Magistraţii Curţii de Apel Bucureşti au respins miercuri cererea prin care Teodor Atanasiu solicita suspendarea decretului Administraţiei Prezidenţiale prin care a fost suspendat din funcţia de minis-tru al apărării. Teodor Atanasiu poate face recurs la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, în termen de cinci zile. Avocatul lui Atanasiu, Cristian Iordănescu a confirmat că va face recurs împotriva deciziei Curţii de Apel Bucureşti. Cristian Iordănescu a mai spus, citat de Rompres, că a depus la Administraţia Prezidenţială o solicitare privind anularea decretului de suspendare, urmând să primească răspuns în termen de 30 de zile. După această perioadă, Teodor Atanasiu va putea solicita în instanţă anularea actului administrativ de suspendare din funcţie.
Pe de altă parte, Iordănescu a spus că în cazul cercetărilor efectuate de Parchetul General în cazul Atanasiu, soluţia va fi aceea de neîncepere a urmăririi penale, deoarece nu există nici un fel de probe împotriva acestuia.
Preşedintele Traian Băsescu a semnat pe 12 septembrie decretul de suspendare din funcţie a ministrului apărării, Teodor Atanasiu. Într-un comunicat transmis de Administraţia Prezidenţială, şeful statului considera necesară suspendarea lui Teodor Atanasiu din funcţia de ministru "pentru a îndepărta orice suspiciune de influenţare a anchetei având în vedere declanşarea procedurii de urmărire penală împotriva lui Atanasiu".
Decretul a fost semnat în temeiul prevederilor Consti-tuţiei şi Legii 115/1999 privind responsabilitatea ministe-rială, republicată.
Administraţia Prezidenţială mai precizează că procedura de urmărire penală ar putea implica audierea unor persoane din cadrul Ministerului Apărării, aflate în subordinea ministrului, fapt care ar putea conduce la o influenţare a demersului procedural. Ministrul justiţiei, Monica Macovei, a trimis, pe 8 septembrie, Parchetului General de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, ca urmare a cererii adresate de preşedintele României privind începerea procedurilor legale pentru urmărirea penală a ministrului apărării, Teodor Atanasiu, dosarele primite de şeful statului de la PÎCCJ.
Preşedintele Traian Băsescu trimisese, pe 7 septembrie, ministrului justiţiei, în temeiul prevederilor Legii privind responsabilitatea ministerială, cererea privind începerea procedurilor legale pentru urmărirea penală a ministrului apărării, Teodor Atanasiu.
Decizia şefului statului are la bază concluziile raportului întocmit de Comisia specială instituită în urma sesizării făcute de către PÎCCJ pentru analiza plângerilor penale referitoare la săvârşirea unei infracţiuni în exerciţiul funcţiei de către ministrul apărării, Teodor Atanasiu. Prima plângere penală împotriva ministrului apărării, Teodor Atanasiu, a fost depusă la începutul lunii iulie de consilierul prezidenţial Adriana Săftoiu, "pentru abuz în serviciu contra persoanei".
Demersul purtătorului de cuvânt al Administraţiei Prezidenţiale survenea declaraţiilor făcute de ministrul apărării legate de faptul că "Săftoiu ar manipula, prin informaţii, presa".
Cea de a doua plângere penală a fost depusă de deputatul PSD Eugen Bejinariu, membru în Comisia de apărare a Parlamentului, care l-a acuzat pe Atanasiu de abuz în serviciu.
Eugen Bejinariu preciza că a recurs la acest demers în urma concluziilor generate după audierea ministrului apărării şi a generalului Eugen Bădălan, şeful Statului Major General, la comisiile de apărare reunite ale Parlamentului, prilej cu care erau remarcate grave deficienţe de comunicare între ministru şi şeful SMG şi cel al Direcţiei Generale de Informaţii a Armatei. Pe 18 septembrie, Teodor Atanasiu a fost audiat la Parchetul General, declarând la ieşire că procurorii nu au început urmărirea penală împotriva sa, deoarece nu există niciun fel de probe care să-l incrimineze.