Teodorovici: "Rata de absorbţie din fondurile europene alocate perioadei 2007-2013 va fi de 80%"

F.A.
Ziarul BURSA #Fonduri Europene / 9 ianuarie 2015

Teodorovici: "Rata de absorbţie din fondurile europene alocate perioadei 2007-2013 va fi de 80%"

20% din sumele pentru Mediu şi Transport vor fi pierdute

Rata de absorbţie a fondurilor europene alocate perioadei de programare 2007-2013 va fi de 80%, iar 20% vor fi dezangajări (n.r. sume pierdute), în mod egal, pentru Programele de Mediu şi Transporturi, a declarat, ieri, Eugen Teodorovici, ministrul Fondurilor Europene.

Rata de absorbţie pentru primul an de implementare din exerciţiul financiar 2014-2020 va fi de 10%, a estimat domnia sa.

Eugen Teodorovici a prezentat, alături de premierul Victor Ponta, un bilanţ al absorbţiei fondurilor europene, prilej cu care a precizat, citat de Mediafax: "Peste 12 miliarde euro au intrat deja în România - două miliarde avansuri - şi mai avem de încasat încă 1,3 miliarde euro, pe care Comisia Europeană nu a apucat până la finalul lui 2014 să le trimită în ţară".

Oficialul a arătat că, în prezent, rata de absorbţie este de 51,81% şi a menţionat că Programele Operaţionale de Mediu şi Transporturi au acum o rată de absorbţie de 42%, respectiv 56%.

Premierul Victor Ponta a precizat, la rândul său, că a prezentat situaţia fondurilor europene preşedintelui Klaus Iohannis şi viitorului consilier prezidenţial în domeniu, Leonard Orban, căruia i-a şi mulţumit pentru că, în 2012, a rămas în Guvern şi a gândit o schemă instituţională în privinţa fondurilor UE, care a fost implementată ulterior.

87% - gradul de absorbţie a fondurilor destinate agriculturii

În perioada mai 2012 - sfârşitul anului 2014, gradul de absorbţie a fondurilor europene în programele gestionate de Ministerul Agriculturii (MADR) a crescut de la 45,58% la 87,33%, a declarat, ieri, Daniel Constantin, ministrul de resort.

Pentru toate cele trei fonduri gestionate de MADR, Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR), Fondul European pentru Garantare Agricolă (FEGA) şi Fondul European pentru Pescuit (FEP), a existat, în perioada 2007-2013 o alocare financiară totală de 15,371 miliarde euro, din care 13,448 miliarde euro au fost deja încasaţi de la Comisia Europeană, informează Agerpres.

Daniel Constantin a spus că gradul de absorbţie la FEADR a crescut de la 44,21% la 1 mai 2012, la 82,50% la 31 decembrie 2014. În cazul FEGA, creşterea a fost de la 47,82%, la 94,06%. În ceea ce priveşte FEP, gradul de absorbţie a urcat de la 22,04% la 46,12%.

Ministrul Agriculturii s-a pronunţat pentru realizarea unei baze de date cu preţuri de referinţă pentru activele fizice achiziţionate prin proiect: "Beneficiarii privaţi care până acum trebuiau să parcurgă o procedură specială de achiziţii publice nu mai trebuie să facă acest lucru, întrucât în practică ea a întâmpinat foarte multe greutăţi. Beneficiarii privaţi trebuie să se încadreze doar în acele preţuri de referinţă fixate de către această listă".

Acordarea plăţilor în avans la beneficiarii publici pe baza unei singure achiziţii publice este o altă măsură care va fi luată pentru sporirea absorbţiei fondurilor, potrivit ministrului Agriculturii, care apreciază: "Pentru beneficiarii publici cred că este important să reuşim să le dăm avansul atunci când au nevoie de acest avans, adică, cât mai repede cu putinţă. Până acum, procedura spunea că putem să le dăm acest avans de 50% după ce au făcut toate procedurile de achiziţii publice".

Astfel că, în această variantă simplificată, dacă a fost realizată cel puţin o procedură de achiziţii publice, autorităţile pot să acorde un avans de 40% către unităţile administrativ-teritoriale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb