Suma absorbită de ţara noastră de la Comisia Europeană (CE), în perioada 1 ianuarie - 15 septembrie 2014, se ridică la 1,95 miliarde euro, arată ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, într-un răspuns la interpelarea deputatului Florin Gheorghe. Domnul Teodorovici precizează că suma este cu 14% mai mare decât cea atrasă în perioada similară a anului trecut.
Deputatul Gheorghe a dorit să afle de la ministru care sunt motivele scăderii de circa 10% a sumelor rambursate de Uniunea Europeană în primele şapte luni ale acestui an şi ce măsuri vor fi luate pentru accelerarea absorbţiei.
Eugen Teodorovici a mai notat în răspuns că la Comisie se mai află acum în procesare cereri de rambursare ale României în valoare totală de 186 milioane de euro. Cele mai multe fonduri sunt solicitate la decontare pentru Programele Operaţionale Sectoriale Mediu, Regional şi Transporturi.
"Ministerul Fondurilor Europene va continua demersurile de identificare şi soluţionare a blocajelor întâmpinate în implementarea contractelor semnate în cadrul programelor operaţionale. În acest sens, vor fi iniţiate măsuri care vor viza în principal domeniul achiziţiilor publice prin care se urmăreşte flexibilizarea condiţiilor de participare a operatorilor la procedura de atribuire, elaborarea de documente standardizate precum şi crearea unui mecanism de prevenire a conflictelor de interese", mai precizează ministrul de resort în răspunsul oferit deputatului.
Guvernul a aprobat, în această săptămână, un nou împrumut de circa 900 milioane de lei de la Trezoreria Statului, pentru a pune la dispoziţia Autorităţilor de Management ale programelor operaţionale resursele necesare pentru plata facturilor către beneficiarii de fonduri europene. Sumele achitate beneficiarilor vor fi rambursate României de către CE.
Noile fonduri vor fi folosite pentru efectuarea de plăţi către beneficiarii proiectelor implementate în cadrul POS Mediu, POR şi POS CCE.
Eugen Teodorovici a declarat, în acest an, în repetate ocazii, că obiectivul său este ca ţara noastră să ajungă la o rată de absorbţie de 80% în decembrie 2015, când se încheie actuala perioadă de programare şi a menţionat că este convins că acest obiectiv este realist.