Test în Parlament pentru majoritatea de centru-dreapta

GEORGE MARINESCU
Ziarul BURSA #Politică / 21 decembrie 2020

Test în Parlament pentru majoritatea de centru-dreapta

PNL, USRPLUS şi UDMR s-au înţeles cu privire la structura viitorului Guvern şi a programului de guvernare

Coaliţia de centru-dreapta pusă la încercare, astăzi, la constituirea noului Parlament

Ludovic Orban doreşte şefia Camerei Deputaţilor, USRPLUS pe aceea a Senatului

Partidele de centru-dreapta - PNL, USRPLUS şi UDMR - au reuşit, după peste zece zile de negocieri să înfiinţeze coaliţia majoritară necesară învestirii viitorului Guvern. Un premier, doi viceprim-miniştri, 18 miniştri şi 80 de secretari de stat au fost împărţiţi în trei, după un algoritm convenit la masa negocierilor. Se pare că din confruntarea dintre cele trei partide, cel mai şifonat a ieşit PNL, care, doar pentru ca Ludovic Orban să fie opţiunea coaliţiei pentru funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor, a renunţat la multe dintre obiectivele cu care se aşezase la masa negocierilor.

Conform înţelegerii dintre reprezentanţii celor trei formaţiuni politice de centru-dreapta, Florin Cîţu va fi propus pentru funcţia de prim-ministru, PNL va lua şefia Camerei Deputaţilor şi USRPLUS - şefia Senatului. Guvernul va avea doi vicepremieri şi 18 portofolii, distribuite astfel: 9 ministere la PNL, 6 la USR PLUS şi 3 la UDMR.

Liberalii vor deţine Ministerul de Externe, Ministerul Apărării, Ministerul Finanţelor, Ministerul Internelor, Ministerul Educaţiei, Ministerul Energiei, Ministerul Agriculturii, Ministerul Muncii, Ministerul Culturii.

Alianţa USRPLUS va avea nominalizări pentru Ministerul Justiţiei, Ministerul Transporturilor, Ministerul Fondurilor Europene, Ministerul Sănătăţii, Ministerul Cercetării, Inovării şi Digitalizării şi Ministerul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului, iar UDMR pentru Ministerul Dezvoltării Lucrărilor Publice şi Administraţiei, Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor şi Ministerul Sportului şi Tineretului.

Pentru ca viitorul Guvern să înceapă cât mai rapid activitatea la Palatul Victoria, este nevoie ca procedura de învestire să se deruleze pe repede-înainte în noul Parlament care a fost convocat pentru constituire, de preşedintele Iohannis, astăzi, la ora 12. După ce parlamentarii îşi vor prelua mandatele şi Parlamentul va fi constituit se vor alege conducerile Camerei Deputaţilor şi Senatului, iar mai apoi se vor constitui comisiile de specialitate din cele două foruri legislative.

Înainte ca membrii viitorului Cabinet să fie audiaţi de comisiile de specialitate este însă nevoie să avem un prim-ministru desemnat de preşedintele Klaus Iohannis şi însărcinat cu formarea noului Guvern. Aseară, liderii celor trei partide parlamentare de centru-dreapta sperau ca preşedintele să convoace astăzi formaţiunile politice din nou la consultări şi apoi preşedintele ţării să anunţe prim-ministrul desemnat.

Referitor la posibilitatea ca noul Guvern să fie votat şi să depună jurământul în cursul acestei săptămâni, preşedintele PNL, Ludovic Orban, a precizat ieri: "Cred că, dacă există bunăvoinţă, prevederile regulamentare permit, dar să vedem cum se va aşeza Parlamentul. În ceea ce ne priveşte, ne vom face temele, vom munci până vom avea gata programul de guvernare, lista Guvernului şi toate celelalte, protocolul de coaliţie şi celelalte elemente de negociere. (...) Listele de miniştri le vom stabili după finalizarea negocierilor".

Şeful PNL a spus că în acest moment este prioritară constituirea Camerei Deputaţilor şi Senatului, astfel încât să se poată demara consultările de la Palatul Cotroceni cu preşedintele Klaus Iohannis în vederea alcătuirii noului Guvern.

Referitor la înţelegerea parafată între PNL, USRPLUS şi UDMR, Marcel Ciolacu, preşedintele PSD, a spus că social-democraţii nu vor vota niciodată Guvernul propus de coaliţia de centru-dreapta pe care îl numeşte "al menţinerii României în criză, al subdezvoltării, al prăduirii naţionale".

"Şandramaua pierzătorilor se va prăbuşi asurzitor în doar câteva luni. Foamea de funcţii a lui Orban şi Barna a învins interesul pentru soluţiile reale de a scoate România din criza sanitară şi economică. Nişte hiene politice care nu vor face nicio reformă! Un premier de paie ţinut în lesă de Orban. Şi doi vicepremieri care aveau nevoie de nişte birouri, că de coordonat nu vor coordona nimic", a scris Marcel Ciolacu, pe pagina oficială de Facebook.

Deşi liderii celor trei formaţiuni politice de centru-dreapta nu au făcut încă publice numele candidaţilor pentru funcţiile de miniştri, surse politice au precizat pentru mass-media cum va arăta în mare structura viitorului Guvern. Florin Cîţu va fi prim-ministrul, iar viceprim-miniştri vor fi Dan Barna şi Kelemen Hunor. PNL va avea următoarele portofolii: Ministerul Apărării - Nicolae Ciucă, Ministerul de Externe - Bogdan Aurescu, Ministerul de Finanţe - Bogdan Huţucă/Sebastian Burduja/Lucian Heiuş sau Marcel Boloş, actualul ministru al Fondurilor Europene, Ministerul de Interne - Rareş Bogdan/Laurenţiu Leoreanu, Ministerul Educaţiei - Raluca Turcan/Sorin Cîmpeanu, Ministerul Energiei - Virgil Popescu, Ministerul Agriculturii - Emil Dumitru/Adrian Pintea, Ministerul Culturii - Bogdan Gheorghiu şi Ministerul Muncii - Violeta Alexandru/Dan Vîlceanu.

Propunerile USRPLUS ar fi: Stelian Ion sau Dragoş Tudorache la Ministerul Justiţiei, Cristian Ghinea la Fondurile Europene, Cătălin Drulă la Ministerul Transporturilor, Claudiu Năsui la Ministerul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului, şi Vlad Voiculescu la Sănătate. Cei de la USRPLUS vor mai nominaliza candidat şi pentru şefia viitorului Minister al Cercetării, Inovării şi Digitalizării.

Se pare că UDMR va propune următorii candidaţi: Cseke Attila la Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei şi Tanczos Barna la Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor. Liderii UDMR ar mai urma să decidă cine va ocupa funcţia de ministru al Sportului şi Tineretului.

Guvernul Cîţu va mai avea 80 de secretari de stat, conducerea Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF) va aparţine liberalilor, iar şefia Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS) va fi preluată de USRPLUS. USR-PLUS va avea 14 prefecţi şi 28 de subprefecţi.

În ceea ce priveşte aria de implementare a politicilor de mediu, alianţa USRPLUS va avea dreptul de a numi conducerea la Garda Naţională de Mediu, Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării şi Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului. De asemenea, aceştia au obţinut dreptul de a numi un secretar de stat în fruntea Departamentului guvernamental pentru Românii de Pretutindeni.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. doartat 18 ministere si numai 80 de secretari de stat?

    modest , foarte modest  

    numai doi vice primi? 

    saracie mare de functii! 

    se vede cu ochiul liber ca ineresele tarii sunt mai presus de orice 

    bravo golanilor! 

    asa da! 

    vedeti , dupa instalare cum dublati numarul angajatilor din ministere si mai ales cum va angajati amantele cu salariu maxim de pe grile, asa, ca un modest omagiu adus iubirii de tara 

    tuiculita sa nu uiti de ploscuta ta plata umpluta cu lichid de frana iar tu draga barna se fii un exemplu pentru tara asa cum ai fost pentru partidul tau 

    in rest avem certitudinea ca asa cum ati reusit in alegeri veti reusi si in activitatile curente pe care vi le-ati asumat 

    sa nu uitati sa sarbatoriti cu toate neamurile marea voastra reusita! 

    si mai ales sa nu-i uitati pe cei de la udmr si le faceti abonament pe ruta Bucuresti - Budapesta astfel incat DOMNUL ORBAN VICTOR sa fie in permanenta la curent cu tot ce discutati si va propuneti 

    nu de altceva, dar colegul vostru de guvernare este in custodia primului ministru ungar si nu ar fi frumos sa inceapa activitatea sub stres ca rapoartele lui (ca pe vremea raposatului) sa nu vor avea girul vizionarului ungur care, stiti f bine, nu ne vrea decat BINELE (pentru el) 

    daca nu stiti cine este premierul ungariei va reamintesc ca este cel care a avut pana de curand in echipa o somitate internetionala care si-o tragea (nu pe nara ci in cur) in Belgia cu acele ocazii culturale pandmice 

    VA IUBIM PE TOTI si nu uitati ca ne-a iesit noul strat de piele pe care ar fi mare pacat sa nu nu ni-l jupuiti! 

    FELICITARI INCA O DATA ADEVARATILOR! 

    BRAVO SI TIE SASULE SI VIATA VESNICA

    HAI CA NE-AM SCOS! 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb