• Legea care să reglementeze asigurările împotriva catastrofelor va fi finalizată abia anul viitor, susţine directorul de proiect
• Proiectul va fi finanţat de Banca Mondială
Zilele trecute ploile au inundat noi teritorii ale ţării şi au distrus din nou mii de gospodării. Premierul Călin Popescu Tăriceanu susţine că, pentru astfel de cazuri, este necesară asigurarea locuinţelor în mediul rural. Domnia sa spune că populaţia trebuie pregătită în acest sens: "Ne gîndim chiar la o formulă de genul asigurărilor auto". După ce a făcut această declaraţie, zilele trecute în judeţul Olt, şeful Guvernului a afirmat ieri faptul că, din cauza sărăciei, asigurările în mediul rural sînt aproape inexistente. În opinia sa, acest lucru trebuie reglementat, întrucît este cît se poate de normal ca oamenii să aibă locuinţele asigurate, aşa cum se întîmplă într-o ţară civilizată. Premierul subliniază necesitatea unei delimitări stricte între "obligaţiile autorităţilor statului, atitudinea umanitară şi obligaţiile catăţenilor".
În ciuda declaraţiilor pe care le-a făcut premierul Tăriceanu în ultimele zile şi a intenţiilor pe care le are, o să mai dureze cel puţin un an pînă cînd, în ţara noastră, va fi adoptată o lege a asigurărilor împotriva dezastrelor.
După cum ne-a declarat Aurel Bilanici, responsabilul de proiect al unei astfel de legi, este necesar un studiu de vulnerabilitate în domeniu, care încă nu este întocmit. Cheltuielile aferente realizării acestui document vor fi suportate dintr-un împrumut de la Banca Mondială (BM).
În prezent, se fac doar demersurile pentru elaborarea proiectului de lege, instituţia responsabilă cu întocmirea acestui proiect fiind Ministerul Administraţiei şi Internelor (MAI). Acesta lucrează în cooperare cu alte instituţii ale statului, printre care Ministerul Finanţelor Publice, Comisia Naţională de Supraveghere a Asigurărilor, Uniunea Naţională a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare, Ministerul Transporturilor, Construcţiilor şi Turismului, Ministerul Mediului şi Gospodăririi Apelor, Banca Naţională a României.
Pentru elaborarea politicilor în domeniul asigurărilor, a fost aprobat un împrumut de la Banca Mondială, prin legea 389/2004, după cum ne-a explicat domnul Bilanici. Printre altele, actul legislativ ratifică acordarea împrumutului de către BM ţării noastre, pentru finanţarea Proiectului de diminuare a riscului în cazul producerii calamităţilor naturale şi pregătirea pentru situaţii de urgenţă. Una dintre componentele legii vizează întocmirea unui concept de asigurări.
În acest sens, MAI se află în stadiul elaborării documentaţiei necesare achiziţionării serviciilor de consultanţă. Consultantul internaţional care va fi selectat, va efectua propunerile de politici şi strategii în domeniu. Procesul de dezvoltare a conceptului de asigurare în ţara noastră este finanţat de BM, cu 1,8 milioane de dolari, ne-a mai spus responsabilul de proiect.
Pînă cînd va fi însă, elaborată şi adoptată o lege în domeniul asigurărilor, statul va trebui să acopere pierderile cauzate de calamităţile naturale. Şi în ultimul timp, acestea nu au fost puţine. Numai în vestul ţării, inundaţiile au adus prejudicii de 16.000 miliarde de lei. Pînă în acest moment, au fost cheltuite de la bugetul de stat 1.500 de miliarde, alte 4.000 miliarde de lei fiind alocate în în cadrul ultimei rectificări bugetare.