Teodor Ancuţa: "Cristian Sima a distrus tot ce am construit, în 17 ani, la Sibex"

Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 5 octombrie 2016

Teodor Ancuţa: "Cristian Sima a distrus tot ce am construit, în 17 ani, la Sibex"

Brokerul Cristian Sima este urmărit penal pentru săvârşirea a nouă infracţiuni de înşelăciune şi nouă infracţiuni de spălare a banilor, într-un dosar cu un prejudiciu de 2,5 milioane de euro

Teodor Ancuţa, fost preşedinte SIBEX, îl acuză pe Cristian Sima că a distrus tot ce a construit, în 17 ani, la bursa derivatelor de la Sibiu. Ancuţa a ţinut să îşi prezinte opinia despre evoluţia Sibex, după ce publicaţia "Sibiu 100%" nu i-a acceptat dreptul la replică faţă de interviul acordat de fostul preşedinte Sibex, Cristian Sima, care a declarat că venise preşedinte-director general la Bursa din Sibiu să creeze o mare piaţă financiară în Sibiu.

Cristian Sima, poreclit de presă "brokerul fugar", a revenit în România, recent, după ce, în toamna anului 2012 a dispărut din ţară, la data respectivă mai mulţi clienţi acuzându-l că le-a pierdut banii.

După ce a fugit din ţară, Cristian Sima a avut mai multe intervenţii în presă, transmiţând o serie de scrisori şi apărând în emisiuni TV, în care a precizat că a pierdut banii, şi nu i-a furat.

Cu toate acestea, brokerul Cristian Sima este urmărit penal pentru săvârşirea a nouă infracţiuni de înşelăciune şi nouă infracţiuni de spălare a banilor, într-un dosar în care foştii săi clienţi au reclamat un prejudiciu de 2,5 milioane de euro, după cum a anunţat Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti, anul trecut. La începutul lunii septembrie, Compartimentul de informare şi relaţii publice al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti ne-a transmis că, în dosar, se efectuează acte de cercetare specifice fazei de urmărire penale, dosarul fiind în lucru la procuror.

Teodor Ancuţa susţine că, în urma apariţiei, în ziarul "Sibiu 100%" a unui interviu cu Cristian Sima, a solicitat, pe 3 şi 4 octombrie, redacţiei publicaţiei să publice un drept la replică, considerând că declaraţiile lui Sima sunt denaturate.

Teodor Ancuţa ne-a trasmis: "Redactorul ziarului mi-a spus textual că nu are spaţiu să-mi dea acest drept la replică în ziar şi că îl va publica numai pe site. Am rămas perplex deoarece deontologia profesională te obligă să faci la fel cu ambii protagonişti.

Redactorul respectiv mi-a spus: «Cum să vă cred pe dumneavoastră că aţi lăsat la bursă 12 milioane euro în conturile celor trei societăţi care fac parte din grupul Sibex şi să nu-l cred pe el că a băgat 10 milioane lei?»".

Domnul Ancuţa ne-a transmis următorul punct de vedere: "Am înfiinţat Bursa din Sibiu în anul 1994. Aceasta a devenit, în anul 2010, o Bursă ca orice mare bursă din lume şi avea toate componentele unui mare operator de piaţă: avea piaţă spot (acţiuni), piaţă a derivatelor (locul 8 în Europa), sistem alternativ de tranzacţionare (ATS), o Casă de Compensaţie puternică, un Depozitar pentru piaţa acţiunilor. Fiecare dintre aceste elemente componente a fost clădit greu, cu eforturi deosebite materiale şi umane şi nu trebuie uitat că toate s-au făcut de la zero şi cu banii acţionarilor, neprimind nici un leu sau «know how» de la stat, ceea ce înseamnă că, în ochii acţionarilor, am avut multă credibilitate. Bursa de la Bucureşti - BVB - a primit, la înfiinţare, sediu în Banca Naţională, a primit «know how» din America, a primit calculatoare şi bani de la Guvernul României.

Cu toată concurenţa, Bursa din Sibiu fost prima bursă din România care: - a implementat tranzacţionarea contractelor futures, pe 11.07.1997; - a implementat tranzacţionarea contractelor pe opţiuni în 1998; - brokerii au tranzacţionat prin strigare în ring ca la marile burse de la Chicago; - în anul 2000 (premieră mondială) a tranzacţionat derivate pe acţiuni individuale; - a fost prima Bursă autorizată de Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare; - prima Bursă care a implementat activitatea de market - making şi CFD-urile; - prima Bursă din Europa care a lansat derivate pe indicele Dow-Jones; - prima Bursă din România listată (chiar pe propria-i piaţă); - prima Bursă care a introdus un sistem alternativ funcţional; - a atras în structura acţionariatului un operator de calibru - Bursa din Varşovia.

De asemenea, am reuşit, în anul 2010, să lansăm pentru tranzacţionarea electronică (şi pentru cele 42 de SSIF-uri ) una din cele mai bune platforme de tranzacţionare din lume Trayport, platformă pe care se tranzacţionau derivate, contracte futures şi opţiuni, energie, acţiuni, cereale, titluri de stat, etc.

Este regretabil că, deşi reuşisem să fac din Sibiu, în cei 17 ani, un centru bursier cu multe premiere europene şi chiar mondiale, în loc să devenim mai mari, mai puternici, au venit Sima, miticii şi SIF-urile care au distrus-o! Poate au fost şi interese de la BVB!

Îmi este foarte greu să spun că am avut un asemenea urmaş precum Cristian Sima, pentru un an (iulie 2011- septembrie 2012).

Cristian Sima a ajuns în această funcţie de preşedinte - director general după mai multe încercări (puciuri în decembrie 2010, aprilie 2011, etc.) prin cumpărarea voturilor şi nu prin milionul de euro pe care mi l-ar fi dat ca să-l ajut să ajungă în locul meu.

Am fost avertizat asupra caracterului său din momentul în care l-am primit în CA, dar l-am ţinut sub control şi, în 2010, când a vrut să-mi dea un tun de 500.000 lei (neachitând pierderea din tranzacţii) la Casa de Compensaţii, l-am executat imediat cum am fost informat.

Timp de un an cât a fost preşedinte - director general al «Sibex», Cristian Sima a reuşit să devalizeze parţial grupul Sibex, format din cele trei societăţi Sibex SA, CRC- Casa de Compensaţii şi Depozitarul Sibex SA, cu un milion de euro. Menţionez că Sibex SA deţinea 43,5% din capitalul social al CRC (1,4 milion euro) şi 75% (3,75 milioane euro) din Capitalul social al Depozitarul Sibex SA.

Cei care i-au urmat lui Sima la conducere au făcut acelaşi lucru, reuşind ca din cele 12 milioane euro cash (la toate cele trei societăţi), pe care i-am lăsat în 2011, să mai aibă 5,6 milioane euro.

Au reuşit performanţa să reducă preţul de tranzacţionare al acţiunilor Sibex de la 1,75 lei/acţiune, în mai 2011, la 0,5 lei, în 2015, şi de fapt nici la acest preţ nu se mai vând!

În toţi aceşti ani, nivelul cheltuielilor (pe grup) a fost acelaşi cu cel din 2010, iar veniturile totale (pe grup) nu mai reprezintă nici 10% faţă de 2010.

Imediat după ce Cristian Sima a distrus imaginea şi credibilitatea Bursei din Sibiu, am spus în presă şi în Adunările Generale anuale că trebuie să desfiinţăm urgent toate cele trei societăţi, deoarece acţionarii puteau să-şi recupereze investiţiile sau o parte semnificativă din ele.

Din aceşti 12 milioane de euro, Sima a mâncat şi el câteva sute de mii de euro, în perioada cât a fost în CA şi în cele 14 luni în care a fost preşedinte - director general. Numai cel mai recent raport al Auditorului propunea să recuperăm de la el 500.000 lei, dar acţionarii nu au fost de acord cu antrenarea răspunderii lui Sima în justiţie nici când se apropia împlinirea celor 3 ani - perioadă în care se mai putea face aceasta.

Cum poate minţi Cristian Sima că el a adus la tranzacţionare la Bursa din Sibiu indicele Dow Jones? În ianuarie 2010, când a început tranzacţionarea, Sima nu era preşedinte -director general (fiind numit în iulie 2011). Demersurile le-am început din 2008 şi, în 2010, în ianuarie, am început tranzacţionarea. Sima trebuia să mănânce şi el nişte bani, ca urmare a acestei mari reuşite, şi, fiind în CA-ul bursei, a insistat să-l las să meargă la Chicago, când era deja totul rezolvat de noi (o asemenea tranzacţie nu se poate face mai repede de doi ani) şi am acceptat (era membru CA), dar nu l-am lăsat să meargă singur ci l-a însoţit adjunctul meu de la Bursă. A reuşit să cheltuiască (fără aprobarea mea) 8.000 de dolari, iar adjunctul meu care era şi reprezentantul legal al Bursei a cheltuit 2.900 de dolari.

Cristian Sima a reuşit să cheltuiască cu această deplasare cât am cheltuit eu în cei 17 ani cât am fost preşedinte - director general şi, din acest motiv, am propus în AGA să-i fie imputată suma cheltuită în plus faţă de cheltuielile adjunctului meu. El nu a venit la Bursa din Sibiu, aşa cum susţine, pentru a crea o mare piaţă financiară cu zeci de miliarde volum sau pentru a se asocia cu London Stock Exchange în vederea creării unei pieţe a energiei, ci a fost convins că va da şi aici un tun mare.

Cristian Sima a distrus tot ce am construit în cei 17 ani, cu cei 42 de angajaţi în total pe grup. Din anul 2005 până în anul 2011, Sibex SA nu a avut, în nici un an, pierderi financiare. În 2009 profitul pe grup a fost de 40.000 euro/angajat. I-au sclipit ochii, motiv pentru care, în decembrie 2010, a încercat primul puci.

Nu am vrut să las de izbelişte această instituţie de prestigiu, Bursa din Sibiu, pe care am creat-o în România şi l-am adus la Sibiu să-mi ia locul, ca director general, pe Patrick Young, un profesionist desăvârşit, un om cu o experienţă de 20 de ani pe piaţa de capital şi cea de derivate, care a lucrat la cele mai mari burse din lume, Chicago Mercantile Exchange, Eurex, Liffe, etc".

În august 2015, surse judiciare au declarat că brokerul Cristian Sima a fost înştiinţat, în cadrul unei comisii rogatorii, cerută în Elveţia de procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti, că este urmărit penal şi că poate da o declaraţie în calitatea de suspect.

Cel puţin doi dintre directorii care au lucrat cu brokerul Cristian Sima au dat declaraţii nefavorabile acestuia, au declarat sursele, citate de Mediafax, precizând că anchetatorii urmează să stabilească dacă se extinde urmărirea penală în cazul acestora.

La izbucnirea scandalului, Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM), predecesoarea Autorităţii de Supraveghere Financiară, a anunţat public că WBS Holding, off-shore-ul prin care acţiona Sima, înregistrat în Insulele Virgine, nu este o entitate aflată sub supravegherea sa. Cu toate acestea, CNVM a declanşat o anchetă la sediul WBS România, unde Cristian Sima a fost acţionar şi preşedinte înainte de a prelua preşedinţia Sibex, în urma căreia firma a fost închisă. Totodată, Cristian Sima a primit "interzis" pe piaţa de capital, timp de cinci ani.

Opinia Cititorului ( 22 )

  1. Sa puneti oameni competenti din piata si care avea peste 10 la suta acțiuni v-ati comportat ca Ceausescu. Pensie trista si eterna, v-o meritati!

    1. Desi ma indoiesc si de asta

      Pai, draga, uita-te ce competent a fost Sima!

      de ce te sperii rândul tău nu a venit încă

      cu tepes ce ai mai facut?

      S-au gas

      it doi purici sa muste din blana Leului-sima si tepes-cine se aseamana ,se aduna ,dar mai este si un Judecator,sus-temeti-va!

    Ce nu inteleg eu e cum de SIma are atata tupeu sa se dea usa de biserica si tot el sa ii barfeasca pe ceilalti.

    Ca om apropiat sistemului bursier, pot spune atat : nu te apuci sa iti barfesti (mai ales in public) fostii clienti. E o chestie de...macar cei 7 ani de acasa.  

    Ca Sima-i cum e...e un lucru.  

    Dar cum dracu sunt oameni care-l simatizeaza in continuare. Ii cumpara cartea aia... Ca el chiar se crede un Ion Creanga si posteaa amintirile din copilarie e una, ca sunt mii de naivi care i-o cumpara...asta nu inteleg. 

    1. Sima a procedat total neprofesionist. Sa-ti acuzi clientii ca invart bani negri dupa ce le devalizezi conturile arata un soi de imoralitate crasa. Oare nu trebuia sa refuze sa invarta banii despre care stia ca sunt dubiosi? Abia dupa ce i-a volatilizat a realizat ca erau negri?

      ai dreptate,andrei,

      Maica Tereza spunea ca sunt oameni care construiesc ceva ani la rand ,si vin altzii si demoleaza tot,intr-unceas....

      Cat am lucrat la bursa,m0am convins ca sima e un om dubios iar in cel priveste pe tepes -pe care tot lati pomenit,nu stiu decat ca si-a lasat nevasta cu 2 copii -poate ca sa-si vada de afacerilesi spalarile,lui.

      Țepeș a dat divorț pentru că în toată România este strategia de a divorța și să împarți averea să rămâi cu ceva din tunurile date chiar și ...la bursă.

    Totuși de ce mama naibii nu a fuzionat SIBEX cu BVB pana acum? Acum discutam de Sima și Țepeș? De morti numai de bine! Care mai e interesul național? Sa meargă totul cat mai rău?

    1. Anonim 3 interests.l

      Intreaba 

      Lpe sobolevski.... 

      Pai.daca merge raul la cea mai ramasRamau din bursa .de ce sa nu cauti motivele si in trecut..

      Intreaba.lpe

      Caragiale.....

      75 

      Nu trebuie să-l întrebi pe Sobolevschi de ce nu a fuzionat! întrebați SIF-urile așa cum l-au vottat pe Sima în locul lui Ancuța puteau să voteze și fuziunea. Ei au interesele lor mari nu cum merg bursele !! Se vede cum merge și BVB -ul!!

      Ancuta confunda valoarea nominala a operatiunilor cu derivate, care putea fi de zeci si sute de milioane dar colateral era de fapt de cateva milioane, cu valoarea nominala a operatiunilor spot derulata la BVB cu toti banii jos(sau in cont). Cand esti medic veterinar dar te semnezi cu "dr" si dai indicatii despre cursul EURRON, chiar si tu ajungi sa crezi ca esti, de fapt, doctor in finante. Problema e ca aritmetica nu l-a ajutat si BVB-ul nu a fost de acord sa fuzioneze la paritate cu SIBEX asa cum cerea Ancuta in lacomia lui. Odata ce firma a ajuns la un anumit nivel (foarte ridicat in 2008, kudos lui Ancuta si echipei lui - Dosteteanu si Cipariu) au inceput sa roiasca si spagarii/combinatorii de Bucuresti peste SIbex. Multe interese divergente, de multe ori incoerente au facut ca ceea ce parea un proiect din care sa iei undeva la 30% din BVB sa valoreze, well... 50k Eur, max. Echipa actuala a pierdut si mometum, nu are nici cunostinte(poveste cu piata de energie e o vrajeala, ei nu stapaneau cele mai elemntare detalii despre pta de energie romaneasca si/sau europeana) nici orientarea (au ajuns sa se asocieze cu un clearing din Grecia, in conditiile in care toata lumea fuge de riscul de contraparte grecesc) si nici determinarea lui Ancuta. O poveste lunga pe (semi) scurt.

    ti pierdut toata argumentatia, cu zisa; "au venit Sima cu toti miticii"! De ce sunteti adeptul teoriei "civilizatiei" transilavane? Noi ceilalti, cee suntem? Sunteti adeptul teoriei autonomiei sau independentei Transilvaniei?

    1. A superioritatii si civilizatiei transilvane...... 

    Ancuta a condus Bursa din Sibiu despotic dar a reusit, cum necum, sa contruiasca o piata functionala cu volume consistente si produse atractive, pentru ca a adus langa el tineri capabili...si a avut parte de un context bun/ Dar o vorba spune asa ..cand intri in troaca te mananca porcii...Cam asa a fost cu Sima..care a adus apocalipsa la Sibex, Din pacate, 2-3 oameni de acolo s-au comportat miseleste, si au muscat mana care i-a hranit atatia ani..Se sriu ei,,,oameni cu functii dar cu caractere de valeti, care-i carau geanta lui Sima cand venea si se caza la Cisnadioara....Unul dintre ei a fost eliminat apoi de celalat valet care azi inca paraziteaza ce a mai ramas din Bursa din fotoliul de Director....nasul si cu finul...Ancuta nu era usa de biserica, dar era bomboana fondanta comparativ cu alde Sima si acolitii lui. Ca dovada, din 2011 incoace Sibexul e an de an pe pierdere...Ce management eficient. management de covrigarie. Mai pe romaneste sa lasi doar gauri cat mai mari...

    Domnule Ancuta, ne puteti explica, prin ce mecanism/prin vointa cui s-au infiltrat miticii si Sima in Bursa sibiana? Cum/cine le-a permis? 

    De ce tac clopotele Make? 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb