Tarifele UE trimit în faliment şi producătorii de vopsele

CĂLIN RECHEA
Internaţional / 2 octombrie

CĂLIN RECHEA

O materie primă de bază pentru producţia de vopsele, dioxidul de titan, a intrat recent în vizorul autorităţilor de reglementare din UE, care doresc aplicarea unor tarife de până la 39,7% asupra importurilor din China, după cum scrie Financial Times.

Producătorii europeni consideră că o astfel de măsură va conduce la închiderea fabricilor şi la degradarea în continuare a bazei industriale.

Efectele vor fi deosebit de grave în special pentru producătorii mici şi mijlocii, care vor fin nevoiţi să-şi închidă fabricile, în timp ce marii producători îşi vor muta activitatea în afara UE.

"Este o chestiune de supravieţuire a acestor industrii", a declarat Nicolas Dujardin, directorul de operaţiuni al firmei franceze Oceinde, în condiţiile în care tarifele cu caracter provizoriu au fost impuse în iulie 2024 şi aşteaptă confirmarea din partea autorităţilor naţionale.

FT scrie că UE a lansat anul trecut o anchetă antidumping şi a introdus o serie de măsuri provizorii, inclusiv aplicarea retroactivă a unor taxe, care trebuie confirmate în ianuarie 2025.

Comisia Europeană a refuzat să comenteze, dar a precizat că producătorii de vopsele au timp până la 21 octombrie să îşi prezinte opiniile înainte de votul statelor membre.

Şi marii producători de vopsele sunt profund nemulţumiţi. Pedro Serret Salvat, preşedintele pentru Europa, Orientul Mijlociu şi Africa al PPG, a doua companie de vopsele din lume, prezentă şi în România, a declarat că acestea vor avea un impact negativ asupra competitivităţii subsidiarelor sale din UE.

Oficialul PPG mai consideră că tarifele sunt disproporţionate, în timp ce aplicarea lor retroactivă este inacceptabilă, după cum mai subliniază Financial Times.

Producătorii occidentali de dioxid de titan (TiO2) au fost grav afectaţi de concurenţa chineză, în condiţiile în care capacitatea de producţie a Chinei a crescut de la 1,4 milioane de tone în 2008, la circa 6,1 milioane de tone în acest an. Ponderea Chinei în consumul mondial a crescut de la 29% la 83%, conform datelor companiei de consultanţă TZ Minerals International (TZMI), preluate de FT.

Creşterea Chinei a condus la închiderea unor capacităţi de producţie de circa 1,1 milioane tone la nivel global din 2007 până în prezent. Datele au fost prezentate de Coaliţia europeană pentru TiO2, care a depus plângerea în urma căreia a fost demarată ancheta antidumping, după cum scrie FT.

Jeffrey Neuman, consilier general al Tronox, compania care conduce Coaliţia europeană pentru TiO2, a declarat că "nu putem funcţiona cu un grad de utilizare a capacităţii de producţie de 60%", şi a mai subliniat că protejarea industriei prin tarife este o problemă fundamentală de rezilienţă industrială, conform articolului din Financial Times.

Opinia Cititorului ( 1 )

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

  1. Astuia nu-i pasa de vopsele ci de Temu...Acolo si r.....l e mai ieftin...

    Acord

    Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Conferinţa BURSA “Energia în priză”
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

02 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4952
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3087
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9751
Gram de aur (XAU)Gram de aur383.4311

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb