Tăriceanu: "Patologia violenţelor" mizează pe neîncrederea în instituţiile democratice,

A.M.
Politică / 27 august 2018

Călin Popescu Tăriceanu(sursa foto: Twitter)

Călin Popescu Tăriceanu(sursa foto: Twitter)

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a susţinut astăzi, în discursul rostit la Reuniunea Anuală a Dimplomaţiei Române, că în ultiele două decenii şi-a făcut apariţia un alt tip de violenţă colectivă, aceea a străzii - "a mişcărilor de tip occupy, rezist, indignados, uniţi salvăm", afirmând că această violenţă ia forme agresive, "amintind de Europa Centrală a anilor 1920 şi 1930".

Tăriceanu: De vreo două decenii şi-a făcut simţită prezenţa în lumea occidentală o altă formă de violenţă colectivă - violenţa străzii, a mişcărilor de tip occupy, rezist, indignados, uniţi salvăm. Sunt doar cutii de rezonanţă ale unor grupări politice, transmite News.ro.

Tăriceanu a mai spus că "patologia violenţelor" mizează pe a generaliza neîncrederea în instituţiile democratice, iar mişcările de stradă din România sunt "mişcări sociale autonome", reprezentând "cutii de rezonanţă ale unor grupări politice, ce ocupă de regulă funcţii la vârful statului". El le-a mai spus diplomaţilor că orice ar spune pe plan extern despre România, vor fi întrebaţi despre corupţie, astfel că sarcina oficialilor ste aproape "sisifică".

"Scena pe care vreau să o aduc în atenţie este cea naţională. De vreo două decenii şi-a făcut simţită prezenţa în lumea occidentală, în democraţiile reprezentative, o altă formă de violenţă colectivă. Violenţa străzii, a mişcărilor de tip occupy, rezist, indignados, uniţi salvăm. Nu este vorba, cel mai adesea, decât de o violenţă de limbaj şi de atitudine. Încă rar, din fericire, această violenţă ia forme agresive, amintind de Europa Centrală a anilor 1920 şi 1930. În realitate, noul populism nu are nevoie de violenţa brutală a gestului, atâta timp cât obiectivul mişcărilor de stradă, de pe Wall Street până în Piaţa Victoriei, este acela de a instila neîncrederea societăţii în guvernele democratic alese, în reprezentarea politică şi în valorile liberale. Clasa politică a cărei legitimitate este dată de votul universal şi de procedurile parlamentare este prezentată ca fiind global coruptă şi incompetentă.", a spus Tăriceanu în discursul său din cadrul Reuniunii Anuale a Diplmaţiei Române.

Potrivit surselor citate, el susţine că "patologia violenţelor" mizează pe a generaliza neîncrederea în instituţiile democratice, iar mişcările de stradă din România sunt "mişcări sociale autonome", reprezentând "cutii de rezonanţă ale unor grupări politice, ce ocupă de regulă funcţii la vârful statului".

"Această patologie a violenţei difuze, ce mizează pe generalizarea neîncrederii în instituţiile democratice, este prezentă, în proporţii diferite, în toate societăţile occidentale. Numai că, la noi, ea prezintă însă câteva trăsături agravante. Există deja suficiente probe că, în România, mişcările de stradă ce au loc cu repetiţie nu sunt mişcări sociale autonome. Ele sunt doar cutii de rezonanţă ale unor grupări politice ce ocupă de regulă funcţii la vârful statului, dar şi ale unor instituţii de tip special, atât parchete, cât şi servicii care, de cincisprezece ani, au creat pentru România un brand de ţară adoptat fără rezerve sau examinare critică de o parte a societăţii civile şi de presă. Acest brand este: România este o ţară coruptă. Clasa politică este coruptă. Acest brand de ţară, la care au lucrat cu sîrg politicieni, jurnalişti şi activişti civici a fost imediat adoptat de majoritatea cancelariilor occidentale. Ce ştim despre România? întreabă un ministru care-şi pregăteşte vizita oficială la noi sau un diplomat trimis în misiune în capitala noastră", a mai afirmat Călin Popescu Tăriceanu.

De asemenea, acesta a afirmat că răspunsul spontan este că România este o ţară coruptă, iar şefi de stat, parlamentari europeni, şefi de partide şi jurnalişti spun că ţara şi politicienii ei sunt corupţi.

"Ştim, înainte de toate, că este o ţară coruptă, vine răspunsul spontan şi imediat. De unde ştim?, ar putea insista ipoteticul ministru sau diplomat care a aflat poate că în România se mai întâmplă şi unele lucruri bune, în planul creativităţii sau al dezvoltării economice de pildă. A, ştim chiar de la ei, soseşte răspunsul care încheie discuţia. Şefi de stat, parlamentari europeni, şefi de partide, jurnalişti, reprezentanţi ai ONG-urilor au explicat lumii cu insistenţă că ţara este coruptă şi că politicienii ei, cei de la putere în special, nu sunt decât nişte penali. Dacă privim în faţă această realitate, nu avem cum să nu constatăm că violenţa limbajului, violenţa limbii materne folosită pentru a proiecta în exterior o imagine deformată despre viaţa publică românească şi care poate produce efecte mai devastatoare pentru o ţară decât invazia unei armate străine", a mai adăugat el.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Violenţa din '89 a fost patologicä

    Taricene, Taricene , ia zi-ne noua:

    cati bani ti-ai luat de la unguri ? 

    cati bani ti-ai luat de la Sterling ? 

    cati bani ti-ai luat de la Enel ?

    sa mai amintesc niste cazuri ? ... golaneeee, vin romanii dupa tine, golaneeeee! :))  

    Neincrederea e generata de politicieni incompetenti si Hoti.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb