Tinerii explorează noi destinaţii şi domenii de studiu în străinătate

Octavian Dan
Ziarul BURSA #Miscellanea / 25 septembrie

Alexandra Bădescu (stânga), Raluca Niculae (dreapta)

Alexandra Bădescu (stânga), Raluca Niculae (dreapta)

English Version

În ultimii ani, tinerii din ţara noastră au început să îşi extindă opţiunile de studii internaţionale către noi destinaţii europene şi chiar globale. Potrivit statisticilor recente, popularitatea unor ţări precum Belgia şi Italia a crescut semnificativ, datorită costurilor mai scăzute şi ofertei educaţionale diversificate. Spania, de asemenea, intră în topul celor mai căutate destinaţii de studiu, alături de ţări precum Olanda şi Marea Britanie, care rămân în continuare în preferinţele tinerilor. Alexandra Bădescu, Deputy General Manager IntegralEdu a declarat: "Anul acesta am înregistrat o dublare a aplicaţiilor pentru Belgia, iar Italia este în creştere, câştigând popularitate datorită costurilor de trai mai scăzute şi interesului crescut pentru cultura şi limba locală. De asemenea, în rândul tinerilor există o tendinţă din ce în ce mai evidentă pentru opţiuni de studiu în Spania, aceasta situându-se în top 5 destinaţii de studiu. Sigur că în top rămân Olanda şi Marea Britanie cu cele mai multe aplicaţii, însă, faţă de anii trecuţi, am observat această tendinţă de disipare a candidaţilor şi către alte destinaţii de studiu în spaţiul european. O explicaţie ar putea consta în faptul că din ce în mai multe universităţi din aceste ţări fac eforturi pentru a introduce un număr cât mai mare de programe cu predare în limba engleză, analizând tendinţele de studiu şi dinamica pieţei muncii. De asemenea, am remarcat că există aplicaţii şi interes pentru universităţi din Malta şi Canada". În cadrul evenimentului World Education Fair (WEF), care va avea loc la Bucureşti pe 28 septembrie, tinerii români vor putea descoperi cele mai recente tendinţe şi oportunităţi de burse. Acest târg educaţional internaţional va aduce la un loc peste 30 de instituţii de învăţământ din 13 ţări. Printre noile destinaţii şi programe prezentate la târg se numără şi oportunităţi de studiu pentru pilotaj în Lituania şi arte în Australia.

Creşterea aplicaţiilor pentru Germania

Un interes tot mai mare se manifestă şi pentru studiile în Germania, unde costurile de şcolarizare pot varia între 0 şi 1.500 euro pe semestru. "Ne aşteptăm la o creştere a aplicanţilor români în universităţile germane în 2025, mai ales datorită taxelor scăzute şi facilităţilor educaţionale oferite", a mai explicat Bădescu. Domenii în ascensiune: managementul ospitalităţii şi ingineria. O altă tendinţă observată este creşterea interesului pentru managementul ospitalităţii, un domeniu care a intrat recent în top 5 al celor mai căutate specializări. Alte domenii de interes includ afacerile internaţionale, studiile europene şi producţia media, dar şi nişe precum biologia marină, producţia sonoră şi artele vizuale. În premieră la WEF, tinerii vor putea explora şi conservatorul de artă Australia Performing Arts, care oferă cursuri vocaţionale pentru cei care aspiră la cariere în actorie, producţie de film sau dans.

Program de pilotaj în Lituania

O noutate de mare interes la WEF va fi debutul programului "Pilot Runway" al BAA Training Lituania, un proiect dedicat formării piloţilor în cadrul Avia Solutions Group, cel mai mare furnizor ACMI (Aircraft, Crew, Maintenance, and Insurance) din lume. Programul, desfăşurat pe parcursul a doi ani, este finanţat în proporţie de 90% printr-un împrumut de aproximativ 105.000 EUR, studenţii plătind un avans de doar 10.000 EUR. După finalizarea cursurilor, aceştia beneficiază de locuri muncă garantate în pilotaj. Pregătirea include 9 luni de studii teoretice la Vilnius, Lituania şi 9 luni de pregătire practică la Aeroportul Lleida din apropierea Barcelonei.

Oportunităţi în taberele educaţionale şi Work & Travel

Cererea pentru tabere educaţionale a crescut cu 22% faţă de anul precedent, cu destinaţii noi precum Japonia şi Coreea de Sud. Tot mai mulţi tineri se orientează către tabere specializate în domenii precum arhitectura, medicina, antreprenoriatul sau inteligenţa artificială. În plus, programul Work and Travel continuă să fie o opţiune populară, cu o creştere de 14% a numărului de studenţi aprobaţi pentru viza J1 în 2024. Un alt punct de atracţie la târg este reprezentat de liceul internaţional din Londra, care a introdus un program pilot în care anumite discipline, precum ştiinţele exacte, sunt predate prin intermediul inteligenţei artificiale. Acest model educaţional inovator are ca scop personalizarea procesului de învăţare, adaptându-se la nevoile fiecărui elev. "Observăm un interes crescut al cursanţilor pentru taberele specializate într-un anumit domeniu academic sau vocaţional pentru a-şi testa abilităţile şi compatibilitatea cu o viitoare carieră în direcţia respectivă. Până recent, cele mai multe solicitări se îndreptau spre cursuri de pregătire la o limbă straină, balanţa tinde să încline acum spre cursurile specializate, elevii fiind interesaţi să-şi testeze abilităţile, să experimenteze domenii şi să-şi definitiveze astfel alegerile viitoare de studiu", explică Raluca Niculae, Manager Departament Tabere şi Licee. Diversificarea opţiunilor educaţionale şi extinderea spre noi destinaţii şi domenii de studiu demonstrează o deschidere tot mai mare a tinerilor români spre oportunităţi internaţionale, reflectând tendinţele globale şi nevoile emergente ale pieţei muncii.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb