TEAMA DE ÎNTRERUPERE A APROVIZIONĂRII PE PLAN MONDIAL: Preţul cuprului, la nivel record

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 29 decembrie 2005

Preţul cuprului a înregistrat ieri, pe pieţele externe, niveluri record, în unele cazuri chiar istorice, pe fondul speculaţiilor privind faptul că posibila grevă de avertisment de la "Codelco" Chile, cel mai mare producător mondial de profil, ar crea disfuncţionalităţi în aprovizionarea la nivel mondial, şi asta chiar într-un moment în care producţia industrială se extinde în unele state mari (Japonia, spre exemplu).

Lucrătorii de la compania de stat "Codelco" din Chile urmau să intre ieri în grevă, în situaţia în care guvernul nu accepta să poarte negocieri pe marginea salariilor, după cum a afirmat Danilo Jorquera, lider al sindicaliştilor. "Codelco" deţine aproximativ o cincime din rezervele mondiale de cupru.

Stocurile de profil monitorizate de Bursele Metalelor din Londra, Shanghai şi New York ajung, la momentul actual, pentru mai puţin de patru zile de consum, la nivel mondial. "Este o problemă serioasă", consideră Roy Carson, trader la "Triland Metals" Ltd. din Londra. În opinia sa, o grevă prelungită la "Codelco" nu va fi altceva decît "combustibil pentru alimentarea focului".

Cuprul cu livrare peste trei luni a fost cotat ieri, la Bursa Metalelor din Londra, la 4.518 dolari /tona metrică, în creştere cu 63,50 dolari sau 1,4%. Ulterior, însă, cotaţia a coborît la 4.492 dolari/tona metrică. De la începutul anului, preţul cuprului a urcat cu 42%, iar cea mai mare creştere consemnată la Bursa Metalelor din Londra a fost cea a preţului zincului (52%).

"Preţul mare al cuprului amplifică disputele dintre lucrători şi proprietarii de mine, întrucît sindicaliştii ştiu că pot să obţină ceea ce vor, în condiţiile în care pot genera o criză de cupru pe piaţa mondială", consideră Shen Haihua, vicepreşedinte al "Southwest Futures" Inc. din Shanghai.

La Bursa din Shanghai, preţul contractelor futures avînd ca suport activ cuprul a crescut cu 43%, atingînd, marţi, nivelul record al tuturor timpurilor, de 42.260 yuani (5.235 dolari) pe tona metrică.

Oficiul Rezervelor de Stat din China a vîndut 51.160 tone de cupru după data de 16 noiembrie, în cadrul a patru licitaţii, urmărind să calmeze preţurile de pe piaţa de profil.

Consumul de cupru din China (cel mai mare consumator de profil) ar putea să crească cu 8,6% anul viitor, la 3,8 milioane de tone, potrivit datelor Executivului de la Beijing. Ritmul este mai rapid decît aşteptările specialiştilor privind creşterea producţiei (plus 8%, pînă la 2,7 milioane de tone). Totodată, specialiştii anticipează şi creşterea cererii în Statele Unite ale Americii - al doilea consumator de cupru din lume. "Dacă va continua să crească cererea în SUA şi China, atunci nu vom putea asista, nicidecum, la scăderea preţurilor pe acest segment", consideră Gavin Van der Wath, vicepreşedinte pentru vînzări în cadrul "RBC Capital Markets" din Sydney.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb