate se apropie de circa 500 milioane euro. "În astfel de situaţii critice trebuie să lăsăm la o parte conflictele artificiale şi să susţinem proiectele în beneficiul cetăţeanului. Dealtfel, nu pot să nu apreciez faptul că pe unii dintre dumneavoastră, parlamentarii, v-am întâlnit în teritoriu, fiindu-le alături oamenilor greu încercaţi. În calitate de prim-ministru, de deputat, coleg al dumneavoastră vă chem să fiţi parte la proiectul de reconstrucţie al zonelor inundate. Trebuie să fim în continuare pe teren, să-i ajutăm pe aceşti oameni", a spus Tăriceanu.

Tăriceanu: Trebuie să oprim acest sistem de a construi case din chirpici

Premierul Călin Popes-cu-Tăriceanu a declarat, ieri, în plenul Camerei Deputaţilor, că trebuie oprit sistemul de construcţie a caselor din chirpici. ""La orice ploaie nu rezistă aceste case. Am fost în diferite localităţi, la Rădăuţi Prut şi în alte părţi. Casele din chirpici erau toate dărâmate. Era un tânăr care-şi făcuse o casă frumoasă din cărămidă, a fost inundată, dar nu s-a mişcat un milimetru. La noi, 99% din aceste case, cu două-trei excepţii, sunt din chirpici"", a afirmat primul-ministru, după intervenţiile unor deputaţi în urma prezentării raportului privind efectele inundaţiilor. Şeful Executivului a evidenţiat că, la recentele inundaţii din nordul şi estul ţării, amploarea fenomenului ar fi fost cu totul alta dacă aceste case erau construite din cărămidă şi nu din pământ cu paie. "Una din măsurile care vor trebui luate, acest lucru putem să-l decidem, dar doar cu sprijinul autorităţilor locale, care trebuie să arate autoritate şi fermitate, va fi să oprim acest sis-tem de a construi din chirpici. Amploarea fenomenului ar fi putut fi cu totul alta dacă aces-te case erau din cărămidă", a spus şeful Executivului. Tăriceanu a subliniat că va trebui redesenată hartă zonelor inundabile, arătând că foarte multe case sunt construite în albia majoră a râurilor şi nu au autorizaţie de construcţie.

"Nu ştiu cum s-au racordat aceste case, fără autorizaţie, la furnizorii de energie electrică. Amploarea fenomenului ar fi fost cu totul alta dacă aveam case construite măcar din cărămidă", a menţionat Călin Popescu-Tăriceanu.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7742
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3721
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9774
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.3204

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb