Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleşcanu, a declarat luni că principala problemă legată de modul de desfăşurare a alegerilor din 26 mai la secţiile din diaspora a fost că, în loc de un singur scrutin, au fost două, existând de fapt trei buletine de vot, ceea ce "a grevat foarte mult timpul de vot".
"Principala problemă a fost că, în loc de un scrutin referitor la alegerile parlamentare, am avut două scrutinuri. În afară de un buletin de vot, am avut trei buletine de vot. Lucrul acesta, în mod firesc, a grevat foarte mult timpul de vot pentru fiecare cetăţean", a afirmat Meleşcanu la o conferinţă de presă.
El a precizat că pe 8 februarie a transmis o circulară la toate misiunile diplomatice prin care le-a cerut să facă propuneri cu toate secţiile de votare existente, dacă doresc să le menţină sau dacă este nevoie de secţii suplimentare.
"Şi, ca urmare, am solicitat şi tuturor ambasadelor ca propunerile pe care le fac să ţină seama de numărul de români în comunitatea românească şi să fie în consultare cu ei în ceea ce priveşte alegerea secţiilor de votare şi să obţină de la autorităţile locale deschiderea de noi secţii de votare în diverse locaţii. În anul acesta la alegerile europarlamentare MAE a organizat un număr de 441 de secţii de votare. (...) Practic, faţă de alegerile parlamentare din 2016, 2014, 209 şi din 2009 au fost organizate 190 secţii, iar la actualele alegeri am organizat 441 de secţii, deci un număr dublu. Cele mai multe secţii de votare au fost în Italia - 76, Spania - 50, Republica Moldova - 36, SUA - 31 de secţii Marea Britanie - 29 de secţii, Germania - 25, Franţa - 17 Austria - 9, Belgia 8. Cele mai multe consulate s-au organizat în locaţii noi", a explicat ministrul.
El a susţinut că desfăşurarea alegerilor în cele peste 400 de secţii de votare a avut loc în conformitate cu dispoziţiile legale, dar la mai multe secţii au avut însă loc incidente, între ţările cu cele mai mari probleme fiind Marea Britanie, Spania, Italia, Franţa, Belgia, Germania, Olanda, Irlanda, Finlanda, Danemarca, Austria, Cipru, unde există comunităţi foarte mari de români.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 10.06.2019, 18:40)
gunoi bolsevic de la s..
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 10.06.2019, 18:49)
MAREA problema sunt Ciuma rosie si acoliti lor ramoliti si GAGA din Statul Paralel al spagrului Calin file de Poveste…!
3. fără titlu
(mesaj trimis de Un om onest în data de 11.06.2019, 07:07)
Marea problema e că ați avut timp destul a va organiza. Ca și lider ați eșuat. Restul sunt scuze.
Ideea ce veți face de aici înainte pentru a nu persista in greșeală.
Scuze am tot auzit, că nu am înțeles noi bine am tot auzit.
4. Stop votului in diaspora !
(mesaj trimis de anonim în data de 11.06.2019, 07:58)
Panarama asta continua cu voturile din diaspora pleaca de la legea tampita care da drept de vot celor care nu locuiesc in Romania si nu platesc taxe aici. In afara dorintei continue de a face panarama si de mentine lucrurile amestecate niste oameni care platesc taxe si locuiesc in alta parte voteaza cine sa gestioneze banii platiti din taxele mele. Daca PSD ar avea vreun pic de inteligenta electrala ar face un referendum pentru legea electorala, cu micsorarea numarului de parlamentari si renuntarea la votul diasporei (macar pentru parlamentare) si totul ar fi foarte bine. Am scapa de circul asta ieftin continuu, de masele imbecilizate si isterizate care perturba un vot rational in mod inutil si toate ar fi bine. Bani multi irositi din bugetul MEU cu votul in diaspora. Fiecare sa voteze acolo unde plateste taxele, acolo und einteresul lui este LEGITIM !!!
5. # cu fofârlica??!
(mesaj trimis de anonim în data de 11.06.2019, 11:04)
Cine se scuză se ACUZĂ!!!
6. # CNP = VOTANT
(mesaj trimis de anonim în data de 11.06.2019, 17:57)
VOTARE PRIN SMS, e-mail, g-mail etc fff securizat; SE TEM HOȚII DE TOATE CULORILE...