Sute de taximetrişti şi reprezentanţi ai patronatelor din domeniu protestează astăzi în Piaţa Constituţiei, in faţa Ministerului Finanţelor, nemulţumiti de faptul că firmele din transportul alternativ nu au acelaşi regim fiscal precum cele din activitatea de taxi.
Vasile Ştefănescu, preşedintele COTAR, a declarat pentru ziarul Bursa:
"Urmează să declanşăm un protest la nivel naţional dacă domnul Boloş nu ţine cont de doleanţele noastre pertinente. În primul rând suntem astăzi aici pentru a sprijini ordonanţa pusă pe transparenţă de domnul ministrul Grindeanu, care după ce a avut întâlniri cu toţi trasportatorii a ajuns la concluzia că obiecţiile noastre sunt pertinente, iar de la domnul ministrul Boloş, cu toate că domnia sa a trimis reprezentanţi la întâlnirile ministeriale şi au spus că frauda fiscală în domeniul transportului alternativ se ridică la peste 100 milioane de euro, vedem că nu vrea să treacă în această ordonanţă un lucru simplu. Nu avem treabă cu platformele şi nu vrem ca acest Uber-Bolt să plece din România. Avem treabă astăzi ca această platformă, aşa cum noi transportatorii de marfă, de persoane, de absolut tot, de pe casele noastre fiscale transmitem în mod real încasările, această platformă să transmită în mod real încasările către Ministerul de Finanţe, iar cei 20-75% care se întorc din conturile offshore către transportatorii alternativi să fie declaraţi înainte de către aceste platforme la fisc, ca şi Fiscul să ştie către cine se întorc cei 75% din conturile offshore către transportatori. Asta este doleanţa noastră în primul rând la domnia sa şi credem că nu este o doleanţă care să nu fie pusă în aplicare atâta timp cât noi am acceptat absolut tot. Acceptăm toate impozitele care ni se pun de statul român, le plătim, acceptăm fel şi fel de aparate pe maşini tocmai ca să nu facă fraudă sau evaziune fiscală. Asta vrem da la domnul ministru Boloş astăzi".
Referitor la doleanţele taximetriştilor amintim că reprezentanţii USR au afirmat în ultimele zile că îndeplinirea acestora ar duce la o creştere a şomajului prin prisma celor 50.000 de şoferi din transportul alternativ care ar rămâne fără loc de muncă, dacă platformele de transport alternativ ar închide activitatea.
Faţă de afirmaţiile reprezentanţilor USR, preşedintele COTAR a precizat: "Vreau să ţină cont USR-ul că noi discutăm de transportator, transportator care nu cară cartofi în piaţă sau altceva. Fac transport de persoane, concură la siguranţa circulaţiei în trafic, concură la siguranţa şi confortul cetăţeanului. Acesti parlamentari USR trebuie să ţină cont că vorbim de mediu şi de absolut tot. Pentru că să ţină cont că la autobuze termenul de utilizare este de 9 ani şi un autobuz costă 150.000 de euro, iar o maşină costă 15.000 de euro, deci o diferenţă foarte mare. De asta trebuie să ţină cont parlamentarii de la USR. Dar şi dacă consideră că aceste platforme ar pleca din România, este problema lor că noi nu discutăm de platforme. Pentru că Guvernul României sau Ministerul de Finanţe trebuie să cunoască cu adevărat încasările care se fac pe teritoriul României. Iar USR-ul trebuie să ţină cont că atâta timp când noi românii plătim taxe şi impozite în România, toate aceste multinaţionale trebuie să aducă venit în România atâta timp cât îşi desfăşoară activitatea pe teritoriul României".
Menţionăm că, în cazul în care Ministerul Finanţelor nu va ţine cont de cerinţele operatorilor de taxi, aceştia vor continua protestul. De altfel, pentru perioada 20-23 martie COTAR a obţinut de la Primăria Capitalei acordul pentru organizarea mai multor acţiuni de protest, majoritatea dintre ele urmând a se desfăşura în faţa Ministerului de Finanţe.