Grupul Energetic Ten-der (GET) SA, una din cele şapte firme desemnate de autorităţile române să participe cu investiţii de capital la construcţia reactorului 3 de la Cernavodă, este pregătită să ofere şi aport de capital în cadrul proiectului. GET a participat la această selecţie în calitate de lider în ca-drul Asociaţiei Principalilor Fur-nizori Potenţiali din România de Echipamente, Materiale şi Servicii pentru Unitatea 3 (AFEM), ne-a declarat Dragoş Gabor, directorul unităţii de management al asociaţiei.
Domnia sa susţine că aportul de capital propus este sub forma creditului furnizor oferit de mai multe firme româneşti, membre ale asociaţiei. Oficialul AFEM ne-a precizat: "Din cei 11 membri, pe lîngă GET, companiile «Titan Echipamente Nucleare» SRL, «Automatica» SA, «Popeci Utilaj Greu» SA şi «Retrom» Paşcani vor participa cu fonduri şi aport de capital. De asemenea, «Energomontaj» SA şi «Prompt UMT» şi-au anunţat disponibilitatea, împreună cu celelalte cinci societăţi, să asigure creditul furnizor dacă vor cîştiga licitaţiile organizate de compania care va administra Unitatea 3".
Cele şapte firme selectate pentru înfiinţarea, alături de "Nuclearelectrica", a companiei de proiect urmează să se întîlnească joi, 9 decembrie, cu oficialii OPSPI pentru a semna acordul de proiect. Dragoş Gabor a refuzat să ne spună, în această etapă a negocierilor, la ce sumă se ridică investiţiile de capital cu care GET vrea să intre în administrarea Unităţii 3. Domnia sa susţine că încheierea acordurilor de finanţare, prin care se clarifică participaţiile fiecărei societăţi în compania de proiect, se vor încheia la începutul anului viitor.
Alături de GET şi AFEM, celelalte firme selectate sînt "LNM Holding", "ENEL" Italia, "Ansaldo" Italia, "AECL" Canada şi "Hidro Nuclear & Power" Coreea. Dan Ioan Popescu, ministrul economiei şi comerţului, a declarat, în cadrul unei conferinţe de presă organizate la finele săptămînii trecute, că societăţile menţionate au fost alese în funcţie de angajamentul companiilor de a participa cu capital la înfiinţarea unei societăţi comerciale, care va deţine Unitatea 3 de la Cernavodă. Domnia sa a menţionat că printre cei cinci ofertanţi respinşi se numără "General Electric" SUA, "Elcomer" România şi "Hitachi-Itochu" Japonia, care doreau să participe numai cu echipamente şi nu cu fonduri la continuarea lucrărilor celui de-al treilea reactor.
Finalizarea construcţiei necesită circa 750 milioane de euro, iar înfiinţarea Companiei de Proiect, titulatura firmei care va reuni societăţile investitoare, este programată pentru luna martie a anului viitor. Reluarea lucrărilor la Unitatea 3, finalizată în proporţie de 20%, este programată pentru 2006, iar recepţia va avea loc în 2012.