O materie primă de bază pentru producţia de vopsele, dioxidul de titan, a intrat recent în vizorul autorităţilor de reglementare din UE, care doresc aplicarea unor tarife de până la 39,7% asupra importurilor din China, după cum scrie Financial Times.
Producătorii europeni consideră că o astfel de măsură va conduce la închiderea fabricilor şi la degradarea în continuare a bazei industriale.
Efectele vor fi deosebit de grave în special pentru producătorii mici şi mijlocii, care vor fin nevoiţi să-şi închidă fabricile, în timp ce marii producători îşi vor muta activitatea în afara UE.
"Este o chestiune de supravieţuire a acestor industrii", a declarat Nicolas Dujardin, directorul de operaţiuni al firmei franceze Oceinde, în condiţiile în care tarifele cu caracter provizoriu au fost impuse în iulie 2024 şi aşteaptă confirmarea din partea autorităţilor naţionale.
FT scrie că UE a lansat anul trecut o anchetă antidumping şi a introdus o serie de măsuri provizorii, inclusiv aplicarea retroactivă a unor taxe, care trebuie confirmate în ianuarie 2025.
Comisia Europeană a refuzat să comenteze, dar a precizat că producătorii de vopsele au timp până la 21 octombrie să îşi prezinte opiniile înainte de votul statelor membre.
Şi marii producători de vopsele sunt profund nemulţumiţi. Pedro Serret Salvat, preşedintele pentru Europa, Orientul Mijlociu şi Africa al PPG, a doua companie de vopsele din lume, prezentă şi în România, a declarat că acestea vor avea un impact negativ asupra competitivităţii subsidiarelor sale din UE.
Oficialul PPG mai consideră că tarifele sunt disproporţionate, în timp ce aplicarea lor retroactivă este inacceptabilă, după cum mai subliniază Financial Times.
Producătorii occidentali de dioxid de titan (TiO2) au fost grav afectaţi de concurenţa chineză, în condiţiile în care capacitatea de producţie a Chinei a crescut de la 1,4 milioane de tone în 2008, la circa 6,1 milioane de tone în acest an. Ponderea Chinei în consumul mondial a crescut de la 29% la 83%, conform datelor companiei de consultanţă TZ Minerals International (TZMI), preluate de FT.
Creşterea Chinei a condus la închiderea unor capacităţi de producţie de circa 1,1 milioane tone la nivel global din 2007 până în prezent. Datele au fost prezentate de Coaliţia europeană pentru TiO2, care a depus plângerea în urma căreia a fost demarată ancheta antidumping, după cum scrie FT.
Jeffrey Neuman, consilier general al Tronox, compania care conduce Coaliţia europeană pentru TiO2, a declarat că "nu putem funcţiona cu un grad de utilizare a capacităţii de producţie de 60%", şi a mai subliniat că protejarea industriei prin tarife este o problemă fundamentală de rezilienţă industrială, conform articolului din Financial Times.
1. fără titlu
(mesaj trimis de sabin în data de 02.10.2024, 18:33)
Astuia nu-i pasa de vopsele ci de Temu...Acolo si r.....l e mai ieftin...
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 03.10.2024, 00:50)
Chinei trebuie sa i se aplice tarife mari pt marfurile pe care le exporta in UE . In acest mod protejam locurile de munca a celor din UE si se alimenteaza si bugetul UE . Bani astfel colectati ajung intr-un final prin redisribuire in bugetele taritor membre UE.
3. Importurile din China
(mesaj trimis de Anonim în data de 03.10.2024, 06:58)
Importurile din China, de mica valoare, ale persoanelor fizice au crescut exponential.
Gasesti solutii la aproape orice, la jumatate din pretul pe care il decartezi in UE pe fix acelasi lucru adus de speculanti tot din China. Deci, decat sa iei de la speculanti, mai bine iei direct din China.
3.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de anonim în data de 03.10.2024, 09:14)
si ce calitate au lucrurile de pe temu, shein ca am auzit ca sunt kinder cu surprize, una e in poze si cu totul alta cand ii faci tu poze. una e ok doua nu.
adica, e inselatorie. in plus, am auzit ca nu e bine sa le dai datele cardului la temu.