Tensiunile dintre Rusia şi Ucraina ridică preţurile materiilor prime

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Materii Prime / 15 aprilie 2014

Cotaţia paladiului, la nivelul maxim din 2011

Preţurile materiilor prime au urcat ieri, pe pieţele externe, până la cel mai ridicat nivel din ultimele şase săptămâni, pe fondul temerilor legate o eventuală reducere a livrărilor de profil, în contextul tensiunilor dintre Rusia şi Ucraina.

Indicele Standard & Poor's GSCI, care măsoară evoluţia preţurilor a 24 de materii prime, a crescut cu 0,8% ieri dimineaţă, pe piaţa din New York, ajungând la 657,22 puncte - cel mai ridicat nivel din 4 martie. Ulterior, indicele a mai pierdut teren, atingând 652,26 puncte.

"Livrările de materii prime, inclusiv cele de nichel, gaze naturale şi grâu, pentru care Rusia este un mare exportator, sunt supuse riscului", consideră Diego Parrilla, director de investiţii la "Nareco Advisors" Pte, societate de administrare a activelor din Singapore.

Temerile legate de livrări au dus preţul paladiului până la cel mai ridicat nivel din 2011, în condiţiile în care Rusia şi Africa de Sud sunt cei mai mari exportatori de profil la nivel mondial. Cotaţia paladiului cu livrare în iunie a urcat cu 1,2% la ora 10.30, la Bursa din New York, ajungând la 814,50 dolari uncia. Anterior, preţul a atins 815,10 dolari uncia - cel mai ridicat nivel din august 2011 până în prezent. Volumul tranzacţiilor cu contracte futures pe paladiu era, ieri, aproape dublul faţă de media ultimelor o sută de zile, potrivit datelor Bloomberg.

În acest an, preţul paladiului a urcat cu 13%, investitorii temându-se de posibila restricţionare a exporturilor de către Rusia, care s-au adăugat pericolului reprezentat de o grevă a minerilor din Africa de Sud, declanşată în ianuarie.

Tot ieri, preţul aurului cu livrare în iunie a urcat cu 0,5%, la ora 10.05, la Comex New York, ajungând la 1.325,80 dolari uncia. Mai devreme, cotaţia era de 1.330,80 dolari uncia, cea mai ridicată din 24 martie. De la începutul acestui an, preţul aurului a câştigat 10%. Totuşi, analiştii băncii americane de investiţii "Goldman Sachs Group" Inc. sunt de părere că preţul metalului galben îşi va relua declinul, în situaţia în care creşterea economiei SUA va accelera. Potrivit "Goldman Sachs", cotaţia aurului va fi de 1.050 dolari uncia la finele anului.

Menţionăm că, tot ieri, cotaţia petrolului Brent a crescut cu 0,6% pe piaţa din Londra, ajungând la 108 dolari barilul, iar cea a grâului - cu 3% pe piaţa din americană, la 6,8825 dolari/buşel. Rusia este al cincilea mare exportator de grâu, urmat de Ucraina, conform Departamentului Agriculturii din SUA.

De asemenea, preţul nichelului a câştigat teren, ieri, în Rusia aflându-se cel mai mare producător mondial de nichel rafinat - "Norilsk Nickel".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb