Economia României trebuie să se bazeze pe societăţi cu capital românesc, deoarece companiile multinaţionale, care "domină" în prezent economia ţării, îşi pot schimba planurile de investiţii din cauza evoluţiilor altor pieţe, ceea ce poate afecta creşterea economică, consideră premierul Tăriceanu.
"Am pledat şi pledez în continuare pentru crearea unor campioni economici în România. Societăţi cu capital românesc care să fie capabile, în această perioadă, să furnizeze produse şi servicii pentru cererea de pe piaţa românească şi să aibă posibilitatea de expansiune în regiune în viitor, astfel încât acest ritm de creştere economică de excepţie pe care îl cunoaştem să continue în anii următori", a declarat, luni, premierul României, Călin Popescu Tăriceanu.
Prim-ministrul a declarat că este îngrijorat de încetinirea creşterii economice din mai multe state europene, fenomen care ar putea afecta şi performanţele economice ale României.
"Nu pot să spun că nu mă îngrijorează ceea ce se întâmplă în multe ţări europene, unde creşterea economică a început să fie puternic încetinită sau chiar apar semnele unui declin şi ne punem cu toţii întrebarea dacă aceste fenomene vor putea influenţa economia românească în ansamblul ei", a mai spus premierul.
Şeful Executivului consideră, însă, că perspectiva economiei româneşti va fi bună în următorii ani, când va înregistra o creştere "solidă" şi performanţe "cu mult peste media europeană", precizând că la aceasta vor contribui şi programul Guvernului de investiţii în infrastructura de comunicaţii, educaţie şi sănătate, modernizarea agriculturii şi dezvoltarea mediului rural.
"Ne aşteptăm ca la rata de economisire, dacă atinge 10% din PIB, să mai avem un aport suplimentar de 13-15 miliarde euro anual, care să fie injectaţi în economia românescă, pe lângă investiţiile străine care anul acesta vor totaliza, cel mai probabil, 10 miliarde euro", a spus el.
În prima jumătate a acestui an, produsul intern brut (PIB) al României a fost de 195,8 miliarde lei (53,3 miliarde euro), în creştere cu 8,8% faţă de perioada similară din 2007, avansul economic anual în trimestrul II fiind de 9,3% - ambele recorduri ale perioadei postrevoluţionare, potrivit primelor estimări publicate la începutul acestei luni de Institutul Naţional de Statistică (INS).
Comisia Naţională pentru Prognoză (CNP) estima, în ultimul raport publicat în primăvară, o creştere economică de 6,5% pentru acest an, însă datele peste aşteptări din primul semestru ar putea împinge CNP la o revizuire în creştere semnificativă a estimărilor în prognoza de toamnă.
Ministrul Economiei şi Finanţelor, Varujan Vosganian, a declarat în şedinţa de săptămâna trecută a Executivului că estimările privind creşterea economică se situează între 8,5% şi 9,1% pe întregul an.
Produsul intern brut (PIB) al statelor membre ale Uniunii Europene (UE) a crescut în trimestrul al doilea cu 1,7% faţă de perioada similară din 2007, însă a înregistrat o scădere cu 0,1% faţă de primul trimestru al acestui an, potrivit datelor preliminare publicate, în luna august, de Eurostat.