Ţările OPEC menţin starea de nervozitate pe piaţa ţiţeiului

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 14 mai 2004

Statele membre ale OPEC (Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol) nu se înţeleg, cel puţin deocamdată, în privinţa majorării cotelor lor de producţie, într-un moment în care piaţa se confruntă cu o cerere din ce în ce mai mare, cu stocuri în scădere şi, în consecinţă, cu preţuri ridicate, care pun în pericol redresarea economiei globale. Preşedintele cartelului, Purnomo Yusgiantoro, a anunţat, ieri, că, deocamdată, OPEC nu a ajuns la un consens privind majorarea producţiei, propusă de Arabia Saudită, cel mai mare exportator mondial. La începutul săptămînii, oficialităţile saudite au arătat că se impune majorarea cotelor oficiale de producţie ale cartelului cu cel puţin 1,5 milioane de barili/zi, măsură care să ducă la scăderea preţurilor de pe piaţă, aflate deja la nivelul maxim al ultimilor 20 de ani.

"La ora actuală, nu ştiu dacă vom lua o astfel de decizie", a declarat liderul OPEC, adăugînd: "Am trimis scrisori membrilor, în care am prezentat propunerea Arabiei Saudite, numai că, pînă în prezent, nu am primit nici un răspuns". Oricum, Purnomo Yusgiantoro dă asigurări că Indonezia, stat pe care îl reprezintă, sprijină propunerea saudită, atîta vreme cît ea are menirea să stabilizeze cotaţiile ţiţeiului. Totodată, este ştiut faptul că Venezuela nu consideră necesară majorarea producţiei cartelului în momentul de faţă, pe motiv că există suficient ţiţei pe piaţă.

OPEC, care asigură aproximativ o treime din necesarul mondial de ţiţei, urmează să ia luna viitoare decizia privind menţinerea actualelor cote de producţie sau majorarea lor. Cota oficială a OPEC este, începînd cu data de 1 aprilie, de 23,5 milioane de barili de ţiţei/zi. Cei din cartel spun, însă, că statele membre furnizează pieţei, zilnic, cu aproximativ două milioane de barili mai mult decît prevede cota oficială.

Cotaţiile petrolului şi-au continuat şi ieri ascensiunea, apropiindu-se de 41 dolari/baril. La New York, preţul petrolului brut atingea 40,84 dolari/baril, în creştere cu 8 cenţi comparativ cu închiderea zilei anterioare.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb