Tăriceanu vrea lobby legal în locul traficului de influenţă

A.I.
Politică / 24 mai 2017

Călin Popescu Tăriceanu

Călin Popescu Tăriceanu

ALDE va depune un proiect de lege de reglementare a lobby-ului în România, astfel încât să nu se mai poată vorbi de acuzaţii de trafic de influenţă şi, implicit, nici de procese pe această infracţiune, transmite Digi24.ro.

Anunţul a fost făcut de şeful ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, la pachet cu declaraţiile despre proiectul care ar lăsa DNA şi SRI fără posibilitatea efectuării de interceptări.

Călin Popescu Tăriceanu a declarat: "Este un proiect care cred că este binevenit, legea lobby-ului, pentru că în România, din păcate, avem tot felul de excese pe diferite subiecte, între care, după cum ştiţi, şi traficul de influenţă. Ca să reglementăm lobby-ul şi să nu mai avem procese, acuzaţii de trafic de influenţă trebuie să legiferăm în mod clar, transparent această activitate care există şi este reglementată în toate ţările UE".

În prezent, în Parlament mai sunt în dezbatere două proiecte privind activitatea de lobby. Unul a fost depus în martie 2010 de ex-ministrul PSD Constantin Niţă, trimis în judecată, anul trecut, tocmai pentru infracţunea de trafic de influenţă, după ce ar fi cerut şi primit, pe când era ministru al Energiei, diferite sume de bani de la un om de afaceri pentru a-i înlesni activităţile comerciale cu o primărie de municipiu. Proiectul a fost respins de Senat şi a primit puncte de vedere de la patru Guverne: negativ de la Guvernul Boc, neutru de la Guvernul Ponta ("Parlamentul să decidă asupra oportunităţii adoptării acestei propuneri"), negativ de la Guvernul Cioloş şi negativ de la Guvernul Grindeanu. Din decembrie 2013, se află la Comisia juridică a Camerei Deputaţilor, precizează sursa citată.

Al doilea proiect a fost depus în 2011, fiind semnat de trei parlamentari PDL (Sever Voinescu), PSD (Carmen Mihălcescu) şi PNL (Adriana Săftoiu). A trecut de Senat, în noiembrie 2011, prin adoptare tacită, şi a primit puncte de vedere negative la Guvernele Ponta, Cioloş şi Grindeanu şi se află tot pe masa deputaţilor-jurişti, relatează agenţia de presă.

În intervalul 2000-2005, au mai fost depuse, clasate, dezbătute sau respinse trei propuneri legislative privind organizarea activităţii de lobby.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb