Telefonia mobilă - evoluţie ponderată în 2006

Robert Iloviceanu
Ziarul BURSA #Companii #Telecomunicaţii / 30 decembrie 2005

Numărul utilizatorilor de telefonie mobilă a ajuns la 13 milioane

Numărul de utilizatori ai serviciilor de telefonie mobilă a crescut la sfîrşitul anului 2005 cu peste 23% faţă de sfîrşitul anului 2004, ajungîndu-se la o rată de penetrare a telefoniei mobile, la nivel de populaţie, de 62%, faţă de 47% la sfîrşitul anului precedent. Evoluţia ascendentă a gradului de penetrare a serviciilor de telefonie mobilă indică un potenţial de creştere substanţial, mai ales dacă se are în vedere rata medie de penetrare de 83% înregistrată la nivelul Uniunii Europene la sfîrşitul anului 2004.

Principalii furnizori de telefonie mobilă Vodafone, Orange, Zapp, Cosmote, sînt în competiţie pe o piaţă de peste 5 miliarde de euro şi aproximativ 13,1 milioane utilizatori. La sfîrşitul acestui an, reţeaua Orange acoperea peste 80% din teritoriu şi 97% din populaţie. Numărul de clienţi ai companiei a crescut cu peste 42% pe parcursul aului 2005, ajungînd la 6,6 milioane.

Principalul competitor al Orange, Vodafone, înregistra la sfîrşitul acestui an o arie de acoperire teritorială de 75% şi 95% din populaţie. Numărul utilizatorilor de servicii era de 5,9 milioane.

Zapp are un număr de utilizatori de peste 300 de mii, o acoperire teritorială de 65% şi poate acoperi 67% din populaţie.

Cosmorom avea o acoperire teritorială de 39% şi o acoperire a populaţiei de 61%. După preluarea de către grupul elen Cosmote, reţeaua s-a extins, ajungînd la o acoperire de aproximativ 80% din populaţie. Experienţa operatorului elen şi resursele implicate în operaţiunea din ţara noastră, precum şi intenţia de a se lansa şi pe piaţa de telefonie de generaţia a treia ar putea transforma Cosmote într-un concurent serios pe piaţa locală a comunicaţiilor.

Potrivit estimărilor specialiştilor în telecomunicaţii, anul viitor ritmul de creştere al pieţei de telefonie mobilă va înregistra o evoluţie mai ponderată datorită atingerii unui nivel de penetrare ridicat. Noua provocare va fi potrivit specialiştilor exploatarea noilor tehnologii.

Ca urmare a rebrandării a doi operatori şi lansarea a încă două licenţe 3G, anul care va urma va fi caracterizat de o competiţie dinamică pe segmentul serviciilor de telefonie de generaţia a treia.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb