Termenul de plată a fondurilor UE, redus la maximum 45 zile

F.A.
Ziarul BURSA #Fonduri Europene / 19 ianuarie 2011

Termenul de plată a fondurilor UE, redus la maximum 45 zile

Termenul de realizare a plăţilor efective de fonduri europene va fi redus de la 60 zile la maximum 45 zile de la data depunerii cererii de rambursare, iar etapele procedurale de implementare a contractelor vor fi scurtate prin documentaţii standard de licitaţie, a declarat, ieri, premierul Emil Boc, citat de Mediafax.

El s-a întâlnit, la Guvern, cu reprezentanţi ai instituţiilor implicate în gestionarea Programului Operaţional Regional, cărora le-a cerut să reducă birocraţia din procedurile de absorbţie a fondurilor europene.

"Indiferent de relaţia de autoritate, Guvern sau Consiliu Judeţean, suntem în aceeaşi barcă. Dacă punem piedici suplimentare, dacă fiecare pune în documentaţii o virgulă cu cerinţe suplimentare, vom înregistra întârzieri în absorbţia fondurilor europene", a spus Boc.

Premierul a atenţionat că un ritm scăzut de absorbţie poate împiedica România să beneficieze de fonduri UE în exerciţiul financiar următor.

El a cerut ca funcţionarilor din autorităţile de management şi administraţiile locale să li se amintească faptul că pot primi un spor de până la 75% din salariu dacă au rezultate în absorbţia fondurilor europene, arătând totodată că lipsa unei salarizări corespunzătoare pentru atragerea banilor UE nu va mai fi acceptată ca scuză.

Şeful Guvernului a prezentat, în cadrul reuniunii, date privind plăţile către beneficiari pentru proiecte de dezvoltare regională, respectiv în regiunile Nord-Est (unde este înregistrat un nivel al plăţilor de 17,5%), Sud-Est (17,9%), Sud (13,8%), Sud-Vest (18,4%), Vest (11,9%), Nord-Vest (15,6%), Centru (16,9%). Pe ultimul loc se află regiunea Bucureşti-Ilfov cu doar 6,4%.

Premierul a anunţat, săptămâna trecută, că procedurile de licitaţie pentru contracte finanţate din fonduri UE în transporturi, energie, mediu şi dezvoltare regională vor fi derulate pe baza unor documente standard, care urmează să fie elaborate în consultare cu experţii Comisiei Europene.

Premierul a susţinut că, în prezent, există contracte semnate pentru fonduri UE în valoare totală de zece miliarde euro şi că România a atras până în prezent 1,7 miliarde euro din fonduri europene, din care 1,1 miliarde euro reprezintă însă prefinanţări acordate la semnarea contractelor.

În primăvara anului trecut, ANRMAP a organizat o conferinţă pe tema modelelor de contracte şi de documentaţii de atribuire din domeniul achiziţiilor publice pentru sectoarele transport, mediu şi energie, în care a lansat în dezbatere publică noile modele pentru contractele de achiziţie publică.

Preşedintele Autorităţii, Cristina Trăilă, a arătat atunci că aceste contracte standardizate vor ajuta la o mai bună aplicare a principiilor transparenţei, concurenţei şi nediscriminării în cadrul licitaţiilor publice.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb