Tăriceanu: Interesul pe termen lung este ca în regiune să se creeze o companie energetică puternică

F.A.
Ziarul BURSA #Politică / 7 martie 2008

Tăriceanu: Interesul pe termen lung este ca în regiune să se creeze o companie energetică puternică

Statele europene trebuie să constituie o companie regională care să facă faţă concurenţei, a declarat, ieri, premierul Tăriceanu, readucând în discuţie proiectul companiei energetice româno-ungaro-austriece, propus iniţial în 1997, care a fost realizat parţial prin parteneriatul OMV - Petrom.

"Interesul pe termen lung ar fi ca în zonă să se creeze o companie regională puternică care să poată face faţă concurenţei şi care să poată fi capabilă să negocieze, pe baza cantităţilor, cele mai bune preţuri pentru petrol şi gaze. Este un proiect la care m-am gandit de foarte multă vreme, când am propus, în 1997, omologilor mei ungar şi austriac, crearea unei companii regionale", a declarat ieri Tăriceanu, în cadrul conferinţei de presă comune cu cancelarul austriac Alfred Gusenbauer.

În 1997, Tăriceanu avea funcţia de ministru al Industriilor. Premierul a precizat că o parte a proiectului propus la acea vreme a fost realizată prin parteneriatul dintre Petrom şi compania austriacă OMV.

În ceea ce priveşte proiectul Nabucco, premierul a adăugat că România şi Austria au un interes comun "foarte direct", având în vedere că societăţile OMV şi Petrom sunt "legate" în structura acţionariatului. "Acest lucru ne ajută şi ne dă o dimensiune suplimentară a importanţei proiectului", a spus Tăriceanu. Cancelarul austriac a precizat, la rândul său, că Nabucco este un proiect strategic la care nu există alternativă, dacă Europa vrea să devină independentă de gazul rusesc.

Proiectul Nabucco a fost conceput ca o alternativă la reţeaua de transport rusească. Din consorţiul Nabucco fac parte România (prin Transgaz), Bulgaria (prin Bulgargaz), Turcia (prin compania Botas), Austria (prin OMV) şi Ungaria (prin compania MOL). Al şaselea partener este Germania prin grupul RWE.

Premierul Tăriceanu şi cancelarul austriac au convenit totodată, în cadrul discuţiilor pe care le-au avut ieri la Palatul Victoria, ca un grup de lucru comun să realizeze un proiect prin care să fie puse în valoare "valenţele" economice şi turistice ale Dunării.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb