Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a declarat miercuri că persoanele care au temperatură de peste 37,3 grade sau simptomatologie respiratorie când vin să voteze la alegerile locale, organizate pe 27 septembrie, vor avea la dispoziţie cabine separate, conform Agerpres.
"Acum avem un ordin comun care stabileşte acele normele de aplicare şi desfăşurare a zilei alegerilor. Ţin să menţionez situaţii deosebite - situaţiile în care alegătorul vine şi prezintă la triajul observaţional, apoi epidemiologic acea temperatură peste 37,3. Va avea prioritate, va merge direct către o urnă şi o cabină de vot dedicată. Dacă până în acel moment n-a fost persoană febrilă sau cu simptome respiratorii, se alege una din urne, cea mai apropiată (...). Acea cabină de vot dedicată este cabina de vot în care vor merge din acel moment doar cei care vin cu simptomatologie respiratorie sau care prezintă febră. Acolo se va dezinfecta după fiecare participare a fiecărui votant care prezintă astfel de simptome", a explicat Tătaru într-o conferinţă de presă.
El s-a referit şi la utilizarea urnelor mobile, care vor fi folosite mai înainte pentru cei care nu au simptome de COVID-19.
"Această urnă va merge cu personal care va avea echipament - mască, mănuşi, dezinfectant - mai întâi la cei care au solicitat urna mobilă, care au patologie non-COVID, urmând cei care se află în carantină, apoi cei care se află în izolare pentru patologie COVID. Aceste alegeri se vor desfăşura, în contextul pandemiei, în faza a doua a primului val. Trebuie să vedem că avem o creştere a numărului de cazuri. (...) Reamintesc că sunt anumite precauţii care trebuie respectate - distanţare fizică, portul măşti, dezinfectant", a arătat Tătaru.
Ministrul Sănătăţii a menţionat că sunt în evaluare mai multe focare de COVID-19.
"Avem în evaluare în acest moment diferite focare - focare în desfăşurare a unor evenimente private, şi aici recomand celor care organizează astfel de evenimente private să menţină şi păstreze acele norme de aplicare. Avem în continuare focare în instituţii - că sunt spitale sau instituţii administrative -, avem în continuare focare la persoane instituţionalizate şi avem în continuare focare în desfăşurare în agenţii economici. Recomand în continuare păstrarea regulilor de precauţie: folosirea dezinfectantului, mască în interiorul mijloacelor de transport în comun şi în locurile aglomerate, precum şi raportarea în imediata apropiere către DSP, către unităţi sanitare, către medicul de familie a oricărui caz cu patologie respiratorie sau subfebrilităţi. Ziua votului este o zi care poate fi gestionată de noi pregătind încă de astăzi respectarea regulilor", a concluzionat Tătaru.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 16.09.2020, 16:59)
cata disperare cu votul asta pe capul incompetentilor astia! aia din noua zeelanda aveau cateva cazuri pe zi si au amanat algerile 1 an. englezii au amanat alegerile 1 an. o ardem cu vrem o tara ca afara, dar sa nimic sa nu se schimbe, totul sa ramana la fel.
2. Sunt măsuri tembele
(mesaj trimis de Cristian în data de 16.09.2020, 17:06)
Sunt măsuri tembele. Cabina de votare specială pentru simptomatici unde va fi amplasată? În interiorul secției de votare in sala de clasă? Pai ce am rezolvat?
Va fi amplasată pe hol? Pai cine duce buletinul de vot al alegătorului să-l bage in urna? Scoatem urma pe hol sau cum?
Doamne ferește, ăștia nu-s sănătoși la cap, fraților ..
3. Așa căprăreștei !!!
(mesaj trimis de anonim în data de 16.09.2020, 18:10)
Nu-i lăsa online. Aduc robotizata, apoi vai de noi : carantinarea e gata și mâna pe carte !!!!
4. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 16.09.2020, 20:46)
Orice pentru alegeri. Nu conteaza ca din ziua urmatoare copiii se reintorc in aceleasi sali in care au intrat mii de oameni.
Daca am febra nu am voie sa intru in magazine insa la vot pot merge. Si iohannis , arafat si tataru tac....in schimb ne prezinta zilnic cifre. Deci cine e iresponsabil dnilor?