TenarisSilcotub, cel mai important producător român de ţevi fără sudură de diametre mici, anunţă finalizarea lucrărilor de construcţie a primei sale capacităţi de producere a enegiei regenerabile, un parc fotovoltaic de 20 MW, realizat printr-o investiţie de 21,5 milioane USD, potrivit unui comunicat emis redacţiei.
Proiectul a fost finanţat din fonduri proprii şi cu sprijinul fondurilor europene nerambursabile, oferite prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, Pilonul I. Tranziţia verde - Componenta C6. Energie, care sprijină investiţiile în noi capacităţi de producţie de energie electrică din surse solare şi eoliene. Energia electrică produsă va fi utilizată pentru consumul propriu şi va acoperi o parte din necesarul anual al oţelăriei, asigurând un proces de producţie mai sustenabil şi mai eficient.
"Investiţia reflectă eforturile noastre de a menţine competitivitatea produselor pe pieţele europene şi globale, având în vedere preţurile ridicate ale energiei din ultimii ani, care au afectat semnificativ consumatorii energo-intensivi din Europa şi în special din România. În acelaşi timp, ne dă posibilitatea să oferim clienţilor noştri produse cu conţinut scăzut de carbon şi să contribuim activ în tranziţia energetică. Am avut permanent preocuparea de a reduce amprenta de mediu, oţelăria noastră fiind în primele 15 cele mai eficiente instalaţii de oţel din lume, în ceea ce priveşte emisiile de CO2. Acest proiect ne permite să setăm un nou standard pentru producţia sustenabilă, să însoţim clienţii noştri în propriile demersuri de decarbonizare şi să avem un impact pozitiv asupra mediului", a declarat Mihaela Popescu, Preşedinte Tenaris Europa de Est, Marea Nordului şi Africa Subsahariană.
"Sprijinul primit din partea autorităţilor naţionale şi locale a fost esenţial pentru reuşita proiectului, facilitând implementarea acestei soluţii sustenabile", a conchis Mihaela Popescu.
Utilizarea energiei solare va reduce emisiile de dioxid de carbon generate de activitatea oţelăriei, ajutând la atingerea obiectivului de reducere cu 30% până în 2030, comparativ cu nivelurile din 2018. Acest efort include, de asemenea, atât utilizarea fierului vechi şi a materialelor alternative, contribuind la producţia de oţel cu 98% conţinut de material reciclat.
Titlul proiectului: Dezvoltarea sustenabilă a SILCOTUB SA prin realizarea de investiţii performante pe segmentul energiei din surse regenerabile, contract de finanţare nr. 173/30.12.2023.
Obiectivul general al proiectului este producţia de energie din surse regenerabile solare, prin instalarea de noi capacităţi de producere a energiei din surse regenerabile (capacitate cu o putere nominală de 19,8 MW, respectiv 21,216 MWp).
Valoarea totală a Contractului de Finanţare este de 96.943.052,60 lei cu TVA, din care 40.603.449,24 lei fără TVA - valoare totală eligibilă, 29.088.180,00 lei fără TVA valoare maximă nerambursabilă şi 67.854.872,60 - Contribuţie proprie.