Tendinţă ascendentă pentru indicii BVB, în ultimele trei luni din 2023

Andrei Iacomi
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 18 ianuarie

Tendinţă ascendentă pentru indicii BVB, în ultimele trei luni din 2023

English Version

Companiile şi-au publicat rezultatele pentru primele nouă luni ale anului trecut, cele care dau investitorilor o imagine despre posibilităţile de alocare de dividende, în acest an

Indicii Bursei de Valori Bucureşti (BVB) au avut avut aprecieri pe linie, în ultimul trimestru al anului trecut, în ton cu evoluţia marilor pieţe de acţiuni din Occident, la care s-au adăugat câteve elemente interne, ce au favorizat creşterea preţurilor.

Indicele BET, al celor mai lichide douăzeci de titluri ale pieţei noastre, a urcat cu 7,2%, la 15.371 de puncte, în ultimele trei luni ale anului trecut, în vreme ce indicele BET-BK, reperul de randament al fondurilor de investiţii în acţiuni, s-a apreciat cu 7,9%, până la 2.887 de puncte. Creşterile au continuat în acest an, indicii de la BVB marcând noi recorduri istorice, în primele şedinţe de tranzacţionare din 2024.

Fed a lăsat neschimbată rata dobânzii cheie în decembrie, pentru a treia oară la rând

În Statele Unite, indicii au avut aprecieri consistente, în principal pe fondul decelerării inflaţiei şi a aşteptărilor ca Rezerva Federală să înceapă să reducă dobânzile, în acest an. Indicele S&P 500, reperul pieţei americane, s-a apreciat cu 12,5%, în vreme ce indicele Nasdaq Composite, a crescut cu 13,6%, în trimestrul al patrulea al anului trecut.

Fed a lăsat neschimbată rata dobânzii cheie în decembrie, pentru a treia oară la rând, iar pieţele se aşteaptă ca banca centrală a Statelor Unite să opereze trei-patru tăieri de dobânzi, în acest an. Conform CME FedWatch Tool, traderii văd o probabilitate de circa 70% ca Fed să reducă dobânda cu 25 de puncte de bază, la întâlnirea din martie.

În Europa, unde de asemenea există aşteptări privind tăieri de dobânzi în acest an, iar economia dă semne de slăbiciune, indicii au avut aprecieri mai reduse. Indicele pan-european Stoxx 600 a crescut cu 6,4%, în ultimul trimestru al anului trecut, în vreme ce la Frankfurt, indicele DAX40 a urcat cu 8,9%.

FP vinde pachetul deţinut la Engie România, pentru 433 milioane lei

La Bursa de Valori Bucureşti, companiile şi-au publicat rezultatele pentru trimestrul al treilea, respectiv primele nouă luni ale anului trecut, cele care dau investitorilor o imagine despre profiturile pe care le-ar putea obţine emitenţii în 2023 şi a posibilităţilor de alocare de dividende. Conform estimărilor TradeVille şi Prime Transaction, în ansamblu, randamentele dividendelor pentru acest an vor fi mai reduse decât cele de anul trecut, dar există şi cazuri pentru care se conturează un dividend mai mare.

Acţiunile Fondul Proprietatea (FP) au avut o creştere de 24,5%, în ultimul trimestru al anului trecut, în principal datorită ofertei publice prin care fondul şi-a răscumpărat circa 30% din capital, la preţul de 0,6319 lei, cu mult peste cel din piaţă. De asemenea, FP a semnat contractul de vânzare-cumpărare a participaţiei sale în Engie Romania, pentru 432,6 milioane lei, bani ce vor fI utilizaţi pentru reducerea discount-ului dintre preţ şi Valoarea Unitară a Activului Net (VUAN), dacă operaţiunea va primi votul acţionarilor.

Într-un raport publicat la începutul lunii decembrie, echipa de la Prime Transaction estima un dividend de 0,1 lei pentru FP, previziune ce nu includea vânzarea pachetului la Engie România, care atunci nu era anunţată. Raportat la preţul acţiunii Fondului din ultima şedinţă a anului trecut, estimarea celor de la Prime echivalează cu un randament brut de circa 19%.

Tendinţă ascendentă pentru indicii BVB, în ultimele trei luni din 2023

Estimări de dividende cu randamente brute de 5% pentru Sphera şi TTS, respectiv 6,5% pentru Purcari, faţă de ultimul preţ al acţiunilor din decembrie 2023

Acţiunile Sphera Franchise Group (SFG) s-a apreciat cu 24,1%, în ultimul trimestru al anului trecut, a doua cea mai bună evoluţie din indicele BET. Creşterea a venit exclusiv în luna decembrie, iar volumele arată că la cumpărare au fost investitori instituţionali.

"Un motiv posibil este reprezentat de aşteptările pozitive pentru ultimul trimestru al anului, atunci când vânzările grupului ating de obicei valorile maxime din an", se arată într-un raport al Prime Transaction, publicat la finele săptămânii trecute.

Prime estimează un dividend de 1,84 lei pentru Sphera, în acest an, în vreme ce Tradeville estimează un dividend mult mai mic, de 0,9781 lei pe acţiune. Media celor două estimări se ridica la circa 1,409 lei, ceea ce echivalează cu un randament brut de 5,5%, faţă de ultimul preţ a acţiunii SFG din decembrie anul trecut.

Pe treapta a treia a aprecierilor din BET, în ultimul trimestru al anului trecut, s-au situat titlurile Transport Trade Services (TTS), ce au urcat cu 23,3%. Pentru companie se conturează un an cu o creştere mare a profitabilităţii, în condiţiile în care în primele nouă luni rezultatul a fost cu 84% peste cel din acelaşi interval al anului 2022, iar perspectivele sunt pozitive.

"Compania rămâne pe trendul pozitiv determinat de reconfigurările lanţurilor logistice la nivel regional, în contextul războiului din Ucraina, atât din punct de vedere al rezultatelor financiare, cât şi din cel al evoluţiei bursiere", se meţionează în raportul Prime.

Media estimărilor dividendelor în cazul TTS este de 1,3575 lei pe acţiune (1,245 lei - Tradeville; 1,47 lei - Prime Transaction), echivalentul unui randament brut de 5%, faţă de preţul acţiunii de la finele anului trecut.

Acţiunile Digi Communications (DIGI) s-au apreciat cu 19,6%, în ultimul trimestru al anului, într-un context marcat de ştirile privind extinderea activităţilor în Spania şi Portugalia, în vreme ce titlurile Purcari Wineries (WINE) au urcat cu 11,9%. Pentru producătorul de vinuri media dividendelor estimate de brokeri este de 0,9286 lei (0,975 lei - Prime Transaction; 0,8823 lei - Tradeville), echivalentul unui randament brut de 6,5%, faţă de ultimul preţ al acţiunii din decembrie anul trecut.

Aprecieri de 9,8% pentru acţiunile Banca Transilvania şi de 14,7% în cazul BRD

Într-o perioadă în care indicele Euro Stoxx Banks a avut un avans de 5,8%, acţiunile Banca Transilvania (TLV) au urcat cu 9,8%, în vreme ce titlurile BRD-Groupe Societe Generale (BRD) s-au apreciat cu 14,7%, în condiţiile în care, în decembrie, acţionarii BRD au aprobat un dividend cu randament de 5%.

Băncile beneficiază de dobânzile ridicate din ultima perioadă, ce se reflectă în profitabilitate, iar media estimărilor de dividende are randamente faţă de ultimele preţuri de tranzacţionare a acţiunilor din 2023 de 5,8% în cazul Băncii Transilvania şi de 8,1% pentru BRD, conform calculelor noastre realizate pe baza rapoartelor brokerilor.

Estimare de dividend cu randament brut de 10% pentru Hidroelectrica, faţă de preţul acţiunii de la finele anului trecut

Indicele BET-NG, al companiilor energetice şi de utilităţi, a avut un avans de 4,8%, în ultimul trimestru al anului trecut, cel mai redus dintre coşurile de acţiuni de la BVB, în condiţiile în care, performanţa emitenţilor ce compun indicele a fost mixtă.

Titlurile Hidroelectrica (H2O) au urcat cu 6,7%, la 128 de lei, preţ care conferea producătorului de energie o capitalizare bursieră de 57,6 miliarde lei, cea mai mare companie românească de la BVB. În primele nouă luni compania a raportat un profit net de aproape 5,2 miliarde lei, cu 42% peste cel din aceeşi periaodă a anului trecut şi peste nivelul bugetat pentru 2023, de 3,6 miliarde lei. Media estimărilor dividendului pe care ar putea să îl acorde Hidroelectrica este 12,7432 lei (11,7 lei pe acţiune Prime Transaction; 13,7864 lei - TradeVille), echivalentul unui randament brut de circa 10%, comparativ cu preţul acţiunii H2O de la finele anului trecut.

Acţiunile Romgaz (SNG) s-au apreciat cu 11,3%, în ultimul trimestru al anului trecut, compania fiind una dintre cele mai bune plătitoare de dividende de la bursa noastră. Pentru acest an previziunile sunt ceva mai reduse, media estimărilor Prime şi Tradeville echivalând cu un randament brut de 6,8%, dar fiind o companie controlată de stat nu este exclus ca dividendul să crească, la cererea acţionarului majoritar.

Acţiunile Conpet (COTE) au urcat cu 7,1%, în ultimul trimestru al anului, în vreme ce titlurile Transgaz (TGN) s-au depreciat cu 1,6%. Acţiunile Electrica (EL) au avut o creştere de 14,5%, în ultimul trimestru al anului, îndeosebi datorită aprecierilor din câteva şedinţe bursiere pe volume ridicate, ceea ce arată prezenţa în piaţă a investitorilor instituţionali.

Titlurile Bursa de Valori Bucureşti au stagnat, în ultimul trimestru al anului trecut, în condiţiile în care, efectele listării Hidroelectrica şi a alegerilor pentru un nou Consiliu s-au disipat. Radu Hanga a rămas preşedintele BVB pentru încă un mandat de patru ani, cu peste 90% din voturile exprimate la alegerile din noiembrie 2023.

Cea mai slabă evoluţie din indicele BET, în ultimele trei luni ale anului trecut, a fost înregistrată de acţiunile MedLife (M), în condiţiile în care, profitabilitatea companiei a scăzut sever, indicând rezultate slabe pentru 2023.

Discount-uri de tranzacţionare de 67% pentru Lion Capital şi Infinity Capital Investments, comparativ cu VUAN-ul din noiembrie

Indicele BET-FI, al SIF-urilor plus Fondul Proprietatea, a urcat cu 9,6%, în ultimul trimestru al anului, pe fondul creşterii acţiunilor FP şi a Transilvania Investments (TRANSI). Titlurile fondului de investiţii cu sediul în Braşov au urcat cu 16,8%, în ultimele trei luni ale anului trecut, fără motive evidente care să explice evoluţia preţului acţiunilor.

La finalul lunii decembrie, SIF-urile se tranzacţionau la discount-uri între preţ şi Valoarea Unitară a Activului Net (VUAN) situate între 67% pentru Lion Capital şi Infinity Capital Investments, în vreme ce titlurile SIF Muntenia aveau o diferenţă relativă faţă de nivelul activului net de 49%. În cazul FP, discountul era de 21%, uşor peste obiectivul administratorului Franklin Templeton, de sub 15%.

În decembrie, Ministerul Finanţelor a listat o nouă emisiune de titluri de stat Fidelis la BVB, în valoare de 2,47 miliarde lei, respectiv 497,7 milioane euro. Oferta a fost croită în cinci tranşe - trei în lei, între care una dedicată donatorilor de sânge, şi două în euro. Tranşele în lei au scadenţe în 2024, 2026, dobânzile anuale fiind de 6,1%, respectiv 7,25%. Pentru tranşa donatorilor de sânge scadenţa este în 2024 şi dobânda de 7,1%. În cazul titlurilor în euro, scadenţele sunt în 2024 şi 2028, cu dobânzi anuale de 4%, respectiv 5,5%.

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb