Preţul cuprului a crescut vineri, pe piaţa din Londra şi cea din New York, investitorii considerând că livrările din domeniu vor fi afectate de planul Indoneziei de a interzice exporturile de minereuri.
Săptămâna trecută, Guvernul indonezian a anunţat că va interzice toate exporturile de minereuri, începând din 2014. Ministrul energiei şi resurselor minerale de la Jakarta, Jero Wacik, a declarat că, potrivit Legii Mineritului, minereurile trebuie procesate pe plan intern. Astfel, companiile miniere din ţară vor putea să livreze minereuri în exterior numai până la data de 12 ianuarie. Sunt exceptate de la aceste prevederi societăţile care operează sau planifică deschiderea de topitorii.
În condiţiile date, producţia minei de cupru Grasberg aparţinând PT "Freeport" Indonezia (a doua din lume ca mărime), ar putea să scadă cu 30-40% faţă de capacitatea sa maximă, conform declaraţiilor lui Rozik B. Soetjipto, preşedintele companiei.
Preţul cuprului cu livrare peste trei luni a urcat cu 0,5% vineri, la London Metal Exchange (LME), ajungând la peste 7.110 dolari tona. Săptămâna trecută, cotaţia metalului de bază a câştigat aproape 0,9%. La Comex New York, preţul futures al cuprului cu livrare în martie a crescut cu 0,7% vineri, la ora 10.34, atingând 3,253 dolari livra (o livră = aproape 500 de grame).
Conform cifrelor LME din data de 6 decembrie, stocurile de cupru monitorizate de bursa lonondeză au scăzut cu 0,8%, la 408.100 tone - cel mai redus nivel din 18 februarie până în prezent. Totodată, comenzile de retragere a metalului din depozitele LME au crescut cu 3,2%, la 270.400 tone.
Menţionăm că Chile, cel mai mare producător mondial de cupru, a realizat o cantitate de 507.694 de tone în octombrie, cu 6,5% mai mult decât în aceeaşi lună din 2012. În intervalul ianuarie - octombrie 2013, producţia de cupru din Chile a sporit cu 6,4%, la aproape 4,7 milioane de tone. Pentru întreg anul curent, guvernul din Chile estimează o producţie de circa 5,7 milioane de tone de cupru, cu aproape 5% mai mare faţă de 2012. Dacă va fi atins, nivelul din 2013 este unul maxim istoric.
În Chile se produce o treime din cantitatea de cupru extrasă la nivel internaţional.