Acţiunile bancare tranzacţionate la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) au înregistrat scăderi în urma evoluţiei pieţelor externe, care au reacţionat la decizia FED de limitare a programului de răscumpărare de obligaţiuni, măsură care a determinat o retragere a investitorilor de pe pieţele emergente şi de frontieră.
Mihai Chişu, broker la Swiss Capital, este de părere că evoluţiile externe şi-au pus amprenta şi asupra acţiunilor româneşti la BVB, băncile cunoscând deprecieri în ultima perioadă alături de alte companii listate. Domnia sa ne-a declarat: "Titlurile băncii Transilvania, precum şi cele ale BRD, au înregistrat deprecieri între 5 şi 9% faţă de maximele consemnate în luna ianuarie. Piaţa aşteaptă cu interes data de 12 februarie, când vor fi anunţate rezultatele financiare preliminare corespunzătoare anului 2013, moment în care este de aşteptat ca aceste titluri să cunoască o volatilitate mai mare în funcţie de diferenţele între aşteptări şi realizări".
Investitorii şi-au diminuat brutal expunerea pe pieţele emergente, ca urmare a reducerii de către Rezerva Federală a SUA (FED) a cuantumului programului de relaxare cantitativă, precum şi a temerilor privind o creştere economică mai lentă, susţine şi Magda Sirghe, analist financiar la Tradeville. Domnia sa a adăugat: "Printr-un efect de contagiune, întreaga piaţă de capital din România a fost afectată, titlurile bancare suferind şi ele corecţii. Pe termen mediu, după diminuarea volatilităţii actuale, credem că titlurile băncilor listate la BVB ar putea evolua în funcţie de rezultatele financiare obţinute şi de randamentul oferit investitorilor prin acordarea de dividende sau de acţiuni gratuite, mai ales în perspectiva publicării rezultatelor financiare aferente anului 2013. Şi pe viitor aceste titluri vor fi influenţate de sentimentul general al pieţei de capital sau cel asociat sectorului bancar".
Mihai Mureşian, director de tranzacţionare la Intercapital, este de părere că impactul deciziilor luate de către FED, dar şi rezultatele macroeconomice din ultima perioadă, au avut un impact puternic asupra pieţelor financiare globale şi, automat, asupra pieţei autohtone. Domnia sa ne-a spus: "În aceste condiţii, s-a observat o accelerare a vânzărilor, mişcare venită natural şi pe fondul marcărilor de profit după perioada pozitivă din ultimele luni. Sectorul bancar de la BVB nu a putut rămâne imun la mişcarea generalizată a pieţei, însă ceea ce a atras atenţia a fost faptul că între cele patru bănci listate a existat o discrepanţă în evoluţia ultimei perioade. Chiar dacă evoluţia preţurilor titlurilor bancare a fost în ton cu mişcarea pieţei, s-a observat o discrepanţă între variaţiile avute. Astfel, în cazul acţiunilor BRD şi TLV s-a observat o susţinere a preţului, amplitudinea scăderilor nefiind atât de mare ca în cazul acţiunilor BCC şi EBS. În aceste condiţii cred că nu putem pune pe seama deciziilor luate de către FED mişcarea titlurilor bancare de la BVB, ci mai degrabă putem găsi o influenţă indirectă a acestor decizii care s-au propagat în toate pieţele financiare globale".
Planul guvernului de a sprijini debitorii băncilor româneşti prin acordarea ajutorului de stat către cei cu venituri mici ar putea fi un factor pozitiv pentru cotaţia titlurilor băncilor pe termen mediu, consideră domnul Alin Brendea, director general adjunct al Prime Transaction. Domnia sa a mai spus: "Acţiunile băncilor au înregistrat evoluţii mai degrabă pozitive, în contrast cu tendinţa descendentă a pieţelor bursiere. Totuşi, în ultimele şedinţe bursiere observăm că şi pentru aceste titluri vânzătorii domină piaţa. Putem spune că sentimentul negativ faţă de risc şi mai ales faţă de economiile/bursele emergente, tot mai explicit în rândul marilor investitori, a afectat doar limitat aceste acţiuni până în acest moment".
• Dobânda cheie - un nou minim istoric
Acţiunile "Electroputere" (EPT) Craiova au avut, în perioada 3 ianuarie - 3 februarie 2014, un avans de peste 100%, SRT de peste 64%, iar AMO - circa 58%.
Raportat la moneda unică, indicele BET, al celor mai lichide zece companii listate, s-a depreciat cu 0,9%, în timp ce BET-XT, al primelor 25 de societăţi de la BVB, inclusiv SIF-urile, a scăzut cu 1,51% în perioada 3 ianuarie-3 februarie 2014. În acelaşi timp, BET-FI, care urmăreşte evoluţia societăţilor de investiţii financiare şi a Fondului Proprietatea, a avut o depreciere de 0,17%.
Din cadrul indicelui principal, cel mai bun randament a fost afişat în continuare de acţiunile "Banca Transilvania" (TLV), în perioada analizată (+1,28%).
Din cadrul indicelui BET XT, cel mai bun randament a fost al acţiunilor Impact Bucureşti (+42,98%), iar din cadrul BET-FI cel mai bun plasament ar fi fost în acţiunile SIF 4 (-0,17%).
La capitolul fonduri de investiţii, plasamentul cel mai inspirat ar fi fost "Active Dinamic", ale cărui unităţi au consemnat un câştig de 3,63%.
Certinvest Short Fund s-a clasat pe locul al doilea cu un plus de 1,55%, iar "BT Index Austria ATX", care urmăreşte evoluţia indicelui ATX de la Viena, s-a clasat pe locul al treilea (0,52%).
Depozitele bancare în euro au avut cel mai bun randament, în perioada 3 ianuarie-3 februarie 2014, la "Marfin Bank" (0,23%), în timp ce depozitele în moneda naţională au consemnat creşteri de 0,26%, la aceeaşi bancă.
BNR a redus ieri dobânda de politică monetară de la 3,75% la 3,5% pe an, un nou minim istoric, şi a menţinut ratele rezervelor minime obligatorii, ambele decizii fiind anticipate de analişti.
Banca Naţională a României susţine că reducerile succesive ale ratei dobânzii de politică monetară s-au reflectat favorabil, cu un anumit decalaj, asupra evoluţiei ratelor dobânzilor la împrumuturile acordate sectorului real, confirmând astfel consolidarea transmisiei semnalelor de politică monetară. Oficialii BNR susţin: "Reducerea ratelor rezervelor minime obligatorii ca parte a procesului de armonizare graduală a acestora cu nivelurile europene este de natură să stimuleze băncile în direcţia unei creditări sustenabile a economiei româneşti. Aceasta va avea loc în paşi moderaţi, după evaluarea efectelor măsurilor adoptate anterior".
• Acţiunile "Erste" la Viena - câştig de 17%, într-un an
Acţiunile "Erste Group Bank" AG din Austria le-au adus investitorilor de la Bursa din Viena un câştig de aproape 17%, în ultimele 12 luni. Ieri, în jurul orei locale 14.15, un titlu al băncii avea un curs de 26.63 euro, mai mare cu 1,3% comparativ cu ziua precedentă. Capitalizarea de piaţă de "Erste Group Bank" este de 11,4 miliarde euro.
La data de 16 ianuarie, management-ul "Erste Group" a aprobat vânzarea de acţiuni ale băncii, prin intermediul bursei. Potrivit rezoluţiei consiliului de conducere, 1.250.000 de titluri "Erste Group" (0,291% din capital) ar putea fi vândute prin intermediul pieţei, în perioada 22 ianuarie 2014 - 15 mai 2018.
•
• Precizare
Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament fără a fi luată în calcul lichiditatea tranzacţiilor. Piaţa Rasdaq nu este luată în calcul.
Valorile unitare ale fondurilor mutuale utilizate în analiză sunt cele aferente perioadei precizate în grafic.
Articolul nu reprezintă o sugestie de investiţii.