Tarifele lui Trump au intrat în vigoare, adâncind războiul comercial şi prăbuşirea pieţelor

M.P.
Miscellanea / 9 aprilie

Tarifele lui Trump au intrat în vigoare, adâncind războiul comercial şi prăbuşirea pieţelor

Tarifele "reciproce" ale preşedintelui Donald Trump asupra a zeci de ţări au intrat în vigoare miercuri, inclusiv taxele masive de 104% asupra produselor chinezeşti, adâncind războiul său comercial global chiar dacă între timp se pregăteşte pentru negocieri cu unele state, relatează Reuters, de la care transmitem următoarele informaţii.

Tarifele punitive ale lui Trump au zdruncinat o ordine comercială globală care persistă de decenii, au stârnit temeri de recesiune şi au făcut ca acţiunile din întreaga lume să se clatine.

Indicele S&P 500 a pierdut aproape 6 trilioane de dolari de când Trump a prezentat tarifele, în urmă cu o săptămână, cea mai mare pierdere de patru zile de la crearea indicelui de referinţă, în anii 1950. Indicele se apropie acum de o piaţă "bear", definită ca fiind cu 20% sub cel mai recent maxim al său.

Tranzacţiile pe pieţele asiatice s-a reluat miercuri, indicele Nikkei din Japonia înregistrând o scădere de peste 3%. Moneda Coreei de Sud a atins un minimum al ultimilor 16 ani, iar obligaţiunile guvernamentale suferă pierderi mari, investitorii îndreptându-se către siguranţa numerarului.

Contractele futures pe bursa americană au indicat, de asemenea, o a cincea zi consecutivă de pierderi pe Wall Street.

Trump a oferit investitorilor semnale contradictorii cu privire la faptul dacă tarifele vor rămâne pe termen lung, descriindu-le ca fiind "permanente", dar lăudându-se şi cu faptul că ele exercită presiuni asupra altor lideri pentru a cere negocieri. "Avem o mulţime de ţări care vin şi vor să facă înţelegeri", a spus Trump la un eveniment la Casa Albă, marţi după-amiază. La un eveniment ulterior, el a declarat că se aşteaptă ca şi China să urmărească încheierea unui acord.

Administraţia Trump are programate discuţii cu Coreea de Sud şi Japonia, doi aliaţi apropiaţi şi parteneri comerciali importanţi, iar premierul italian Giorgia Meloni urmează să efectueze o vizită săptămâna viitoare.

Viceprim-ministrul Vietnamului, ţară devenită centru de producţie asiatic cu costuri reduse, dar afectată de unele dintre cele mai ridicate taxe la nivel mondial - urmează să discute cu secretarul Trezoreriei lui Trump, Scott Bessent, miercuri după-amiază.

Perspectiva unor acorduri cu alte ţări a determinat creşterea burselor în prima parte a zilei de marţi, însă acţiunile americane şi-au pierdut din câştiguri până la sfârşitul zilei de tranzacţionare.

Trump aproape că a dublat taxele asupra importurilor chineze, care fuseseră stabilite la 54% săptămâna trecută, ca răspuns la contra-tarifele pe care Beijingul le-a anunţat săptămâna trecută. China a promis să lupte împotriva a ceea ce consideră a fi un şantaj.

Brokerii chinezi de top s-au angajat să colaboreze pentru a ajuta la stabilizarea preţurilor acţiunilor interne ca răspuns la turbulenţele provocate de tarife.

Alte ţări se grăbesc să-şi protejeze industriile-cheie de taxe, Coreea de Sud anunţând o serie de măsuri de sprijin de urgenţă pentru sectorul auto, inclusiv reduceri de taxe şi subvenţii.

Unii economişti au avertizat că, în cele din urmă, consumatorii americani vor fi probabil cei mai afectaţi de războiul comercial, confruntându-se cu preţuri mai mari la orice, de la adidaşi la vin.

Potrivit unui nou sondaj Reuters/Ipsos, aproape trei sferturi dintre americani se aşteaptă ca preţurile produselor de folosinţă zilnică să crească în următoarele şase luni.

Este posibil ca efectele totale ale tarifelor de miercuri să nu se facă simţite pentru o perioadă de timp, deoarece orice bunuri aflate deja în tranzit la miezul nopţii vor fi scutite de noile taxe, atât timp cât ajung în SUA până la 27 mai.

Taxele vamale de 10% anunţate anterior de Trump asupra tuturor importurilor din multe ţări au început să fie aplicate de sâmbătă.

Ultima rundă de taxe, care au intrat în vigoare miercuri la ora 12:01 a.m. ET (07.01 ora României), vizează ţările care "fură" SUA, potrivit lui Trump. Această listă include mulţi dintre cei mai apropiaţi aliaţi ai Statelor Unite, inclusiv Uniunea Europeană, care a fost afectată de un tarif de 20%, precum şi de taxe specifice unor domenii ale industriei. Blocul celor 27 de membri urmează să voteze miercuri cu privire la contramăsuri iniţiale.

Trump a declarat că tarifele sunt un răspuns la barierele impuse mărfurilor americane care au pus piedici companiilor americane. De asemenea, el a acuzat ţări precum Japonia că îşi devalorizează monedele pentru a obţine un avantaj comercial, ceea ce Tokyo neagă. Ministrul japonez de finanţe a declarat miercuri că negocierile comerciale cu Washingtonul ar putea include ratele de schimb valutar.

Dar Trump a semnalat, totodată, că s-ar putea să nu fi terminat cu tarifele. În remarci făcute marţi seara în faţa congresmenilor republicani, el a declarat că va anunţa în curând tarife "majore" pentru importurile de produse farmaceutice, una dintre puţinele categorii de bunuri care au fost scutite de noile taxe. Trump a spus că tariful va stimula companiile farmaceutice să îşi mute operaţiunile în SUA, precizează Reuters.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

11 Apr. 2025
Euro (EUR)Euro4.9774
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.3617
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3503
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7330
Gram de aur (XAU)Gram de aur452.6023

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
leonidas-universitate.ro
energyexpo.ro
BURSA
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb