TĂRICEANU ŞI BOC AU DECIS: Remaniere pe negocieri politice, nu pe competenţă

Romana Puiuleţ, Cătălin Oprea
Ziarul BURSA #Politică / 22 august 2005

Ionuţ Popescu de la Finanţe, Ene Dinga de la Integrare, Mircea Cinteză de la Sănătate şi vicepremierul Gheorghe Seculici au picat la remaniere

Alianţa a renunţat la ideea restructurării guvernului

Noile investiri s-au făcut pe criterii politice

Remanierea convenită ieri la sediul PD de premierul Călin Popescu Tăriceanu şi de preşedintele PD, Emil Boc, a semănat mai mult a troc politic decît a înlocuire pe criterii de competenţă. Aşadar, cei doi demnitari propuşi de PD pentru posturile rămase libere la Integrare şi cel de vicepremier sînt doi apropiaţi ai preşedintelui Traian Băsescu. Unul este vicepreşedintele PD, Anca Boagiu, care îl va înlocui pe Ene Dinga la Ministerul Integrării, şi celălalt este Gheorghe Pogea (director general al SC "Marmosim", societatea producătoare de marmură aparţinînd primarului PD, Adriean Videanu).

Pogea nu a reuşit să obţină vreo funcţie la ultimul Congres PD. Atunci, persoane din anturajul lui Gheorghe Pogea susţineau că nu a fost acceptat în conducerea PD pentru că este un apropiat al primarului Capitalei. Traian Basescu este, la rîndul său, un apropiat al lui Adrian Videanu, astfel încît Gheorghe Pogea a obţinut totuşi o funcţie guvernamentală, dacă în partid nu a mai fost loc pentru el. Postul de vicepremier pentru coordonarea activităţilor economice a fost, timp de şapte luni, tranzitat între Adrian Videanu, Gheorghe Seculici şi, acum, Gheorghe Pogea. Totodată, domnul Pogea este preşedinte al Biroului Permanent Judeţean al PD la filiala din Hunedoara.

Pe de altă parte, deputatul PD, Anca Boagiu este cunoscută pentru colaborările sale apropiate cu Traian Băsescu. Ea a cîştigat şi funcţia de vicepreşedinte al PD la ultimul Congres.

Din partea liberalilor au fost nominalizaţi la Sănătate Eugen Nicolăescu, şi la Finanţe, Sebastian Vlădescu. Dacă primul nu a avut nimic de a face cu medicina, el fiind absolvent ASE, Sebastian Vlădescu, cel care îl va înlocui pe jurnalistul Ionuţ Popescu la Ministerul Finanţelor, are o lungă experienţă în domeniu. Prieten cu premierul Călin Popescu Tăriceanu, domnul Vlădescu este preşedinte în Consiliul de Supraveghere al BCR. Domnia sa este membru şi în Consiliul de Administraţie la Petrom şi la Upetrom. Astfel, cele 8% din acţiunile Petrom, revendicate de Asociaţia Salariaţilor ar putea să îşi găsească în sfîrşit destinaţia.

Ieri, după Consiliul Naţional de Conducere al Alianţei DA, Călin Popescu Tăriceanu a declarat că s-a simţit nevoia de un nou suflu în cadrul Cabinetului în vederea aderării la Uniunea Europeană.

Preşedintele PD, Emil Boc, a susţinut că propunerile de înlocuire a miniştrilor au fost validate în unanimitate în cadrul reuniunii Alianţei. Pe de altă parte, liderii Alianţei au renunţat pentru moment la ideea de a restructura guvernul, a ţinut să precizeze premierul Călin Popescu Tăriceanu.

Noii miniştri urmau să fie investiţi aseară, la Palatul Cotroceni, în prezenţa preşedintelui Traian Băsescu.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb