Timişoara aşteaptă finalizarea a circa 2.000 de apartamente noi

Alina Toma Vereha
Ziarul BURSA #Companii #Imobiliare / 7 ianuarie 2008

Timişoara aşteaptă finalizarea a circa 2.000 de apartamente noi

Principala problemă a pieţei imobiliare din Timişoara este lipsa marilor proiecte rezidenţiale. Conducerea companiei imobiliare "Casadomi" ne-a spus că au existat, la un moment dat, câteva proiecte importante anunţate, care, din păcate, se află de ceva timp în derulare şi nu au fost finalizate. În rest, au fost ridicate proiecte sporadice de mici dimensiuni. Lipsa de ofertă nouă a şi determinat scumpiri ale apartamentelor vechi cu 25 - 50% în 2007.

Potrivit "Casadomi", numărul apartamentelor noi finalizate în 2007 este de circa 500. Pentru acest an, compania imobiliară timişoreană estimea-ză că vor fi date în folosinţă aproximativ 1.500 - 2.000 de apartamente. Cătălin Ispas, director în cadrul "Casadomi", ne-a precizat: "Timişoara este o piaţă greu de saturat pe segmentul rezidenţial. În prezent, se tranzacţionează bine apartamentele vechi din imobile istorice, cele din blocurile construite până în 1989, casele şi vilele, indiferent de anul în care au fost construite, precum şi apartamentele noi. Odată cu dezvoltarea noilor proiecte, preţul apartamentelor vechi va începe să scadă. Dar acest lucru nu cred să se întâmple mai devreme de 2009".

O componentă importantă pe segmentul rezidenţial o constituie relaxarea politicilor de acordare a creditelor bancare. Domnia sa a subliniat că eliminarea avansului şi reducerea dobânzilor pentru credite ipotecare şi imobiliare face ca achiziţionarea unui apartament să devină realitate pentru mai multe familii.

Terenurile au continuat să se scumpească

Preţul terenurilor scoase la vânzare în Timişoara şi împrejurimi a crescut constant în ultimul an. Cei care au investit în terenuri, indiferent de forma pe care o îmbracă - intravilan sau extravilan, au obţinut profituri frumuşele. Reprezentanţii "Casadomi" sus-ţin că, totuşi, câştigurile din tranzacţiile cu terenuri nu au fost, anul trecut, la fel de mari ca în anii 2004-2006. De vină sunt preţurile deja foarte ridicate a loturilor scoase la vânzare.

În 2007, s-au tranzacţionat terenuri în toate zonele oraşului de pe Bega. În interiorul Timişoarei, au fost disponibile suprafeţe mai mici, dar mai scumpe, pentru construcţia de case sau blocuri. Înafara oraşului, au fost tranzacţionate suprafeţe mari, pentru construcţia de cartiere rezidenţiale sau spaţii comerciale şi logistice.

Scoase din circuitul agricol şi parcelate, terenurile îşi dublează preţurile

Terenuri de mari dimesiuni au fost achiziţionate în vederea unei parcelări ulterioare. Proprietarii au întocmit Planuri Urbanistice Zonale (PUZ) pentru loturile respective, introducându-le astfel în intravilan. Scoase din circuitul agricol, terenurile au devenit construibile şi, implicit, preţurile acestora s-au dublat.

Potrivit "Casadomi", preţul loturilor din interiorul oraşului, care se pretează la construcţia de case variază între 100 şi 300 euro/mp. În zonele centrale, ultracentrale şi comerciale, terenurile destinate construcţiilor de tip spaţii de birouri sau blocuri ajung la 500 - 800 euro/mp.

900 hectare de teren agricol din Timiş au fost introduse în intravilan

Dacă până în 2006 mai exis-tau suprafeţe mari de teren de-a lungul principalelor artere de intrare în Timişoara, care au fost cumpărate de marii investitori. Acestea sunt acum extrem de puţine şi reduse ca suprafaţă, iar preţul a crescut cu 25% până la 100% în ultimul an.

Conducerea "Casadomi" afirmă că, în 2007, în Judeţul Timiş, au fost scoase din circuitul agricol 900 de hectare de teren arabil, care vor fi trans-formate în zone rezidenţiale. Mai bine de 90% dintre acestea se găsesc în jurul Timişoarei şi a Lugojului.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

23 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9763
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7792
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2704
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8884
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.7614

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb