Terenurile scumpe pun în pericol investiţiile din zonele centrale ale Capitalei

ALINA TOMA
Ziarul BURSA #Companii #Imobiliare / 3 mai 2005

Valoarea terenului a ajuns să reprezinte pînă la 50% din costul unei case la periferia oraşului

Scumpirea galopantă din ultimul an a terenurilor din Bucureşti îi îngrijorează pe majoritatea experţilor imobiliari. Artur Silvestri, director general al institutului de consultanţă imobiliară "SGA România", susţine că pe piaţa imobiliară din Capitală terenurile au înregistrat cel mai mare număr de tranzacţii în ultimul an şi au fost marcate de creşteri de preţ halucinante. "Dar numărul construcţiilor de pe aceste terenuri este mult mai mic decît cel al tranzacţiilor", a adăugat domnia sa. Directorul "SGA România" ne-a explicat că acest lucru înseamnă că speculaţiile au aruncat în aer preţurile terenurilor. "Din păcate, nu pot spune că aceste preţuri enorme sînt artificiale, pentru că le-a dictat piaţa", consideră Artur Silvestri.

Cauza principală care a condus la acest fenomen este tot o scumpire, de data aceasta artificială, a apartamentelor din vechile blocuri bucureştene. Preţurile au ajuns atît de mari, încît cumpărătorii şi investitorii de pe acest segment al pieţei s-au orientat spre singura alternativă viabilă: achiziţia de terenuri pentru edificarea de construcţii noi. Artur Silvestri ne-a spus: "În momentul de faţă, sînt foarte mulţi bani pe piaţă, care, de fapt, este alimentată de bănci. Aşa că o eventuală încetinire a tranzacţiilor cu terenuri scumpe nu va conduce la scăderi de preţ ci la cel mult o stagnare".

Unele terenuri au ajuns atît de scumpe încît nici o investiţie nu mai este rentabilă. Domnul Silvestri ne-a dat ca exemplu zonele Primăverii (2.500 euro/mp), Şoseaua Nordului (1.500 euro/mp) sau Dorobanţi (1.000-1.200 euro/mp).

ïn aceste condiţii, cei care sînt în cåutare de terenuri pentru construcţii rezidenţiale s-au îndreptat cåtre periferia Capitalei şi zonele adiacente, unde, din cauza cererii mari, preţul mediu a ajuns deja la 60-80 euro/metru påtrat. "Este o scumpire de 40-50% de la începutul anului şi pînå în prezent", ne-a spus directorul general al "SGA România".

Cei mai afectaţi de creşterea preţurilor terenurilor sînt cumpåråtorii pentru uz personal care vor så-şi construiascå locuinţe. Dacå îşi aleg locaţia pentru noua construcţie în zonele marginale ale oraşului, trebuie så se aştepte ca aproape 50% din banii necesari pentru edificarea unei case så se îndrepte cåtre achiziţia terenului. ïn mod obişnuit, terenul nu trebuie så reprezinte mai mult de 10-12% din valoarea investiţiei într-o locuinţå nouå, susţine Artur Silvestri.

Domnia sa este de pårere cå realizarea unei case noi în Capitalå nu este accesibilå tinerilor pînå în 35 de ani. Nu au avansul necesar şi båncile le acordå foarte greu împrumuturi. Din påcate, ei constituie cea mai mare parte din cerere la ora actualå. O soluţie ar fi, în opinia, domnului Silvestri, o lege a chiriei şi måsuri ferme pentru impozitarea proprietåţilor neutilizate, care så mai descurajeze specula.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb