• Numărul utilizatorilor de telefonie mobilă a ajuns la 13 milioane
Numărul de utilizatori ai serviciilor de telefonie mobilă a crescut la sfîrşitul anului 2005 cu peste 23% faţă de sfîrşitul anului 2004, ajungîndu-se la o rată de penetrare a telefoniei mobile, la nivel de populaţie, de 62%, faţă de 47% la sfîrşitul anului precedent. Evoluţia ascendentă a gradului de penetrare a serviciilor de telefonie mobilă indică un potenţial de creştere substanţial, mai ales dacă se are în vedere rata medie de penetrare de 83% înregistrată la nivelul Uniunii Europene la sfîrşitul anului 2004.
Principalii furnizori de telefonie mobilă Vodafone, Orange, Zapp, Cosmote, sînt în competiţie pe o piaţă de peste 5 miliarde de euro şi aproximativ 13,1 milioane utilizatori. La sfîrşitul acestui an, reţeaua Orange acoperea peste 80% din teritoriu şi 97% din populaţie. Numărul de clienţi ai companiei a crescut cu peste 42% pe parcursul aului 2005, ajungînd la 6,6 milioane.
Principalul competitor al Orange, Vodafone, înregistra la sfîrşitul acestui an o arie de acoperire teritorială de 75% şi 95% din populaţie. Numărul utilizatorilor de servicii era de 5,9 milioane.
Zapp are un număr de utilizatori de peste 300 de mii, o acoperire teritorială de 65% şi poate acoperi 67% din populaţie.
Cosmorom avea o acoperire teritorială de 39% şi o acoperire a populaţiei de 61%. După preluarea de către grupul elen Cosmote, reţeaua s-a extins, ajungînd la o acoperire de aproximativ 80% din populaţie. Experienţa operatorului elen şi resursele implicate în operaţiunea din ţara noastră, precum şi intenţia de a se lansa şi pe piaţa de telefonie de generaţia a treia ar putea transforma Cosmote într-un concurent serios pe piaţa locală a comunicaţiilor.
Potrivit estimărilor specialiştilor în telecomunicaţii, anul viitor ritmul de creştere al pieţei de telefonie mobilă va înregistra o evoluţie mai ponderată datorită atingerii unui nivel de penetrare ridicat. Noua provocare va fi potrivit specialiştilor exploatarea noilor tehnologii.
Ca urmare a rebrandării a doi operatori şi lansarea a încă două licenţe 3G, anul care va urma va fi caracterizat de o competiţie dinamică pe segmentul serviciilor de telefonie de generaţia a treia.