Un colectiv de peste 120 de intelectuali, cercetători şi responsabili politici din şaisprezece ţări, condus de economistul francez Thomas Piketty, a lansat un apel pentru "transformarea în profunzime a instituţiilor şi politicilor europene", într-un articol publicat în cotidianul francez Le Monde, citat de AFP.
"După Brexit şi după alegerea unor guverne antieuropene la conducerea mai multor ţări membre, nu mai este posibil să continuăm ca până acum", îşi exprimă îngrijorarea semnatarii articolului, în contextul apropierii alegerilor europene din luna mai.
Pentru a permite "o refondare politică, socială şi de mediu a Europei", colectivul propune crearea unei "Adunări Europene suverane" care să dispună de un buget de patru ori mai mare decât actualul buget al UE.
Semnatarii propun ca acest buget să fie fixat la 4% din PIB şi ca el să fie finanţat din "patru mari taxe europene": o taxă asupra veniturilor marilor companii, una asupra marilor venituri, una asupra averilor şi o alta asupra emisiilor de carbon.
Colectivul sugerează ca acest buget să servească în special pentru finanţarea "cercetării", a "unui ambiţios program de investiţii pentru a transforma modul nostru de creştere" sau chiar a "primirii de migranţi", permiţându-le astfel statelor membre "să reducă taxele regresive care apasă asupra salariilor sau consumului".
Condus de Thomas Piketty, colectivul este format din peste 120 de intelectuali, cercetători şi responsabili politici, printre care istoricul francez Pierre Rosanvallon, deputatul german Fabio De Masi, fostul premier italian Massimo d'Alema sau politologul francez Frederique Matonti.