TIM BECK, ANALIST FITCH: Inflaţie de 9,2%, la finele anului

Magda Stoica
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 6 octombrie 2005

Un studiu al agenţiei londoneze de rating "Fitch" estimează o rată a inflaţiei la sfîrşitul anului de 9,2%. Banca Naţională şi-a propus însă o ţintă mult mai ambiţioasă de 7,5% (decembrie/decembrie), cu o marjă de eroare de plus/minus un punct procentual. Domnul Isărescu afirma cu ceva timp în urmă că media anuală a inflaţiei se va situa sub 10% la finele anului în curs. Analistul financiar Florian Libocor estimează o inflaţie de 7,5% la sfîrşitul anului şi de 8,4% calculată ca medie a tuturor lunilor anului. Pentru anul viitor, domnul Libocor a prognozat o inflaţie de 5,5% şi o medie de 6,3%.

Tim Beck, analist "Fitch", consideră că, în ciuda creşterilor rapide ale Produsului Intern Brut, ţara noastră rămîne una săracă. Românii vor încheia anul cu un PIB pe cap de locuitor de 3.300 dolari pe întreg anul, apreciază domnul Beck. Domnia sa mai consideră că PIB se va majora cu 5,8% în acest an şi cu 5% anul viitor. Aceste rate rămîn însă ridicate comparativ cu cele ale statelor din Uniunea Europeană, dar semnificativ mai mici decît anul trecut cînd acelaşi indicator a înregistrat un ritm de creştere de 8,3%.

Florian Libocor estimează că Produsul Intern Brut va creşte în termeni reali cu 6,3% în acest an şi cu 5,1% anul viitor.

Analistul "Fitch" consideră că evoluţia sectorului bancar din ultimele 12-18 luni a confirmat aşteptările. Creditele au continuat să se extindă, în timp ce profitabilitatea a intrat sub presiune din cauza intensificării competiţiei pe piaţă şi ratelor mai mici la creditul în monedă naţională. Domnul Beck apreciază că băncile mici prezente pe piaţa de la noi trebuie să continue să crească şi să îşi mărească cotele de piaţă doar ca să îşi menţină poziţia pe piaţă. Băncile străine au realizat o serie de proiecte de restructurare care au contribuit la îmbunătăţirea ofertei băncilor şi a reglementărilor referitoare la administrarea riscurilor, apreciază analistul englez.

În momentul de faţă, băncile străine deţin aproximativ 55% din activele bancare de la noi, dar prin privatizarea Băncii Comerciale Române şi a Casei de Economii şi Consemnaţiuni, participaţia străină în sectorul nostru bancar va depăşi 90%.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

15 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9765
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7057
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3012
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9660
Gram de aur (XAU)Gram de aur388.7340

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb